Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Nynke de Zoeten

Nynke de Zoeten verschijnt sinds 2010 regelmatig als parlementair verslaggeefster bij Nieuwsuur. Ze werd geboren in 1970 te Leiden. Over haar privéleven is De Zoeten gesloten. Hier is dan ook niet veel over bekend. Via BNR Nieuwsradio, Den Haag Vandaag en NOVA kwam zij uiteindelijk in 2010 bij het bekendste actualiteitenprogramma van de NOS terecht.

Opleiding

Nynke de Zoeten bracht haar tienerjaren door op het Stedelijk Gymnasium in haar geboorteplaats Leiden. Daarna zette ze haar opleiding voort aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar zij tussen 1988 en 1995 Geschiedenis studeerde. De Zoeten voltooide een master in de maatschappijgeschiedenis, waarin moderne geschiedenis vanuit een cultureel perspectief wordt bestudeerd. In het jaar 1994 verrijkte zij haar kennis in het buitenland door Geschiedenis te studeren aan de Freie Universität Berlin.

Loopbaan

In 1998 begon De Zoeten haar journalistieke carrière bij BNR Nieuwsradio. Voor dit commerciële radiostation ging zij aan de slag als parlementair verslaggeefster en maakte zij De Lobby. Hierin interviewde ze politici.

Vanaf 2004 verscheen Nynke de Zoeten ook op tv. Bij NOVA/Den Haag Vandaag volgde zij de in december 2003 vertrokken Wouke van Scherrenburg op. Tegelijkertijd met De Zoeten voegde ook wijlen Joost Karhof zich bij het team van NOVA/Den Haag Vandaag. Vier jaar later besloot De Zoeten te focussen op het maken van langere reportages en concentreerde zij haar activiteiten bij NOVA.

De Zoeten maakte haar besluit bekend in een interview in het radioprogramma Nachttrein naar Napels, een negendelige serie livegesprekken met hoofdrolspelers uit de media. Hierin gaf zij aan dat het na zes jaar Haagse politiek tijd was voor iets anders. Ze was daarentegen zeer zeker niet uitgekeken op de politiek en sloot een terugkeer als parlementair verslaggeefster dan ook niet uit.

Het was dan ook geenszins een verrassing te noemen dat Nynke de Zoeten vanaf 2010 wederom als parlementair verslaggeefster te zien is bij Nieuwsuur, dat NOVA als actualiteitenprogramma van de NOS verving.

Andere activiteiten

In 2008 reisde De Zoeten naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela, om daar te ervaren hoe het is om als journalist te werken in een socialistische staat waar de persvrijheid steeds verder afkalft. Hiertoe liep zij mee met de jonge verslaggeefster Gabriela Matute, die voor het commerciële televisiestation Globovisión nieuws bracht met volgens Trouw voornamelijk een eenzijdig rechts geluid.

Begin 2009 schoof De Zoeten als tafeldame aan bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door.

Later dat jaar werd zij in de VARAgids door de Tweede Kamerleden verkozen tot de beste parlementair verslaggever van 2009. De Zoeten versloeg nipt collega’s Frist Wester, Bram Schilham, Dominique van der Heyde en Max van Weezel. 

Rond de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 gingen De Zoeten en twee collega’s in gesprek met elf lijsttrekkers. De prominentste van allen, VVD-lijsttrekker en destijds demissionair minister-president Mark Rutte, nam hier niet aan deel. De interviews werden uitgezonden op Politiek 24, het digitale themakanaal van de NOS. 

In het seizoen 2012-2013 was Nynke de Zoeten te gast bij een editie van Politieke Junkies van debatcentrum De Balie, waarin zij met de andere aanwezigen de Algemene Politieke Beschouwingen en de verkiezingen in Duitsland besprak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code