Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Joop van den Ende

Joop van den EndeJoop van den Ende, de meest bekende musicalproducer van Nederland, is geboren in Amsterdam op 23 februari 1942. Van den Ende produceerde bekende musicals als The Lion King, Tarzan en Wicked, maar was ook enorm succesvol in de televisiewereld. Hij groeide op als jongste kind in een katholiek gezin van 4 kinderen. Een carrière in de entertainment-business zag hij altijd al zitten, zo nam hij op jonge leeftijd al verschillende entertainmentlessen en begon een eigen cabaretgroepje. Van den Ende had geen makkelijke jeugd. Hij wilde niets liever dan weg uit de armoedige wijk waarin hij was geboren en wilde dit bereiken door middel van theater. Op aanraden van zijn vader leerde Van den Ende na de lagere school voor timmerman op de ambachtsschool. Joop van den Ende trouwde op de leeftijd van 20 met zijn eerste vrouw An, maar hertrouwde in 1988 met Janine van den Ende. Uit dit huwelijk heeft hij twee kinderen, Iris en Vincent. Met Janine richt hij in 2001 de VandenEndeFoundation op waarmee de twee enorme schenkingen doen aan culturele initiatieven.

Televisie

In begin jaren tachtig begint Joop van den Ende zijn bedrijf Van den Ende Productions waarmee hij veel televisieprogramma’s maakt. Niet zonder succes overigens: Hij produceerde programma’s als de Showbizzquiz, de Playbackshow en Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) en won meerdere Televisier-ringen. In 1989 zou zijn eigen commerciële zender TV10 uitkomen. De verregaande plannen lagen al klaar en ook de sterrencast stond al klaar, maar de politiek stak er een stokje voor. Een enorme tegenslag voor Van den Ende. In 1994 fuseert Van den Ende met televisieproducent John de Mol waaruit het bedrijf Endemol ontstaat. Endemol groeit uit tot een van Europa’s grootste productiebedrijven met het wereldwijd bekende Big Brother als een van zij successen.

Theater

Al op zijn vijftiende werkte Joop van den Ende op de decorafdeling van de Nederlandse Opera. Hij bleef hier 5 jaar werken waardoor hij veel ervaring opdeed en mensen leerde kennen in de theaterbranche. Van den Ende probeert eerst een carrière als artiest op touw te zetten, maar al snel komt hij erachter dat dit niet aan hem besteed is. Dus begint hij zijn eerste boekingsbureau Spotlight, een klein bureau dat hij vanuit zijn huiskamer runt. Hij koopt niet lang daarna de succesvolle tv-serie De Fabeltjeskrant (om er theater van te maken) en zet een revue op met André van Duin. Laatstgenoemde was toen nog onbekend, maar werd een groot succes waardoor ook Joop van den Ende bekendheid vergaarde. Met André van Duin bracht Van den Ende zijn eerste theaterproductie uit, de revue ’n Lach in de ruimte. In 1971 komt hij met de bekende theatervoorstelling Twee op de wip, waarmee Van den Ende laat zien verstand van zaken te hebben. Hij weet vanaf dan de belangrijke namen aan zich te blijven binden en grote theaterstukken te blijven produceren, zoals in 1991 zijn eerste eigen musical ‘Cyrano de Bergerac’. Na zich lange tijd vooral met televisie te hebben beziggehouden, blijkt Van den Ende het theater niet te kunnen missen. In 1998 koopt hij alle theateractiviteiten van Endemol en brengt ze onder in zijn bedrijf Stage Entertainment. In 2000 wordt Endemol door een Spaans bedrijf opgekocht, wat Van den Ende miljardair maakt. Van den Ende’s gezondheid is op dat moment niet goed, zijn ambities bleken hem teveel te worden en het was niet mogelijk zowel bij televisie als bij theater zo actief te blijven. Van den Ende gaat zich vanaf dan alleen nog richten op grote musicals in verschillende landen onder de naam Van den Ende Theaterproducties. In 2014 fuseert Van den Ende’s bedrijf met Albert Verlinde en zijn bedrijf Albert Verlinde Entertainment tot Stage Entertainment Netherlands, waar Verlinde in 2015 directeur van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code