Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Vrouwkje Tuinman

Vrouwkje Tuinman is dichteres en schrijfster. Ze publiceerde reeds drie romans en vier dichtbundels. Tuinman werd op 14 september 1974 geboren in ’s-Hertogenbosch. Haar werk werd vertaald in het Duits en Engels.

Utrecht

Vrouwkje TuinmanNa de middelbare school vertrok Vrouwkje Tuinman naar Utrecht om te studeren. Ze koos voor een studie Algemene Letteren (tegenwoordig Taal- en cultuurstudies) en Muziekwetenschap. Na haar studies te hebben afgerond werkte Tuinman vanaf 1997 als freelance journalist en recensent voor onder meer ‘het Utrechts Nieuwsblad’ en ‘De Volkskrant’, ‘Opzij’ en ‘La Vie en Rose’. In 1996 richtte Vrouwkje Tuinman samen met Ingmar Heytze en anderen Het Poëziecircus op omdat er toen weinig podia waren waar beginnende dichters hun werk konden laten horen. Het Poeziecircus is een literair productiehuis in Utrecht dat onder andere jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam organiseert. In de jaren daarna stelden Tuinman en Heytze meerdere bundels samen, waaronder ‘Seks. De daad in 69 gedichten.’ En ‘Drugs. Verslavende gedichten.’

Werk en prijzen

Vrouwkje Tuinman ontving gedurende haar carrière meerdere onderscheidingen voor haar werk. Begin 2004 ontving Tuinman de Hollands Maandblad Poëziebeurs. In datzelfde jaar debuteerde Tuinman bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met haar dichtbundel ‘Vitrine’. Deze bundel werd genomineerd voor de Brabantse Letterenprijs. Een jaar later volgde haar eerste roman: ‘Grote acht’, waar zij positieve recensies op kreeg. Ook ontving zij toen het C.C.S. Crone-stipendium van de gemeente Utrecht. In 2007 volgde haar tweede dichtbundel ‘Receptie’, die genomineerd werd voor de Libra Schrijversprijs en in 2008 haar tweede roman ‘Buurvrouw’, die genomineerd werd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Eind 2010 ontving Tuinman de Halewijnprijs voor haar oeuvre tot dan doe en in datzelfde jaar kwam haar tweetalige fotoboek-dichtbundel ‘Intensive Care’ uit, waar zij de Niek Woudenbergprijs voor ontving. In 2011 publiceerde ze haar vierde dichtbundel: ‘Wat ik met de sleutel moet’ en in 2013 kwam haar derde roman: ‘De rouwclub’ op de markt. Dit laatste boek stond op de longlist voor de Libris Literatuur Prijs 2014.

Relatie

Op het moment van schrijven heeft Vrouwkje Tuinman een relatie met Frank Starik, pseudoniem van Frank de Mol, die ook dichter is en van 2010 tot 2011 stadsdichter van Amsterdam was. Tuinman treedt nog steeds met regelmaat op tijdens literaire avonden en festivals. Daarnaast schrijft ze nog steeds freelance voor bladen en kranten en organiseert ze literaire evenementen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code