Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Jort Kelder

Jort KelderJournalist, columnist, televisiepresentator, bekendheid. Jort Paul Wouter Kelder kwam in 1971 ter wereld als derde en jongste zoon van het gezin. Overigens ontstaat er op Internet enige verwarring over de geboortedatum en -plaats van deze man. Was het de zwoele nazomer van 1969 of worden er een paar jaartjes afgesnoept? En is Kelder van oorsprong een nuchtere Gouwenaar of groeide hij op in een (zuid-)Limburgs rustiek dorp? Naar eigen zeggen was het in 1971 in het Limburgse Ohé en Laak. Laten we dat, hoewel bronnen daar over verschillen, voor het gemak aannemen. Enfin, de opleiding Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht rondde hij af met een doctorale titel in 1990. Een paar maanden eerder is hij inmiddels gestart als stagiaire bij – niet geheel in lijn met de juridische opleiding – het gelikte zakenblad “Quote”. Een jonge, plagerige journalist is geboren, met een scherpe tong en een eigen wil. Hij schopte het van stagiair tot hoofdredacteur in 1993. Als hoofdredacteur weet hij successen te boeken en het zakenblad meer naamsbekendheid te geven. In deze jaren wordt bijvoorbeeld gestart met de uitgaven van de Quote 500, waarin (inmiddels jaarlijks) de vijfhonderd rijkste inwoners van Nederland worden opgesomd. In 2007 is het mooi geweest en vertrekt Kelder als hoofdredacteur van het magazine. Met enige ervaring in de mediabranche stort Kelder zich vanaf dat moment in de televisiewereld. Geld – groot geld en snel geld – zal echter altijd als rode draad door zijn carrière lopen.

Televisiecarrière

Sinds 2007 zien we Kelder met enige regelmaat op televisie verschijnen. Bij de publieke zenders doet hij het goed. In 2007 start hij bij de KRO met het ondernemersprogramma “Dragon’s Den”, dat het niet langer dan twee jaar volhoudt. In 2007 start hij bij dezelfde omroep echter ook met de succesvolle serie “Bij ons in de PC”. Vier succesvolle seizoenen lang maakt Jort  kennis met de bezoekers van de duurste winkelstraat van Nederland, de PC Hoofdstraat te Amsterdam, en de leefwereld van deze rijke elite. Mede namens zijn nonchalante en cynische, doch immer charmante presentatie trekken de reportages veel kijkcijfers. Na 2011 is de KRO verleden tijd en stapt Kelder over op de Avro. In het programma “Hoe heurt het eigenlijk?” maakt Jort kennis met de oude generatie rijke Nederlanders, in tegenstelling tot de nieuwe rijken in het programma “Bij ons in de PC”. De van oorsprong eerste generatie rijken hebben hun oude tradities behouden. In “Hoe heurt het eigenlijk?” leren meer dan een miljoen kijkers per week de officiële etiquette en juiste manieren. Na deze succesvolle serie bij de Avro stapt Jort weer op en coproduceert en presenteert bij de Vpro het programma “Het Snelle Geld: van de yuppies tot nerds, een kwart eeuw Hollandsche hebzucht”, met gematigd succes. Sinds 2006 is Jort ook graag geziene gast en terugkerende tafelheer bij het populaire dagelijkse programma “De Wereld Draait Door”, onder de leiding van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Tijdens deze uitzendingen trok Kelder de aandacht met zijn scherpe journalistiek. Zo noemde hij ex-advocaat Bram Moszkowicz een “maffiamaatje” en ging hij in fel debat met de echtgenoot van Nina Storms, met wie hij, toen ze nog Nina Brink heette, al eerder in conflict was geweest. Beide uitzendingen zijn vaak bekeken afleveringen waar de meningen over verschillen.

Naast het harde werken…

… is er ook tijd nodig voor ontspanning. Uiteraard geniet Kelder op zijn tijd van een welverdiende vakantie. Favoriete bestemmingen zijn de jetset vakantieoorden zoals het Franse Saint Tropez, het Spaanse Marbella en het geliefde eiland Ibiza. Jort brengt ook graag tijd door met familie in vrienden. Lange tijd heeft hij een relatie gehad met de Nederlandse actrice Georgina Verbaan. In 2008 liep deze relatie na vijf jaren stuk. Inmiddels is Jort, hoewel de roddelpers daar niet zeker van is, meer dan twee jaar gelukkig met programmamaakster en presentatrice Lauren Verster. Naast het harde werken voor de televisieprogramma’s heeft Jort in zijn eigen tijd nog een aantal projecten lopen. Hij schrijft boeken, is parttime rapper, beheert de mediasite 925.nl en schrijft columns en andere korte teksten voor kranten en tijdschriften. Kortom, Jort Kelder zit niet stil en zal ons nog lange tijd voorzien van journalistieke prestaties en scherpe replieken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code