Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Vjèze Fur (Freddy Tratlehner)

Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur van rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig. Hij verwierf nationale bekendheid door de hit ‘Watskeburt?!’ in 2005.

Jeugd

Vjèze Fur groeide op in Amsterdam Noord. Hij speelde graag met lego: toen al vond hij het leuk om dingen te maken. Hij verveelde zich naar eigen zeggen snel in zijn puberteit en sloopte toen wel eens wat. Ook werd hij een paar keer van school gestuurd. Na drie a vier jaar de rebelse puber te hebben uitgehangen ontdekte hij de Kunstacademie. Toen hij dat doel eenmaal voor ogen had ging het makkelijker op school en zo rondde hij de havo af.

Kunst

Vjèze FurVjèze Fur studeerde Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie, waar hij in 2007 afstudeerde. Na zijn opleiding ging hij door met kunst maken, zo maakte hij installaties, filmpjes en beeldende kunst. Ook exposeerde hij af en toe. Maar volgens Vjèze Fur is er ook een periode geweest waarin hij weinig deed naast zijn werk voor de Jeugd van Tegenwoordig. Hij merkte dat hij daar niet gelukkig van werd en dat graag dingen wilde maken. Hij besloot dan ook kleding te gaan ontwerpen. Het ontwerpen van kleding vindt hij leuk omdat het een ambacht is en daardoor vooral een technisch ding dat volgens bepaalde stappen verloopt. Niet iets te groots of ingewikkelds dus. Vjèze Fur ging achter de naaimachine zitten en hier rolde een collectie uit. Hij huurde iemand in om alles netjes af te werken en in maart 2013 werd de eerste collectie van zijn eigen kledinglijn ‘Tratlehner’ in galerie Gabriel Rolt in Amsterdam gepresenteerd. Deze kleding is online te bestellen. Een van zijn favoriete musea in Amsterdam is het Stedelijk Museum. Hij had daar wel eens projecten waarbij hij met jongeren door het museum liep en over kunst praatte. Weer beeldende kunst gaan maken en op een dag misschien zelf in het Stedelijk komen te hangen ziet Vjèze Fur niet zo 1, 2, 3 gebeuren: ‘Ik heb het nu te druk met de Jeugd en mijn eigen kledinglabel. En je moet niet teveel tegelijk willen doen.’

Jeugd van Tegenwoordig

In 2005 brak Vjèze Fur door met het nummer ‘Watskeburt?!’ van De Jeugd van Tegenwoordig. Hierna ging het snel met de Jeugd van Tegenwoordig. De rapformatie brak door in de Benelux en had meerdere hits en een album dat een succes werd. Ook werd de groep onderscheiden met meerdere prijzen, zoals de popprijs 2011, Buma Gouden Harp, MTV award en een Edison award. In september 2013 verscheen hun vierde album. Vjèze Fur doet naast De Jeugd van Tegenwoordig ook soloprojecten. Zo vormde hij samen met Bastiaan Bosma van Aux Raus de act Coevorduh waarmee hij een album uitbracht. Ook was hij featuring artist bij onder meer Malle Pietje & the Bimbos.

En verder…

In 2014 was Vjèze Fur te zien in het populaire programma Expeditie Robinson op RTL 5. In het voorjaar van 2015 maakte hij bovendien zijn acteerdebuut. Op het moment van schrijven is het onbekend of Vjèze Fur een relatie heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code