Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Wesley Sneijder

Een temperamentvolle Utrechter

Wesley SneijderOp 9 juni 1984 werd in de volkswijk Ondiep een van de meest legendarische Utrechtse voetballers geboren: Wesley Sneijder. Voetballen zit  duidelijk al in zijn bloed: zowel zijn oudere broer Jeffrey als zijn jongere broertje Rodney zijn ook grote voetbaltalenten. Toch is het middelste broer Wesley die uiteindelijk de grootste voetbalcarrière maakt. Aal op zijn zevende wordt hij gescout voor de jeugdopleiding van Ajax in Amsterdam. Ook zijn twee broers voetballen bij de jeugd van Ajax, maar komen helaas niet terecht in het eerste team in de Eredivisie. Als 18 jarige maakt Wesley zijn debuut bij het grote Ajax. Een jaar later, in 2004, komt hij pas echt op stoom, want met Ajax worden ze kampioen. Wesley zelf wordt uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Het is dan al duidelijk dat hij bij Ajax zal uitgroeien tot een belangrijke speler. Hij is een temperamentvolle leider met zijn lengte van 1.70 meter. Voor zijn spel heeft zijn lengte juist voordelen. Hij is heel erg wendbaar en kan daardoor tegenstanders snel uitspelen. In combinatie met zijn explosiviteit zorgt dit ervoor dat verdedigers hem soms wel eens uit het oog verliezen. Hier komen dan ook de meeste kansen voor Wesley uit voort. Een andere speciale kwaliteit is dat Wesley zowel links- als rechtsbenig is. Zelfs hijzelf kan niet zeggen welk been beter is. Dit betekent dat Wesley vanuit bijna alle hoeken en standen de mogelijkheid heeft om te schieten. Ook zijn traptechniek is vermaard. Samen met zijn precisie zorgt dit ervoor dat hij vaak hoog op de lijst staat om vrije trappen te nemen.

Internationale stappen

Al snel blijkt dat Nederland een stapje te klein is voor Wesley Sneijder. Na 5 seizoenen bij Ajax neemt hij in 2007 het besluit om Amsterdam te verlaten. De Spaanse competitie lonkt. De nieuwe club is er niet zomaar een, want hij verhuist naar de Spaanse hoofdstad om bij het grote Real Madrid te gaan voetballen. Dit doet hij met veel succes. Hij is als een vis in het water bij de wedstrijden in de  temperamentvolle Spaanse competitie de Primera Division. Helaas wordt zijn tweede seizoen minder goed. Daarom verhuist hij naar een ander Mediterraan land: Italië. Hij gaat spelen voor Internazionale in Milaan. Hier komt hij op een hoogtepunt in zijn carrière. In 2010 wint Wesley met Inter zowel de Italiaanse nationale competitie, als de nationale beker en als klap op de vuurpijl het hoogst haalbare voor Europese voetbalclubs: de Champions League.

Meer rust

In meerdere opzichten is 2010 een hoogtepunt voor Wesley. Hij trouwt in dat jaar ook met zijn grote liefde, actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen. Omdat ze allebei bekend zijn bij een breed publiek komt er veel publiciteit op het paar af. Foto’s, reportages en roddels, alles wat ze doen of zeggen wordt tot in detail uitgeplozen door de media. Daarbij komt ook het succes van het Nederlands elftal op het Wereldkampioenschap in Zuid Afrika. Ze komen met het elftal, onder leiding van onder andere Wesley, tot aan de finale. Helaas verliezen ze die in de laatste minuten van Spanje. De teleurstelling is groot, vooral onder de spelers. Na de zomer van 2010 gaat het voetballen moeilijker. De grootste uitdaging is vaak niet de top bereiken, maar hier ook langere tijd blijven. Zeker na een sterk seizoen is het lastig om van voor af aan beginnen. De seizoenen na 2010 vallen tegen, ook bij de club van Wesley in Milaan. Ondertussen trekken Wesley en Yolanthe terug uit de Nederlandse societywereld. Ze vinden rust belangrijker dan de constante aandacht voor hun privé leven.

In 2013 neemt Wesley afscheid van Milaan om naar Istanboel te verhuizen, waar hij gaat voetballen voor Galatasaray. Inmiddels lijkt het er toch op dat het moeilijk is om Nederland helemaal achter zich te laten. Yolanthe krijgt een eigen programma waarin leven nader gevolgd wordt. Wesley lijkt hier minder behoefte aan te hebben. Hij heeft zelfs contractueel laten vastleggen dat hij niet in beeld zal komen. Zo is te zien dat bij een voetballer als Wesley Sneijder het uiteindelijk draait om een paar dingen: familie, een bal, een doel en scoren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code