Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Lobke Berkhout

Lobke Berkhout werd op 11 november 1980 geboren in Amsterdam. Berkhout is een van de beste zeilsters die Nederland ooit heeft gekend en vijfvoudig wereldkampioene in het 470 klassement zeilen. Berkhout heeft een relatie Dennis van der Laan en samen hebben zij sinds mei 2013 een dochter, die ze Belle hebben genoemd.

Carrière

Lobke BerkhoutIn 1990 begon Lobke Berkhout met zeilen. Ze was toen pas tien jaar oud. Sinds 2001 komt ze uit in de 470-klase. In 2005 werd Berkhout samen met zeilster Marcelien de Koning voor het eerst wereldkampioen in deze klasse. Dit had als gevolg dat zij uitverkozen werden tot Sportploeg van het jaar. In de daaropvolgende jaren wisten zij hun titel te behouden, in zowel 2006 als 2007 werden zij samen opnieuw wereldkampioen. In 2008 vertegenwoordigen zij Nederland tijdens de Olympische zomerspelen, die plaatsvonden in Peking. Samen met De Koning veroverde Berkhout de zilveren medaille in de 470-klasse. Na het succes van de Spelen ging Berkhout verder in de 470-klasse samen met stuurvrouw Lisa Westerhof. De samenwerking kon niet beter van start gaan, want tijdens het Wereld Kampioenschap in 2009 in Denemarken werden ze meteen wereldkampioen. In 2012 volgde nog een bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen in Londen. Na afloop van deze overwinning besloot Berkhout in oktober 2012 om haar professionele zeil carrière te beëindigen. Eind juli 2014 werd bekend dat Berkhout mee zou doen aan de vijftiende editie van Expeditie Robinson. Wat vind jij van de deelname van Berkhout aan het RTL 5 programma Expeditie Robinson 2014? Reageer hieronder!

470-klasse

Zoals hierboven beschreven heeft Lobke Berkhout zeven keer een zilveren medaille weten te bemachtigen tijdens de Olympische Zomerspelen in 2008. Omdat het voor velen niet duidelijk is wat voor soort zeilboten dit zijn, zal dit hier kort worden toegelicht. De 470 is een type zeilboot die ook wel een zwaardboot genoemd wordt. De boot beschikt over een grootzeil, een fok en een spinnaker. De polyester boot is open, waardoor de opvarende niet over een kajuit beschikt. De boot is vernoemd naar zijn lengte: 470 centimeter of 4,70 meter en wordt bestuurd door twee personen: een stuurman/vrouw en bemanning. De stuurman/vrouw houdt zich bezig met de besturing van de boot en trimt het grootzeil. De bemanning staat in de trapeze en houdt zich bezig met het trimmen van de fok en de spinnaker.

Toekomst

Lobke Berkhout heeft de ambitie om haar moederschap te combineren met het begeleiden van jonge topsporters. Ook zou ze heel graag haar eigen zeil academie willen opzetten, waar ze jonge zeilers het plezier aanleert van de zeilsport. Ook daar zal ze jonge talenten begeleiden en trainen, waardoor het optimale uit een zeil carrière gehaald kan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code