Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Jeroen Wollaars

           

Jeroen Wollaars werd geboren op 30 september 1977 in Woerden, maar groeide op in Harmelen. Als kind had hij al zijn eigen radiostation in het dorp, Radio Koningshof. Zijn droom was om cameraman te worden. Uiteindelijk bleek een rol vóór de camera voor Wollaars weggelegd. Via AT5 kwam hij in 2007 bij de NOS terecht, waar hij aan de slag ging als redacteur en later als verslaggever. Vanaf 1 september 2018 is Wollaars de nieuwe presentator van Nieuwsuur, naast veteraan Mariëlle Tweebeeke. Hij volgde de per augustus naar RTL Late Night vertrokken Twan Huys op.

Opleiding & carrière

Tussen 1995 en 2000 doorliep Jeroen Wollaars de studie Communicatiesystemen aan de Hogeschool Utrecht. Zijn carrière begon hij in 2002 bij de Amsterdamse stadszender AT5. Hier was hij actief als redacteur, verslaggever, eindredacteur en presentator bij nieuws- en documentaireprogramma’s als Kort Amsterdams, AT5 Nieuws en Amsterdams Peil.

Nadat hij in 2007 drie maanden bij het programma Aktuelle Stunde van de Duitse WDR had gewerkt, trad Wollaars datzelfde jaar aan bij de NOS. Aanvankelijk was hij redacteur, maar sinds 2009 is hij ook verslaggever, zowel in binnen- als buitenland. In deze periode is Wollaars het bekendst van zijn correspondentschap in Duitsland, waar hij tussen januari 2015 en juli 2018 opdraafde wanneer hier ook maar iets te melden was.

In mei maakte de NOS bekend dat Wollaars de nieuwe presentator van Nieuwsuur werd. Twan Huys vertrok immers naar RTL Late Night en liet zijn plek als presentator vacant. Toch wil Wollaars niet te snel de vergelijking met zijn voorganger maken. “Ik moet er nog achterkomen wat mijn stijl van presenteren is”, erkent hij tegenover LINDAnieuws. “Mijn kracht is in ieder geval dat ik moeilijke onderwerpen toegankelijk kan maken.” Bij de aankondiging van zijn nieuwe functie bracht hij eenzelfde boodschap: “De afgelopen vijftien jaar heb ik als televisieverslaggever altijd geprobeerd om complexe verhalen inzichtelijk te maken.” Dit wenste hij ook in zijn nieuwe rol voort te zetten. “Niet door te versimpelen, maar door te verduidelijken, nieuwsgierig te zijn, door te vragen.”

De werkwijze van Jeroen Wollaars wordt gekenmerkt door zijn bereidheid met iedereen in gesprek te gaan, bijvoorbeeld op Twitter. “Ik vind dat wij als Hilversumse journalisten benaderbaar moeten zijn, moeten terugpraten”, legde hij in een interview met De Volkskrant uit. Hij noemt de verslaggeving over de Duitse anti-islambeweging Pegida, waar hij als correspondent mee te maken kreeg. De hoofdredacteur van de Süddeutsche Zeitung gaf aan niet te willen praten met de demonstranten. “Dat vind ik ongelooflijk, daar begrijp ik niks van.” Wollaars zelf ging het gesprek dan ook gretig aan. “Ik vind, los van mijn overtuigingen, dat ik als journalist met iedereen moet praten.”

Partner

Tijdens Wollaars correspondentschap in Duitsland liep zijn huwelijk na acht jaar stuk. Aanvankelijk zou zijn echtgenote bij hem in Duitsland komen wonen, maar dit is er nooit van gekomen. Een scheiding volgde. Over de redenen voor de breuk laat Wollaars zich niet uit. Dat gebeurt nu eenmaal, is zijn mening.

Tegenwoordig woont Jeroen Wollaars in Amsterdam samen met zijn huidige vriendin, schrijfster Hannah van Wieringen. Deze nieuwe liefde speelde een rol in het uitblijven van een nieuw correspondentschap. Werkgever NOS zag een rol voor Wollaars weggelegd in China of Rusland, maar hij zag het niet zitten om opnieuw een relatie te zien stranden door naar een vreemd land te vertrekken. Zeker aangezien hij bij terugkomst 47 zou zijn. “Er is meer in het leven dan werken voor de NOS”, gaf hij dan ook toe in gesprek met De Volkskrant.

Pestverleden

Wollaars trad in De Volkskrant ook in de publiciteit met zijn pestverleden, dat zowel tijdens zijn basis- als middelbare schooltijd aanhield. Zijn leeftijdsgenoten vonden hem een nerd en dat was hij ook wel, geeft Wollaars toe. Het pesten was zowel fysiek als mentaal. “Ik was een studiepik, van die dingen waardoor kinderen, cruel as they can be, elkaar niet accepteren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code