Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Sjoerd van Ramshorst

Sportpresentator Sjoerd van Ramshorst werd geboren in Arnhem, op 27 augustus 1986. Vanaf 2013 is hij een van de bekendere gezichten van de sportuitzendingen van de NOS. In deze hoedanigheid werkt hij onder meer samen met Dionne Stax, met wie hij volgens Story een relatie zou hebben gehad. Tegenwoordig is Van Ramshorst gelukkig met zijn nieuwe vriendin Jasmijn Groen. “Een heuse hoogvlieger”, grapt Story, doelend op Groens functie bij de Koninklijke Luchtmacht.   

Opleiding & carrière

Sjoerd van Ramshorst studeerde Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde hierin zowel een bachelor- als een masterdiploma. In zijn studietijd was hij actief bij lokale Amsterdamse media, zoals radiozender AmsterdamFM, waar Van Ramshorst betrokken was bij de nieuwsuitzendingen. Ook liep hij in 2010 al stage bij NOS Sport.

Na Van Ramshorsts stage kon hij als freelance beeldredacteur aanblijven bij de NOS. Sinds januari 2013 is hij ook vóór de camera te vinden als presentator voor NOS Sport. Samen met Rivkah op het Veld verving hij Aicha Marghadi, nadat zij bij de NOS vertrok. Van Ramshorst presenteerde aanvankelijk alleen de sportonderdelen van het NOS Journaal van 13.00 uur, maar nam al snel ook de reguliere uitzendingen van Studio Sport voor zijn rekening. In NOS Studio Voetbal bespreekt hij bovendien sinds 2015 wekelijks in sneltreinvaart het voetbalnieuws van dat weekend.

Ook praatte Sjoerd van Ramshorst uitzendingen rond grote sportevenementen als wielerwedstrijd de Ronde van Frankrijk en tennistoernooi Rolland Garros aan elkaar, meestal live. In 2018 was hij voor de derde keer te zien om de Olympische Spelen bij de kijker thuis te brengen, die na het Russische Sotsji in 2014 en het Braziliaanse Rio de Janeiro in 2016, ditmaal in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang werden gehouden. Vanwege het tijdsverschil moesten Van Ramshorst en zijn collega’s vaak midden in de nacht aantreden. De uitzendingen begonnen immers al om 3.00 uur ’s nachts Nederlandse tijd.

In 2018 maakte Van Ramshorst samen met NOS-collega Jeroen Stekelenburg de vierdelige documentaire De Staat van Oranje. Hierin belichtten zij de toestand van het Nederlandse voetbal, met het oog op het naderende WK, waar het Nederlands elftal wéér ontbrak.

Nevenactiviteiten

In zijn periode als freelancer kwam Sjoerd van Ramshorst ook regelmatig in de media met zijn imitaties van bekende Nederlanders. Zo was hij een aantal keer te horen in het radioprogramma GIEL, de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM waarbij Van Ramshorst als redacteur werkzaam was. In 2006 had hij met een imitatie al de Gouden Balkenende gewonnen in het tv-programma Koppensnellers van Jack Spijkerman. Hier imiteerde Van Ramshorst Huub van der Lubbe, de zanger van De Dijk.

Daarnaast bracht Gerard Joling in 2018 de single ‘Vakantie’ uit, die Van Ramshorst had geschreven. Zowel tekst als muziek schreef hij op vakantie in Peru, samen met vriend Bas van Druijten. “Ik heb Giel Beelen, waar ik als redacteur heb gewerkt, ook even gepolst”, geeft Van Ramshorst toe in het AD. “Hij vond het ook wel lekker klinken.” Via onder andere zanger Jeroen van der Boom kwam het nummer bij Gerard Joling terecht, die het eind augustus als single uitbracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code