Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Sybrand van Haersma Buma

Sybrand van Haersma Buma werd op 30 juli 1965 geboren in het Friese Workum. Hij is een politicus van het CDA. Van Haersma Buma stamt uit het Friese patriciërsgeslacht Buma. Zijn vader Bernhard van Haersma Buma was burgemeester van Workum en Sneek en zijn opa Sybrand Marinus van Haersma Buma was burgemeester van Stavoren en van Wymbritseradeel. Buma is dus in de wieg gelegd voor een politieke carrière. Van huis uit is Van Haersma Buma conservatief.

Studie

Sybrand van Haersma BumaIn 1977 ging Sybrand van Haersma Buma naar het atheneum op Rijksscholengemeenschap Magister Alvinus in Sneek. Nadat hij dit in 1983 had afgerond begon hij aan de studie Nederlands recht aan Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn studententijd was hij lid van Groninger Studentencorps Vindicat atque Polit. Ook was hij voorzitter van het bestuur van G.S.R. Aegir, de roeivereniging van het corps. Hiervoor moet je goed kunnen roeien en Van Haersma Buma was dan ook goed in de boot, maar een kampioen was hij niet. Wel had hij humor en was hij niet voor een gat te vangen. Dit resulteerde erin dat hij de leiding kreeg over de roeivereniging. In 1989 rondde hij zijn studie af. Daarna zat hij een jaar in Cambridge, Groot-Brittannië, en deed daar de postacademische opleiding internationaal recht. Na zijn studie, in 1990 was hij tot 1992 werkzaam als strafjurist bij de afdeling Rechtspraak van de Raad van State. Ook werkte hij tussen 1992 en 1994 als projectsecretaris project reisdocumenten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

CDA

Voordat hij Tweede Kamerlid werd was Sybrand van Haersma Buma beleidsmedewerker justitie en tevens plaatsvervangend ambtelijk secretaris van de CDA Tweede Kamerfractie. Sinds 23 mei 2002 is Sybrand van Haersma Buma lid van de Tweede Kamer. In datzelfde jaar was hij een halfjaar lid van de gemeenteraad van Leidschendam/Voorburg. Als Kamerlid hield hij zich vooral bezig met justitie en dan met name het veiligheidsbeleid. Sinds oktober 2010 is hij fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Tijdens de verkiezingen van september 2012 was Van Haersma Buma lijsttrekker van het CDA.

Nevenfuncties

Naast zijn werk in de politiek bekleedt Van Haersma Buma verscheidene nevenfuncties. Zoals gezegd was hij tijdens zijn studie voorzitter van studentenroeivereniging ‘Aegir’. Later werd hij ook voorzitter van de Stichting Oud-Aegirfonds voor oud-leden van Groninger studenten roeivereniging Aegir. Ook was hij lid van de provinciale commissie Zuid-Holland van de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van de Cultuurmonumenten van Bond Heemschut. Verder was hij lid van het Haags Monumentenplatform, een overleg- en adviesorgaan van culturele verenigingen en instellingen op het gebied van monumentenbescherming in Den Haag. Daarnaast zat hij in het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, en was hij vicevoorzitter en voorzitter van datzelfde fonds in Den Haag. Op het moment van schrijven is Van Haersma Buma bestuurslid van meerdere stichtingen, te weten Stichting Mr. W.W. Bumaleen, familiestichting Buma, en de Stichting Parlementaire Geschiedenis van Radboud Universiteit Nijmegen.

Privéleven

Sybrand van Haersma Buma is getrouwd met Marijke Geertsema en vader van twee kinderen. Op het moment van schrijven woont hij in Voorburg. De hobby’s van Van Haersma Buma zijn bouwkunst, fietsen, pianospelen en schaatsen. Als echte Fries en schaatsliefhebber voltooide hij in 1986 de Elfstedentocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code