Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Jan Taminiau

Jan Taminiau

Jan Taminiau is voor vele Nederlanders vooral bekend omdat de jurk die door Maxima gedragen werd tijdens de kroning van Willem Alexander door hem is ontworpen. Maar buiten die schitterende blauwe jurk heeft Jan nog veel meer bekende werken op zijn naam staan.

Jan Taminiau is geboren op 14 september 1975 in Goirle, een klein plaatsje in Noord-Brabant. Al van kinds af aan speelde Jan samen met zijn zus met poppen. Hoewel zijn zus vooral verhaaltjes wilde maken tijdens het spelen, was Jan toen al bezig met het aankleden van de poppen. Het is niet heel raar dat Taminiau zo’n geweldig en toch een tikkeltje apart beroep is gaan beoefenen. Zijn ouders waren beide antiekhandelaren in Brabant. Hij wilde na zijn middelbare schooltijd dan ook in de voetsporen van zijn ouders treden, en ging de opleiding bij de Europese School van antiquairs, gevestigd in Antwerpen, volgen. Toch wilde Taminiau uiteindelijk een ander pad op en koos er voor te gaan studeren aan de kunstacademie in Arnhem. Hier heeft hij met veel plezier gestudeerd en het was dan ook fantastisch dat hij in 2001 cum laude kon afstuderen aan de modeafdeling van ArtEZ. Maar dit was nog niet genoeg van Jan. Hij schreef zich in voor een Master aan het Fashion Institute van Arnhem.

JANTAMINIAU modelabel

Datzelfde jaar nog zet Jan Taminiau zijn eigen fashion-label op. Het modelabel JANTAMINIAU maakt bruidsjurken, avondjurken en mantelpakjes. Hij maakt zo’n 15 trouwjurken per jaar. Zijn ontwerpen zijn kenmerkend door de kanten randjes, dubieuze vormen en speciale stofjes. Zelf gaat hij liever gekleed in spijkerbroek en overhemd. Zijn motto is dan ook “As a designer, my goal is to make the ultimate dress, every single time, over and over again.” Hij begon zijn werk in Tilburg, vlak bij zijn ouderlijk huis. In 2008 was hij echter toe aan een groter pand op een betere locatie en dus verhuisde hij naar een voormalig hoerenpand op de Wallen in Amsterdam. Hier was het atelier van Jan Taminiau gevestigd toen hij onderdeel uitmaakte van het Red Light Fashionproject.

Maxima en Lady Gaga

We noemden het al eerder even; de meeste Nederlanders kennen Jan Taminiau als ontwerper van de prachtige  blauwe jurk die Maxima droeg tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander. De jurk was voorzien van een prachtige kanten afwerking bij de hals en op het midden in de taille. Ook ging de jurk gepaard met een eenvoudige blauwe cape die soepel om de schouders van onze Maxima, destijds nog prinses, hing. Maar niet alleen in Nederland is Jan Populair. Hij ontwierp ook voor de beroemde zangeres Lady gaga een tweetal jurken en bovendien ook een paar laarzen. Een van de jurken was voorzien van een paar vleugels, en de andere jurk werd gekenmerkt door bloemen. Beide jurken waren voorzien van kurk-decoratie. Zijn ontwerpen waren te zien in de clip “You And I”. Toen Jan voor het eerst de clip zag, vond hij het resultaat prachtig.

Het Ambacht van Jan Taminiau 2013

Gelukkig hoeven wij Nederlanders niet alleen maar via televisie en plaatjes de prachtige werken van Jan te aanschouwen. Van 29 september 2012 tot 27 januari 2013 presenteerde het Textiel Museum de tentoonstelling ‘Het Ambacht van JANTAMINIAU’. In deze tentoonstellingen konden bezoekers een kijkje nemen in vier verschillende collecties van de ontwerper. Bovendien konden bezoekers ook genieten van een film van Roel van Tour. In deze film werd onder andere het werkproces van Jan getoond.

Privéleven Jan

Het is algemeen bekend dat Jan Taminiau niet op vrouwen valt. Jan Taminiau is homooseksueel en heeft dan ook een relatie met een man. Hoewel Jan Taminiau al vele bruidsjurken heeft gemaakt, ziet hij zichzelf nooit trouwen. Hij verwoorde het als volgt: “ik heb geen bruiloft nodig om een gevoel van commitment te bevestigen.” Het is overigens ook voor Jan Taminiau zelf een verbazing dat hij op dit moment een vriend heeft, want Jan heeft altijd gedacht nooit genoeg tijd te hebben voor een relatie. Jan en zijn vriend hebben elkaar leren kennen in een kroeg, niet de meest romantische plek dus. Maar, zoals hij het zelf ooit eens zo mooi zei: “Liefde is niet te begrijpen”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code