Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Leo Alkemade

Leo Alkemade werd geboren op 6 augustus 1980 in Loon op Zand. Alkemade is cabaretier en acteur. Hij werd vooral bekend van ‘Komt een man bij de dokter’ op SBS6 en zijn eigen sketchprogramma ‘Sluipschutters’. Leo Alkemade is getrouwd en vader van drie zoons. In zijn vrije tijd doet Alkemade graag aan windsurfen.

Cabaret

Leo AlkemadeNa de middelbare school ging Leo Alkemade naar de musicalopleiding aan de Tilburgse Dans- en Muziekschool. Na een jaar kwam hij er echter achter dat musical toch niet helemaal zijn ding is. Beter gezegd: hij is hield niet van dansen. Hij besloot dan ook een andere opleiding te gaan doen en ging naar de Koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch. Daar ontmoette hij Roel Bloemen, met wie hij samen afstudeerde. Samen vormden zij het duo ‘Alkemade en Bloemen’ en wonnen ze in 2000 op het Groninger Studenten Cabaret Festival de jury- en publieksprijs. Ze maakten vijf theaterprogramma’s: ‘Sudomotorisch’, ‘HybrisHydrolisch’, ‘13-0-ZEVEN’, ‘Wij willen ook naar huis’ en ‘Je moet niet alles geloven wat Gemma zegt’. Deze laatste voorstelling werd in 2013 geregistreerd en uitgezonden door de VARA/HumorTV. Sinds 2004 tot op heden zijn ze daarnaast allebei vaste tekstschrijvers voor het bekende Radio 2 programma ‘Spijkers met Koppen’.

Televisie

Leo Alkemade is niet alleen bekend van zijn werk als cabaretier. Hij was ook als acteur te zien in films en series. Zo speelde hij in 2004 in de fim ‘Shouf Shouf Habibi!’ en tot 2009 in alle drie de seizoenen van de serie die op deze populaire film volgde (‘Shouf Shouf! De serie’). In 2004 speelde hij ook in de film ‘Floris’. IN 2011 was hij soms te zien in De Dino Show en in datzelfde jaar zat hij in een reclamespot van Beemsterkaas. Ook speelde hij in dat jaar de rol van Hugo van der Laan in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. In 2013 was hij ook te zien als gastacteur in de serie Dokter Tinus op SBS6. Op het moment van schrijven, 2014, speelt Alkemade in de BNN-serie ‘Smeris’. Daarnaast deed hij mee aan meerdere populaire spelprogramma’s zoals ‘Mag ik u kussen?’, ‘De slimste mens’, ‘Fort Boyard’ en ‘De Pelgrimscode’. Leo Alkemade was bovendien in 2014 in de vijftiende editie van het populaire ‘Expeditie Robinson’ te zien op RTL 5. Wat vonden jullie van de deelname van deze cabaretier aan het programma? Hebben zijn grappen hem geholpen om zware tijden en proeven door te komen? Laat hieronder een reactie achter!

Sketchprogramma’s

Naast zijn acteerklussen en deelnames aan spelshows bleef Leo Alkemade zich ook nog steeds bezig houden met komische optredens, maar dan wel voor televisie. Hij trad in 2011 op als gastacteur in het komische programma Toren C. Een jaar later kwam SBS6 met de serie ‘Komt een man bij de dokter’, een programma dat moppen verwerkt tot korte sketches met verschillende acteurs en actrices. Hierin was Alkemade regelmatig te zien. Vanaf augustus 2013 kwam Leo Alkemade wekelijks op tv met ‘Sluipschutters’, een mede door hem geschreven sketchprogramma waar hij en de andere schrijvers in speelden dat werd uitgezonden op BNN.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code