Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Saskia Dekkers

Saskia Dekkers is al decennialang een bekend gezicht wanneer de NOS naar het buitenland schakelt voor Europees nieuws. Geboren op 25 september 1960 te Den Haag, woonde Dekkers jarenlang met cameraman en echtgenoot Pieter Nijdeken in Frankrijk, waar ze correspondent was voor de NOS. Recent keerde Dekkers terug naar Nederland. Samen met Nijdeken trekt Dekkers er tegenwoordig op uit om door heel Europa voor Nieuwsuur reportages te maken.

Opleiding & eerste stappen

Haar studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht had Dekkers nog niet eens afgerond of de KRO klopte al aan om haar binnen te halen voor de radiotak van de omroeporganisatie. Hier ging Dekkers dan ook in 1982 aan de slag. Voor de KRO maakte zij documentaires en programma’s als de actualiteitenrubrieken Echo en Echo Junior.

In 1984 maakte Saskia Dekkers de overstap naar het NOS Jeugdjournaal. Hier was zij aanvankelijk als bureauredacteur gespecialiseerd in buitenlandse politiek, maar vier jaar later begon zij ook regelmatig als verslaggever in beeld te verschijnen.

Franstalige wereld

Saskia Dekkers blijft het bekendst van haar reportages in de Franstalige wereld. Begin jaren negentig had zij immers het correspondentschap in Parijs voor de NOS van Philip Freriks overgenomen. Toen in de jaren 2000 meermaals rellen uitbraken in de buitenwijken van de Franse hoofdstad, wist Dekkers de sfeer in de gemeenschap over te brengen door van binnenuit verslag te doen. Ook toen de rust weer enigszins was teruggekeerd, besteedde Dekkers nog een aantal keer aandacht aan de stand van zaken in de zogenaamde banlieues. Deze items konden telkens op veel belangstelling rekenen.

Door de jaren heen was Dekkers niet alleen actief voor het NOS Journaal, maar ook voor verschillende actualiteitenprogramma’s. Zo maakte zij items voor Netwerk en voor TerZake, dat wordt uitgezonden door de Belgische zender Canvas. Ook voor Nieuwsuur-voorloper NOVA was Dekkers al actief.

Haar beheersing van de Franse taal kwam Saskia Dekkers ook buiten Frankrijk van pas. Meermaals berichtte Dekkers over gebeurtenissen in Franstalig Afrika. Het bekendste voorbeeld zijn de items over vrachtschip Probo Koala. Het chemische afval dat dit schip vervoerde werd in Ivoorkust op lokale vuilstorten gedumpt en niet zoals afgesproken op legale wijze verwerkt. Zelfs vier jaar later, in 2010, ging Dekkers nog terug om te informeren naar de laatste stand van zaken.

Europese reportages

In 2010 stopte Saskia Dekkers als correspondent in Frankrijk voor de NOS. Voor Nieuwsuur, het nieuwe actualiteitenprogramma van diezelfde omroep, werd zij correspondent in Europa. In deze rol verslaat zij met name vanuit landen die in (economische) crisis verkeren. Daarmee breekt zij met het gebruik dat Nederlandse Europacorrespondenten slechts verslag doen vanuit Brussel.

Dekkers’ nieuwste reportagereeks starttte in mei 2018. Voor Nieuwsuur maakt zij Bewegend Europa, waarin ze onderzoek doet naar de breuklijnen in de Europese gemeenschap. Dit alles met het oog op de naderende verkiezingen voor het Europees Parlement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code