Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Mariëlle Tweebeeke

Mariële Tweebeeke werd geboren op 17 juli 1971, in Koog aan de Zaan. Haar jeugd bracht zij door in het West-Friese Midwoud. Tegenwoordig woont Tweebeeke in Amsterdam en heeft zij met haar vriend Marnix Zijderlaan twee kinderen, Valerie (10) en Sebastiaan (8). Over haar privéleven en -overtuigingen blijft zij op de vlakte. Deze mogen haar professionele functioneren immers niet in de weg staan. “Dat vertroebelt alleen maar de dingen die ik over wil brengen”, legde zij in 2017 uit aan Harper’s Bazaar.

Dit streven ligt in de lijn der verwachting van hét gezicht van Nieuwsuur, het actualiteitenprogramma van de publieke omroep. Sinds 2010 is Mariëlle Tweebeeke een vast onderdeel van het presentatieteam en zij is daarmee op dit moment de langstzittende presentator van Nieuwsuur.

Opleiding & carrière

In 1997 voltooide Mariëlle Tweebeeke haar studie Arbeids- & Organisatiesociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met partner Marnix had zij een succesvol bedrijf in werving en selectie van personeel. Dit gaf echter niet genoeg voldoening, vertelde Tweebeeke aan het NRC (2018, 31 augustus): “Ik had een goed leven als headhunter, maar voor mij had het werk te weinig maatschappelijke relevantie.”

Geholpen door haar financiële onafhankelijkheid zette zij in 2001 op dertigjarige leeftijd haar eerste stappen in de journalistieke wereld door een stageplek bij de Amsterdamse stadszender AT5 te vervullen. “Als headhunter had ik een groot netwerk en nam ik de hele dag interviews af”, licht Tweebeeke toe. In de jaren die volgden was zij eerste economisch en later politiek verslaggever en nam zij de presentatie van verschillende live interview- en discussieprogramma’s voor haar rekening.

In 2007 verruilde Mariëlle Tweebeeke AT5 voor het RTL Nieuws. Daarnaast presenteerde zij met collega Rick Nieman voor RTL verschillende liveprogramma’s, zoals het lijsttrekkersdebat in Carré rond de verkiezingen van 2010.

Vanaf september 2010 is Tweebeeke als presentatrice van Nieuwsuur werkzaam voor de NOS. Na acht jaar is zij het bekendste gezicht van de actualiteitenrubriek. Hoewel het hard werken is en zij er soms goed ziek van kan zijn, blijft Tweebeeke overtuigd van het belang van haar tak van sport, ondanks de bezuinigingen op journalistieke programma’s bij de publieke omroep. “Ik denk dat de behoefte aan duiding bij turbulente gebeurtenissen in een complexe wereld niet zal verdwijnen”, zegt zij hierover in het interview met het NRC.

In 2017 rees de vraag of Mariëlle Tweebeeke wel evenveel verdiende als voormalig collega Twan Huys de voorgaande jaren. Omroepbaas Paul Römer wilde op NPO Radio 1 geen uitspraken doen over het salaris van zijn presentatoren. Privé steldde echter al in juli 2017 dat Tweebeeke miljonair zou zijn en ongeveer een ton verdient bij Nieuwsuur. Geldzorgen zullen haar dan ook ’s nachts niet wakker houden, concludeerde het roddelblad.

Belangrijke momenten

De carrière van Mariëlle Tweebeeke kent enkele belangrijke momenten. Het eerste is het interview dat zij in 2004 afnam van Rob Oudkerk, dan net vertrokken als wethouder van Amsterdam. Oudkerk had een omstreden tippelzone bezocht en trad af toen dit in de publiciteit kwam. Tweebeeke nam Oudkerk na de bekendmaking van zijn vertrek mee op een half uur durende wandeling door het Westerpark en stelde hem scherp en empathisch vragen over de persoonlijke en professionele gevolgen van zijn bezoek aan de tippelzone. Het interview kreeg veel aandacht en betekende haar landelijke doorbraak.

Het tweede belangrijke moment in haar loopbaan was toen Tweebeeke van toenmalig minister-president Jan-Peter Balkenende te horen kreeg dat zij “zo lief” keek. Tijdens het live verkiezingsdebat in Carré ontweek Balkenende de vraag welke coalitie het beste voor de economie zou zijn met de inmiddels beruchte reactie: “U kijkt zo lief”. Balkenende deed een halfbakken poging tot excuses, die Tweebeeke niet nodig achtte. “Ik ben gewend om nieuws te brengen, maar opeens was ik zelf nieuws”, blikt zij er later op terug. Het moment werd verkozen tot het tv-moment van het jaar op het Gouden Televizier-Ring Gala in 2010 en overtuigde voormalig hoofdredacteur van Nieuwsuur Carel Kuyl dat Tweebeeke bij zijn programma thuishoorde.  

Ten slotte blonk Mariëlle Tweebeeke uit in 2012 in de Nieuwsuur-uitzending over het door RTL4 uitgezonden en een dag later geschrapte 24 uur: tussen leven en dood. Hierin voelde zij producent Reinout Oerlemans en het bestuur van het VUmc streng aan de tand over het programma dat dan al de nodige opschudding had teweeggebracht door het gebruik van verborgen camera’s op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Het leverde haar de Sonja Barend Award op, de vakprijs voor het beste televisie-interview.

In 2013 volgde nog de Tegel, de jaarprijs voor de journalistiek die zij samen met Nieuwsuur-collega Bas Haan in ontvangst mocht nemen, en in datzelfde jaar plaatste Broadcast Magazine Tweebeeke in de top 25 invloedrijkste personen in de Nederlandse omroepwereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code