Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Marlijn Weerdenburg, Rik van de Westelaken en Chris Zegers populairste mollen

Het uiterst populaire programma van de AVRO/TROS Wie is de Mol? houdt ook weer dit jaar de gemoederen flink bezig. Het bovenste grafiekje hieronder laat op een leuke manier zien wat dit betekent voor de kandidaten: De interesse in hen neemt flink toe. Niet voor niks want we willen natuurlijk zo veel mogelijk over hen weten om zo goed mogelijk in te kunnen schatten wie de mol is. Is Marlijn altijd zo’n aanwezig persoon? Of probeert zij hiermee te verbergen dat zij misschien wel de mol is? Of die Rik was dat eigenlijk geen stijve journaalpresentator? En Chris, was hij niet al eerder in Sri Lanka geweest? Alles doet ertoe bij Wie is de Mol, maar tegelijkertijd is natuurlijk niets wat het lijkt. Iedere donderdag weer dezelfde spanning en sensatie over wie eruit zal vliegen en misschien nog wel belangrijker over wie er blijft. Hoe langer jouw hoofdverdachte in het spel blijft, hoe groter de kans dat hij de mol is. In de grafiekjes hieronder kan worden gezien hoe de online interesse voor de kandidaten zich verhoudt. Interessant is dat de drie op Google het meest interessante kandidaten alle drie nog in het spel zitten. Waarschijnlijk zijn we in deze personen zo geïnteresseerd omdat we ze het meest verdenken. Wat natuurlijk ook interessant is voor de programmamakers van Wie is de Mol? Misschien is het dan ook niet voor niks dat de meest interessante kandidaten allemaal nog in het spel zitten..

Interesse gemeten door Google

Deze steekproef van vijf widm-kandidaten laat op een leuke manier zien wat er door de maanden heen veranderd voor de persoon achter de kandidaat. Zijn de resultaten vóór het ‘wie is de mol tijdperk’ redelijk constant, na de bekendmaking in oktober/november schiet de interesse naar de personen omhoog en in januari wanneer het seizoen daadwerkelijk is begonnen is er geen houden meer aan. Massaal willen we meer weten over wie ‘onze’ mol in het dagelijks leven is en wat andere mensen of media over hem te zeggen hebben.

Onder de dames zijn we duidelijk het meest geïnteresseerd in Marlijn, terwijl de andere dames – die nog in het spel zijn- allemaal een beetje op hetzelfde level blijven. Evelien is duidelijk het minst interessant, maar dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat zij als enige dame al even uit het spel is. Verder is opvallend dat de interesse naar Marlijn vooral van 18 tot 24 januari een piek doormaakt, net na aflevering 3 en tijdens aflevering 4. Misschien viel Marlijn in deze afleveringen extra op, maar haar populariteit bij de kijkers valt natuurlijk ook andere media op waardoor ze vaker in het nieuws kwam en waardoor er waarschijnlijk ook vaker naar haar gezocht werd.

Bij de mannen blijft het wat spannender qua interesselevel. Op Chris Zegers is het meest gegoogeld, maar naarmate de datums vorderen komt Rik van de Westelaken meer in de buurt. Laten dit dan ook de enige twee mannen zijn die nog in het spel zitten..

Na de aflevering van vorige week, namelijk aflevering 5 ‘schaalvergroting’, laat de website van de AVRO/TROS over Wie is de Mol? zien dat de mensen thuis veruit Rik het meest verdenken. Hij krijgt 31% van de kijkersstemmen, waarna Chris volgt met 19% van de kijkersstemmen en Carolina op nummer drie staat met 16%. Dit komt redelijk overeen met de mate van interesse naar de kandidaten die Google ons laat zien. Alleen Marlijn staat niet op nummer drie in het lijstje van de widm-website, maar op nummer vier. Echter, we kunnen er natuurlijk niet vanuit gaan dat deze resultaten puur en alleen op wie is de mol? slaan. Zo was Chris Zegers op 23 januari ook te zien in de finale van de populaire kennisquiz De Slimste Mens wat de piek rond de dagen van deze uitzending kan verklaren. Maar wie is dan de Mol? De conclusie luidt helaas dat, de piek van Chris Zegers weggelaten, het verschil in interesse naar Marlijn, Rik en Chris dusdanig klein is dat hier geen duidelijk antwoord op is.

Helaas ook Google kan ons niet verder helpen. Moeten we vanavond toch weer allemaal voor de buis.

One comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code