Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Peter Overgaauw

Peter OvergaauwPeter Overgaauw werd op 29 februari 1952 geboren te Rotterdam. Omdat 1952 een schrikkeljaar was, kregen de ouders van Overgaauw naar eigen zeggen het advies om 1 maart als geboortedatum op de geboorteakte te zetten, aangezien Overgaauw anders slechts één keer in de vier jaar jarig zou zijn.

Overgaauw groeide samen met zijn twee broers en een zus op in een echte onderwijsfamilie in Amsterdam. Overgaauw en zijn zus hadden net als hun ouders, die allebei werkzaam waren in het onderwijs, de ambitie om later leraar te worden. Zelf heeft Overgaauw nu vier kinderen: twee dochters en twee zoons. Overgaauw en zijn ouders lijken de passie voor het onderwijs aan hen te hebben doorgegeven. Inmiddels werkt ook een van Overgaauws zoons als leraar op een basisschool. Overgaauw woont samen met zijn partner in Oostzaan.

Studie

Na zijn middelbare school ging Peter Overgaauw studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hier behaalde Overgaauw een master Engelse taal-, en letterkunde. Deze studie combineerde hij met de drukke weektaak in een verpleegtehuis en het leraarschap. Overgaauw koos ervoor om Engels te gaan studeren omdat hij graag, net zoals zijn ouders, leraar wilde worden. Bovendien was hij altijd al groot fan van de Engelse literatuur. Naast deze studie heeft Overgaauw ook nog trainingen gevolgd waarbij hij zich meer ging verdiepen in het menselijk gedrag en volgde hij een coachingsopleiding. Dit deed hij omdat hij altijd al gestreefd heeft naar een zo groot mogelijke verbreding van zijn professionele kennis. Tijdens zijn studie woonde Overgaauw in Monnickendam en Amsterdam.

Carrière

Peter Overgaauw startte zijn carrière als leraar Engels in het voorbereidend beroepsonderwijs. Na negen jaar lang actief leraar te zijn geweest ging Overgaauw in 1995 aan het werk als directeur-voorzitter van de Algemene Besturenbond (ABB). Zijn belangrijkste taak hierbij was de ABB te fuseren met een andere werkgeversvakbond: Vereniging voor Openbare Scholen. Dit resulteerde in een besturenorganisatie voor scholen in primair en voortgezet onderwijs VOS/ABB. In 2003 vervolgde Overgaauw zijn carrière in Purmerend waar hij zijn studenten de best mogelijke educatie wilde bieden. De Purmerendse ScholenGroep ontving verschillende prijzen voor educatieve hervormingen. Overgaauw heeft ruim vijftien jaar voor de Purmerendse Scholengroep gewerkt.

Eigen bedrijf: Peter Overgaauw Advies, Training, en Coaching.

Tijdens zijn werkzaamheden voor de Purmerendse ScholenGroep startte Overgaauw in 2008 een eigen bedrijf: Peter Overgaauw Advies, Training, en Coaching. Na vijfentwintig jaar werkzaam te zijn geweest als eindverantwoordelijke had Overgaauw geen behoefte meer om binnen een hiërarchische instelling te werken. Overgaauw is met zijn bedrijf tot op de dag van vandaag druk bezig met het geven van trainingen en workshops op het gebied van bestuurs- en organisatiemanagement en high performance. Hierbij richt hij zich op het begeleiden en coachen  van mensen die hun arbeidssatisfactie en effectiviteit graag willen verhogen. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met het analyseren van de begroting en formatie en het opstellen van een advies voor bezuinigingen voor de scholengemeenschap VMBO Noord-Holland. Ook gaf Overgaauw in 2012 een workshop op de conferentie van de National Association of Secondary School Principals in Tampa Florida.

Hobby’s

Naast zijn drukke baan houdt Overgaauw ontzettend van koken. Volgens vrienden en familie is hij een uitstekende kok. Daarnaast houdt Overgaauw van klussen in en rondom het huis en is hij een actieve sporter. Hij beoefent regelmatig krachtsport en duursport, houdt van bergwandelen en bokst af en toe. Naast al deze energie rovende hobby’s houdt Overgaauw ook van literatuur en kijkt hij graag naar films met een maatschappij kritische insteek zoals La Grande Bellissima. Doordat Overgaauw veel weg is van huis bestaat de relatie met zijn partner voor een deel uit een LAT-relatie. Ondanks dat hij veel weg is van huis probeert hij een wijze vader te zijn voor zijn kinderen, deze rol probeert hij ook te vervullen voor de kinderen van zijn partner.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code