Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Soren Lerby

De voetballer Søren Lerby

Soren LerbyDe bekende voetballer Søren Lerby wordt op 1 februari 1958 geboren in het Deense Kopenhagen. Het voetbal zit hem in zijn bloed: zijn vader Kaj Lerby was ooit een veelbelovende voetballer in Denemarken. Al in zijn vroege jeugd is de linksbenige middenvelder veel op het voetbalveld te vinden. Zijn doorzettingsvermogen brengt hem ver, al vroeg wordt zijn talent gezien en verhuist hij naar steeds professionelere clubs. Pas 17 jaren jong blijkt hij Denemarken te zijn ontgroeit. Samen met zijn voetbalmaatje Frank Arnesen gaat hij in 1975 spelen voor Ajax in Amsterdam. In de periode dat Søren bij Ajax speelt is een zodanig aantal van zijn teamleden ook Deens, dat het ook wel de Deense periode van Ajax wordt genoemd. Søren groeit hij uit tot een echte leider. Hij wordt aanvoerder en in de twee seizoenen dat hij dit is wordt Ajax allebei kampioen van de Nederlandse Eredivisie. Na acht succesvolle jaren in Amsterdam is het tijd voor de volgende stap. In 1981 verhuist Søren naar Duitsland voor Bayern München. Hier wordt hij in drie seizoenen twee keer kampioen van de Duitse Bundesliga. Na een jaar spelen bij AS Monaco keert Søren terug naar Nederland. Hij gaat alleen niet spelen bij zijn geliefde Ajax maar bij de rivaal PSV. Hier komt hij ook weer in het team bij zijn jeugdvriend Frank Arnesen. Hier volgt zijn grootste overwinning: in 1988 wint het team de Europa Cup, het hoogst haalbare in het Europese clubvoetbal.

Doorzetter

In elk team waar Søren in voetbalt blijft zijn motivatie sterk. Altijd probeert hij het hoogst haalbare eruit te krijgen. De uitstraling van het voetbal maakte minder uit, het was het resultaat dat telde. Oud-voetballer Jan Mulder heeft wel eens gezegd dat het voetbal van Søren “er altijd uit zag alsof hij de rogge erin zaaide”, niet de meest verfijnde trucjes dus. Zijn bijnaam ‘de Schaduw’ laat ook zien waar zijn kwaliteiten het meest lagen. Maar zijn doorzettingsvermogen maakt hem een belangrijke teamspeler, zelfs zijn afzakkende sokken konden hem niet afleiden van het spel.

Soren Lerby als zaakwaarnemer bij Essel Sports Management

Wanneer Søren in 1990 stopt met voetballen stroomt hij aanvankelijk door naar het trainerschap. Dit valt hem tegen en hij besluit zich daarom op een heel andere markt te richten: die van de transfers van voetballers. Hij zet het sportmanagement bureau Essel Sports Management op. Deze naam is gebaseerd op zijn eigen initialen SL. Door Essel Sports Management wordt Soren Lerby zaakwaarnemer van verschillende Nederlandse maar ook buitenlandse voetballers. Vooral wanneer deze spelers graag naar een andere club buiten hun thuisland willen is Essel Sports Management een belangrijke en waardevolle schakel. Voetballers zijn zo goed als het resultaat dat ze in hun laatste wedstrijd hebben behaald. Het is dus van belang dat ze zo goed mogelijk kunnen focussen op hun spel en training. Hierbij zijn financiële onderhandelingen dus eigenlijk alleen maar een stoorzender in het leven van de speler. Essel Sports Management en daarmee Søren Lerby werpen zich als zaakwaarnemer dan ook op als expert op dit gebied. Ook ondersteunen ze spelers op het persoonlijk vlak. Dit kan zijn door er gewoon te zijn wanneer het moeilijk gaat, maar ook voor meer praktische dingen zoals een internationale verhuizing naar de stad van je nieuwe club.  De jarenlange ervaringen van Søren Lerby brengen met zich mee dat hij het leven van de voetballers zelf ook meegemaakt hebben. Hij kan zich daarom ook perfect inleven in wat ze meemaken en zorgen dat voor de voetballer rust, training en wedstrijden altijd op nummer 1 van het prioriteitenlijstje kunnen blijven staan.

Zo is Søren Lerby na al die jaren bijna Nederlandser dan een Nederlander geworden. Ook de liefde heeft hij hier gevonden. Waar hij vroeger getrouwd was met zangeres Willeke Alberti en zij samen zoon Kaj hebben, is hij nu gelukkig met Arlette van der Meulen met wie hij een gezin vormt met zoon Christian en dochter Clarine.

Meer informatie is te vinden op de Linkedin van Soren Lerby.

One comment

  1. Stijn Taveirne

    Beste meneer Lerby

    Een tijdje geleden had ik u gecontacteerd om te vragen als een rendez-vous mogelijk was met Dries Mertens na de wedstrijd op 26 april in Napoli. U liet me dan verstaan dat dit niet mogelijk is, maar nu heb ik een andere vraag. Zou het mogelijk zijn om een rendez-vous te regelen met Dries Mertens op het trainingscomplex (+/- 35 km van het stadion) in de periode van 26 april tot 1 mei. Mijn moeder zou zeer tevreden zijn met deze kennismaking. Kunt u me nog iets laten weten..

    Mvg

    Stijn Taveirne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code