Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Eelco Bosch van Rosenthal

In het adellijke geslacht Van Rosenthal werd op 22 juni 1976 te Bunschoten een nieuwe telg geboren: Eelco Alexander Bosch ridder van Rosenthal, bij het grote publiek beter bekend als Eelco Bosch van Rosenthal. Tussen 2007 en 2012 bracht hij als correspondent in de Verenigde Staten voor de NOS menige nieuwsgebeurtenis van wereldbelang direct in de Nederlandse huiskamer. Tegenwoordig is Bosch van Rosenthal verslaggever en invalpresentator voor actualiteitenprogramma Nieuwsuur en woont hij in Amsterdam, met zijn vriendin en twee kleine kinderen. Na door zijn werk naar meer dan dertig verschillende landen te zijn gevoerd, is hij nu dus voor langere tijd terug in Nederland. Naast zijn televisiewerk schrijft hij ook voor verschillende Nederlandse media, waaronder Vrij Nederland, Nieuwe Revu, De Volkskrant, De Journalist en VARA TV Magazine.

Opleiding & loopbaan

Eelco Bosch van Rosenthal studeerde tussen 1994 en 2000 aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde hier zijn masterdiploma Amerikanistiek. Daarna kwam hij bij de NOS terecht, waar hij vanaf 2000 onder meer werkzaam was als verslaggever in het land en als parlementair verslaggever. In 2007 volgde hij afzwaaiend Amerika-correspondent Wouter Kurpershoek op. Vanuit standplaats Washington deed Bosch van Rosenthal verslag van de gebeurtenissen in deze wereldmacht. Met name rond de verkiezingen van 2008 en 2012 schakelde de NOS daarom veelvuldig naar hem over.

Hoewel hij het in de Verenigde Staten uitstekend naar zijn zin had, moest Bosch van Rosenthal vanwege het roulatiesysteem voor correspondenten van de NOS in 2012 terugkeren naar Nederland. Wouter Zwart volgde hem op als correspondent in Amerika. Bosch van Rosenthal ging aan de slag als NOS-verslaggever in Nederland en vanaf de zomer van 2016 treed hij regelmatig aan als verslaggever en (inval)presentator van Nieuwsuur. Aanvankelijk deed hij dit samen met wijlen Joost Karhof, hoewel Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke het merendeel van de uitzendingen bleven verzorgen.

Naast zijn werk als verslaggever en presentator van actualiteitenprogramma’s heeft Eelco Bosch van Rosenthal ook andere programma’s gemaakt. Zo presenteerde hij in 2014 samen met acteur Waldemar Torenstra de tv-serie Het Koninkrijk, waarin zij ter ere van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden in dit roerige verleden doken. In 2016 volgde de achtdelige documentaireserie Droomland Amerika. Bosch van Rosenthal reisde in de aanloop naar de presidentsverkiezingen door de Verenigde Staten, in een poging de verdeelde samenleving te doorgronden.

In 2013 won Bosch van Rosenthal de Herman Wekker Prijs. Hiermee beloont het Nationaal Congres Engels journalisten die opvallend nieuws brengen over de Engelstalige wereld.

Persoonlijke leven

Zijn ruim 68.000 volgers op Twitter hoeven niet te rekenen op veel inzicht in zijn persoonlijke leven. Bosch van Rosenthal houdt werk en privé strikt gescheiden. In De Lagarde, een productie van de VARAgids, sprak hij zich in 2016 hierover uit: “Ik praat liever over Amerika dan over mezelf.” Bewust deelt hij niet te veel details over zijn vriendin en twee kleine kinderen, met wie hij in hartje Amsterdam woont. “Zeker bij televisiemensen gaat het vaak over hun privéleven, en dat heb ik nooit begrepen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code