Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Tom Egbers

Tom Egbers werd op 18 oktober 1957 geboren te Almelo. Sinds 1991 is hij getrouwd met actrice en theatermaakster Janke Dekker, met wie hij twee kinderen heeft: operazangeres Amy (25) en student Rick (21). Egbers is de zoon van een Twentse vader en een Engelse moeder. Zijn grootvader van moederskant Tom Duffy diende in de Eerste Wereldoorlog in het Britse leger, aan het westfront. In 2018 presenteert Egbers dan ook Toms Engeland, over de staat van de Britse samenleving in de roerige tijden van de Brexit. Het bekendst is hij echter van de sportprogramma’s die hij al jarenlang voor de NOS presenteert. Daarnaast heeft Egbers verschillende literaire werken uitgebracht.

Televisiewerk

In de jaren tachtig voltooide Tom Egbers zijn opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In 1984 startte hij als presentator bij de NOS, bij Studio Sport. Op een kort uitstapje naar Veronica na, van 1990 tot 1992, is Egbers al zijn hele loopbaan werkzaam bij de NOS. Na zijn terugkeer van Veronica, waar hij onder meer nieuws- en muziekprogramma’s maakte, mocht hij vanaf 1992 ook voor de NOS muziekprogramma’s maken, bijvoorbeeld Tom & Herrie. Ook nam hij voor In Mijn Ogen interviews af van mediapersoonlijkheden.

Vanaf 1994 richtte Egbers zich steeds meer op de sport. Zo presenteert hij sindsdien de Champions League-uitzendingen en is hij aanwezig bij de wedstrijden van het Nederlands Elftal. Daarnaast is hij ook presentator van Andere Tijden Sport, dat door de NTR en de NOS wordt geproduceerd. Voor de NTR maakte Egbers ook Toms Engeland, waarin hij door Groot-Brittannië trekt om de stemming te peilen na het besluit tot de Brexit.   

Schrijver

In 1995 verscheen de roman De Zwarte Meteoor van de hand van Tom Egbers, over voetballer Steve Mokone. Deze Zuid-Afrikaan speelde in de jaren vijftig voor Heracles, de club uit Egbers’ thuisstad Almelo. In 2000 volgde een verfilming en in 2002 schreef Egbers een vervolg, met de naam Twaalf Gestolen Jaren, over de in Egbers ogen onterecht gevangenisstraf die Mokone in zijn nieuwe thuisland de Verenigde Staten opgelegd had gekregen. Tien jaar later verscheen Rory Storm, een boek over sportman en muzikant Alan Caldwell die met deze artiestennaam in Liverpool en omgeving optrad. Daarnaast publiceerde hij korte verhalen en vertaalde hij een toneelstuk in het Nederlands.

Kritiek

Door de jaren heen kreeg Tom Egbers de nodige kritiek te verduren. Aan het begin van zijn carrière had dit vooral betrekking op zijn veelvuldige versprekingen en foutjes, maar ook recentelijk nog liet presentator Beau van Erven Dorens zich negatief uit over Egbers’ prestaties. In gesprek met Wilfred Genee voor diens Wat gaat er nu door je heen? beschrijft Van Erven Dorens in 2016 zijn indruk van Egbers: “Als ik naar Studio Sport kijk zie ik alleen maar hele domme gesprekken.” Egbers vindt hij “echt de meest overschatte presentator van Nederland”, vervolgt Van Erven Dorens. “Je moet die autocue afbladeren en je moet gewoon zeggen wie er bovenaan staat en wie er het meest gescoord heeft.” Egbers’ manier van presenteren leidt bij Van Erven Dorens dan ook tot ergernis. “Hij doet alsof hij de professor van het voetbal is”.

Ook opende Tom Egbers in april 2018 de sportuitzending op de dag dat PSV het kampioenschap had binnengehaald met de woorden dat “het kampioenschap was beslist”. Dit werd hem door een deel van de kijkers niet in dank afgenomen. Zij hadden de hele dag nieuws over de uitslagen van de die dag gespeelde wedstrijden vermeden. Dat Egbers nog voor het vertonen van de samenvatting de uitslag verklapte, leidde vooral op sociale media tot verontwaardiging. Later stelde Egbers in het AD dat hij de uitslag bewust had medegedeeld, “juist omdat we de kijker serieus nemen”. Het nieuws was immers al een half uur lang breed uitgemeten in alle media, ook in de zendtijd voordat Egbers live ging met zijn uitzending. Desondanks is Tom Egbers een echte NOS-veteraan en een van de presentatoren die het langs in dienst is bij de publieke omroeporganisatie. De kritiek lijkt hem dan ook niet al te zeer te deren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code