Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Henry Schut

Henry SchutHenry Schut werd geboren op 1 april 1976 in Scherpenzeel, Gelderland. Over passie voor journalistiek beschikt Schut al sinds jonge leeftijd, toen hij als tiener met zijn cassettedeck radioprogramma’s voor zichzelf maakte. Toen hij dertien jaar oud was, zond hij radioprogramma’s voor de hele straat uit. Later werden dit programma’s voor het hele dorp, uitgezonden op een zender die zijn vader voor hem gemaakt had. Toen Schut achttien jaar oud was, ging hij werken bij de lokale radio omroep van Nijkerk, tevens gelegen in gemeente Gelderland. Bij deze zender werd Schut parttime programmaleider. In 1995, op 21 jarige leeftijd, ging Schut naar de School voor Journalistiek in Zwolle. Hij koos hier niet voor de richting Radio, voor de richting Televisie. Schut bleef in de tussentijd wel actief binnen de radiobranche, waar hij nieuwsprogramma’s, sportprogramma’s en kinderprogramma’s produceerde. Henry Schut heeft samen met zijn vriendin Merel twee zoons:  Luuk (2010) en Stijn (2012).

NOS

In het kader van zijn studie aan de School voor Journalistiek besloot Henry Schut om stage te gaan lopen bij NOS Studio Sport en Cameo Media. Cameo Media is het bedrijf dat toentertijd het nieuws op Net5, SBS6 en Hart van Nederland produceerde. Na afloop van zijn stage ging Schut bij Cameo Media aan het werk. Drie maanden nadat hij daar was begonnen, belde de NOS met de vraag of Schut bij hen beeldredacteur zou willen worden. Van 1999 tot 2005 heeft Schut deze functie vervuld. Sinds 2001 combineerde hij dit bovendien met verschillende voice-over activiteiten. Toen Schut in 2004 genomineerd werd voor de Philip Bloemendal Prijs, een prijs voor talentvolle jonge radio- en televisiemaker, werd duidelijk dat hij één van de meest talentvolle personen uit de journalistiek was van het moment. In 2005 maakte Schut zijn debuut als televisie- én radiopresentator. Aan het einde van datzelfde jaar werd Schut opnieuw genomineerd voor een prijs voor talentvolle radiomakers, de Ilse Wessel Prijs.

Henry Schut als presentator

Henry Schut is erg tevreden met zijn rol als presentator. Voornamelijk het feit dat dit veel meer is dan simpelweg het aankondigen van onderwerpen spreekt hem aan. Dit in combinatie met het feit dat Schut een groot sportfanaat is, maakt dat hij zich goed kan inleven in de onderwerpen en de teksten aanpast aan zijn eigen stijl. Schut vindt bovendien het feit dat hij betrokken wordt bij het bepalen waarom een bepaald onderwerp in de uitzending zou moeten komen prettig. Hij ziet het als een uitdaging om ervoor te zorgen dat het sportnieuws op de juiste manier, in de goede context en met de perfecte nuance in de huiskamer terecht komt op een toon die voor iedereen geschikt en toegankelijk is. Hoewel Schut een mooie carrière heeft met verschillende geweldige herinneringen, ziet hij het WK Journaal van 2010 met Hugo Borst als sidekick als hoogtepunt. Dit programma zou worden gemaakt zolang het Nederlands Elftal meedeed aan het toernooi en duurde dus tot een dag na de finale tegen Spanje. Hoewel de productie van dit programma soms best zwaar was, overheerste het fantastische gevoel dat het hem gaf om dit programma te maken. Tijdens het maken van het programma werd veel gevraagd van de persoonlijkheid van Schut, in tegenstelling tot de reguliere uitzendingen waarin hij zakelijker en meer feitelijk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code