Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Johan Derksen

Johan Derksen is een voormalig voetballer, die al jarenlang veelvuldig op televisie en radio te zien en te horen is als sportjournalist, voetbalanalist en presentator. Zo is hij copresentator van voetbaltalkshow Veronica Inside op Veronica, dat voorheen onder de namen Voetbal Inside, Voetbal Insite, Voetbal International en VI op RTL 7 werd uitgezonden. Sinds het einde van zijn profcarrière in 1977 tot 2015 was hij in dienst van weekblad Voetbal International, in de periode 2000-2013 zelfs als hoofdredacteur. Op de radio maakt Derksen vooral muziekprogramma’s, onder meer bij Radio Rijnmond.

Derksen is getrouwd met de twaalf jaar jongere Isabelle Pikaar, zijn derde echtgenote. Daarnaast heeft hij twee dochters en een stiefzoon. In uitzendingen van Veronica Inside zegt Derksen vaak te hopen dat zijn vrouw niet kijkt, in verband met ordinaire uitspraken, veelal uit zijn eigen mond. Verliefd is hij al jaren niet meer, liet Derksen in LINDA optekenen. “Wij zijn niet van die types die vinden dat ons huwelijk een sprookje is”, legde hij uit. “Misschien dat we wel overeind blijven omdat we realist zijn.”

Jeugd en voetballoopbaan

Derksen werd op 31 januari 1949 geboren in het Gelderse Heteren. Vanwege het werk van zijn vader bij de rijkspolitie verhuisde het gezin in 1962 naar Drenthe. Tegenwoordig woont Derksen weer in Drenthe, in Grolloo.

Nadat hij de hoogste jeugdelftallen van Go Ahead, nu Go Ahead Eagles, had doorlopen, tekende Johan Derksen in 1968 zijn eerste profcontract bij SC Cambuur. Dat kwam uit in de Eerste Divisie. Hij zou in 1972 als aanvoerder uit Leeuwarden vertrekken, naar BV Veendam. Daar speelde hij tot 1975, toen Derksen aan HFC Haarlem werd verkocht. Daar speelde hij voor het eerst in de Eredivisie, een half seizoen lang. In 1976 vertrok Derksen voor korte duur naar het Duitse SV Meppen, om uiteindelijk in 1977 de laatste maanden van zij voetballoopbaan bij MVV door te brengen. 

Mediacarrière

Al tijdens zijn voetbalcarrière werkte Derksen als journalist voor onder meer de Noord-Ooster, de Winschoter Courant, het Haarlems Dagblad, het Nieuwsblad van het Noorden en onder pseudoniemen voor Voetbal International. Bij laatstgenoemd weekblad kwam hij in 1977 in vaste dienst en werd hij in 2000 hoofdredacteur. Deze functie legde hij in 2013 neer. Hoewel Derksen aanvankelijk nog tot 2017 in een andere rol aan het voetbalblad verbonden zou blijven, werd hij in september 2015 op staande voet ontslagen. Hij had in een interview geopperd een nieuw voetbaltijdschrift te beginnen, wat in strijd was met zijn arbeidsovereenkomst.

Johan Derksen is sinds 1999 op televisie te zien in sport- en voetbalpraatprogramma’s. Zijn bekendheid heeft hij vooral te danken aan zijn optredens in Veronica Inside en alle voorlopers sinds 2001. Vanaf 2008 is hij deel van het populaire trio Wilfred Genee en René van der Gijp. Het programma won in 2011 de Gouden Televizierring. Derksen werd genomineerd voor de Zilveren Televizier Ster voor tv-man van het jaar, de prijs die collega Genee in 2017 wél wist te winnen.

In oktober 2015 begon Johan Derksen met zijn dochter Marieke en sportjournalist Michel van Egmond uitgeverij Voetbal Inside Boeken. De uitgeverij bracht onder andere bestsellers als Gijp, Kieft en Geen Genade uit.

Ophef

Sinds 2001 miste Johan Derksen in achttien jaar geen enkele uitzending van wat nu Veronica Inside heet. In de nacht van 2 op 3 april viel hij echter in zijn eigen huis in Grolloo van de trap. Door het ongeluk moest hij enkele uitzendingen thuis en in het ziekenhuis uitzitten. Uit de voetbalwereld werd met schok gereageerd op het ongeluk van Derksen, wiens eerste vrouw aan de gevolgen van een val van de trap overleed. Derksen liep door de val van de trap een gecompliceerde armbreuk, een hersenschudding en breuken in zijn gezicht op. 

Hoewel Veronica Inside begon als voetbalpraatprogramma, bespraken Derksen, Genee, Van der Gijp en hun gasten met het verstrijken der jaren een steeds breder spectrum aan onderwerpen. De uitspraken die zij deden, over maatschappelijke problemen tot het privéleven van voetballers en BN’ers in het algemeen, zetten zij zelf vaak weg als kantinepraat. Meermaals hebben gesprekken aan tafel tot ophef geleid en is Derksen uitgemaakt voor racist, seksist en homofoob.

Johan Derksen heeft over het algemeen maling aan wat anderen van hem vinden. Daarbij zal zeker helpen dat hij goed geld verdient. Hoewel onbekend is wat zijn persoonlijk vermogen bedraagt, verdient hij bij Veronica 500.000 euro per jaar. Bij RTL mocht hij al jaarlijks 350.000 euro op zijn rekening bijschrijven.

Muziek

Derksen staat ook bekend als een groot liefhebber van muziek. Zo draait hij in zijn Radio Rijnmond-programma Muziek voor Volwassenen sinds 2005 veel soul, blues, country en americana muziek. Op televisie bezocht hij in 2014 in Derksen on the Road de grondleggers van de Nederlandse popmuziek, waaraan hij ook in zijn theatershow Johan Derksen en pioniers van de Nederpop aandacht besteedde. Daarnaast rijdt hij artiesten door het hele land, om ze af te zetten bij muziekinitiatieven waar hij vaak zelf als (mede)organisator bij betrokken is.

In 2012 brachten Johan Derksen, Wilfred Genee in samenwerking met verschillende andere artiesten het album Helden van Oranje uit, dat de gouden status behaalde. De singles Nederland is helemaal oranje en Helden bereikten de posities 4 en 6 in de Single Top 100.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code