Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Wilfred de Bruijn

Wilfred de BruijnWilfred de Bruijn (1974) is een Nederlandse kunsthistoricus, wonende in Parijs. De Bruijn is bekend geworden doordat hij met zijn vriend Oliver (1989) na een verjaardag naar huis liep en in elkaar werd geslagen vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Dit gebeurde op de nacht van 6 op 7 april 2013. De volgende ochtend maakte Oliver een foto van Wilfred en zette deze op Facebook, wat binnen mum van tijd uitgroeide tot een protest tegen de anti-homo beweging. Deze anti-homo beweging is ontstaan naar aanleiding van de erkenning van het homohuwelijk in Frankrijk, dat in mei van dat jaar werd aangenomen, omdat het volgens de Franse regering niet in strijd is met de grondwet.

De Wereld Draait Door

Naar aanleiding van dit incident werd Wilfred De Bruijn bij het Nederlandse actualiteitenprogramma ‘De Wereld Draait Door’ uitgenodigd om te praten over de kwestie betreffende de homofobie. Dit beviel De Bruijn zodanig goed, dat hij tegenwoordig ook aan tafel schuift bij De Wereld Draait Door als tafelheer.

Documentaire

Via ‘De Wereld Draait Door’ kwam Wilfred De Bruijn in contact met de Ikon, waarvoor hij een bijdrage leverde aan de documentaire reeks ‘God achter de Voordeur’, die over de scheiding tussen de kerk en de regering in Frankrijk gaat. Sinds zijn mishandeling is De Bruijn flink in de publiciteit gekomen en ook in 2014 zal hij de functie van het homo-icoon op zich nemen.

Meer dan alleen homoseksueel

Wilfred De Bruijn vindt het daarnaast belangrijk dat hij niet alleen gezien wordt als een strijder tegen de anti-homo beweging. Hij is immers ook maar een ‘gewone’ Nederlandse man die een functie als bibliothecaris heeft bij de ‘Fondation Custodia’. Dit is een stichting die een collectie van oude tekeningen van kunstenaars als Rembrandt, Watteau en Rubens beheert. De Bruijn benadrukt dat hij in de toekomst graag zou zien dat homoseksualiteit ooit eens gewoon wordt en bovendien geaccepteerd wordt. Zijn droom is dat homoseksualiteit ooit net zo gewoon zal worden als andere normale zaken in het leven.

Het gezicht van de homofobie

Een paar dagen na zijn mishandeling ging Wilfred De Bruijn naar aanleiding van het incident met een paar duizend inwoners van Parijs de straat op om te demonstreren tegen het algemene geweld tegen homo’s. Tijdens deze demonstratie werd de foto van het mishandelde gezicht vol blauwe plekken van de Bruijn groot getoond op posters die voor het stadhuis van Parijs werd gehouden. De Bruijn was zodanig mishandeld dat zelfs zijn tanden uit zijn mond geslagen zijn. De demonstratie werd door tientallen internationale media opgepikt en bereikte zo de huiskamers van vele mensen.

De mishandeling

Wilfred De Bruijn lichtte bij zijn foto kort toe wat er gebeurd zou zijn tijdens die bewuste avond. Hij kan zich vrij weinig herinneren van de mishandeling zelf, maar wat hij zich nog wel herinnert is dat hij op straat liep en iemand hoorde roepen: “Daar heb je een paar homo’s!’”. Op het moment van mishandeling is hij bewusteloos geraakt en werd bebloed wakker in een ambulance. Hij mistte toen daardoor een tand en had een aantal botten rond zijn oog gebroken.

De Daders

Of de daders bekenden waren en hoe deze er uitzagen, weet Wilfred De Bruijn niet meer. Hij werd zo hard geschopt tegen zijn hoofd, dat hij niet eens de tijd kreeg om te kijken naar hoe de daders er precies uitzagen. Wel kan De Bruijn een direct verband leggen met de Franse discussie over homoseksualiteit in Frankrijk. Eerder in 2013 gingen honderdduizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen het homohuwelijk. De Bruijn denkt wel te kunnen stellen dat door zijn nare ervaring en mishandeling veel inwoners van Frankrijk nu niet opnieuw de straat op zullen gaan om te demonstreren tegen het de wet van het homohuwelijk, die nota bene geïntroduceerd werd door de Franse president Hollande.

2 Comments

  1. Bidault

    Het is alleen jammer dat Wilfred de Bruijn het in De Wereld Draait Door, laat blijken dat hij door onverdraagzame katholieke Fransen is aangevallen. De hele wereld heeft nu de namen van de aanvallers gezien en die waren absoluut niet Frans!
    Wordt dat nu gecensureerd door de publieke omroep? Daar ik uit Frankrijk kom en zelf de instelling heb van “leven en laten leven”, vind ik het schandalig dat de autochtone bevolking aldaar in een slecht daglicht wordt gesteld.
    Ik zal dat ook doorgeven aan de Franse kranten die ik dagelijks lees!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code