Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Twan Huys

Twan HuysTwan Huys is geboren op 24 maart 1964 te Sevenum, een dorpje in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. Nederland kent Huys voornamelijk van het programma College Tour dat wordt uitgezonden op de NPO. Huys wist al van jongs af aan dat hij later werkzaam wilde zijn in de media. Opvallend was dat Huys onzeker was over zijn Limburgs accent. Was het wel mogelijk voor een jonge man met een Limburgs accent om in de media geaccepteerd te worden? In dit artikel vindt u meer achtergrondinformatie over Twan Huys.

Jeugd

Huys groeide op in een familie met een docent Engels als vader. Huys had op jonge leeftijd een goede vriend wiens vader journalist was. Naar eigen zeggen was het de vader van zijn vriend die hem heeft doen beseffen dat hij journalist wilde worden, om de hele wereld over te reizen.

Studie

Nadat hij zijn middelbare schooldiploma heeft behaald gaat hij studeren aan de opleiding Journalistiek in Tilburg. In 1986 studeert hij hier af. Destijds ging hij nog door het leven met een oorbel in zijn oor! Huys was op dat moment erg onzeker over zijn kansen als presentator omdat hij, naar eigen zeggen, een sterk Limburgs accent had. Hiervoor nam Huys een mediacoach in de hand. Een ding is zeker: zijn Limburgs accent heeft hem zeker niet in de weg gestaan, want Huys heeft na de afronding van zijn studie een geweldige journalistieke carrière opgebouwd.

Carrière

Na het afronden van zijn studie begon hij zijn carrière bij de Regionale Omroep Zuid in Limburg. Hij vervolgde zijn carrière onder andere bij Stad Radio Amsterdam en later ook de VARA. Echte bekendheid in Nederland kreeg hij toen hij voor NOVA correspondent werd in Amerika. In Washington deed hij verslag over de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president, en met de aanslagen op de Twin Towers reist Huys af naar New York om vanuit daar verslag te doen over 9/11. Ook correspondeert Huys over de oorlog in Irak en Afghanistan en presenteert hij tijdens zijn Amerika correspondentie ook nog voor het programma NOVA New York waarbij hij onder andere verslag doet van de gehele campagne van de presidentiele verkiezingen in Amerika in 2004. Huys won zelfs een award voor beste tv-interview: de Sonja Barend Award. Hij won deze prijs na aanleiding van het interview dat hij deed met Thom Karremans. Sinds 2007 is Twan Huys presentator van College Tour, een programma dat hij zelf bedacht heeft.

Privéleven

Tijdens zijn leven in Amerika vraagt hij zijn vriendin  Cheryl Franks ten huwelijk. Inmiddels is Twan Huys getrouwd en hebben ze samen ook een zoon: Jack. Toen er een einde kwam aan zijn correspondentschap in Amerika verhuist hij terug naar Nederland waar hij op dat moment gevraagd is als presentator van NOVA en later zelf ook als presentator voor Nieuwsuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code