Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Simone Weimans

Simone Weimans werd geboren op 23 november 1971 in Rotterdam. Haar ouders kwamen beiden afzonderlijk uit Suriname en ontmoetten elkaar in Nederland. Hoewel het huwelijk van haar ouders niet standhoudt, komen Simone en zus Marga hieruit voort. De twee zussen weten het allebei ver te schoppen: Marga is een bekende modeontwerpster, Simone nieuwslezeres van het NOS Journaal. In 2018 deed Simone Weimans mee aan het populaire spelprogramma Wie is de Mol?, maar ze haalde de finale net niet.

Opleiding

In Rotterdam doorloopt Simone Weimans de basis- en middelbare school en behaalt ze binnen een jaar haar propedeuse Sociologie aan de Erasmus Universiteit. Daarna studeert zij Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Al tijdens haar studiejaren gaat zij aan het werk op de Engelstalige afdeling van de Wereldomroep. Dit bevalt zo goed, dat Weimans het afstuderen even uitstelt. Na drie jaar Wereldomroep rondt zij alsnog haar studie af en solliciteert zij bij de radiotak van de VARA.

Loopbaan

Haar jaren bij de Wereldomroep hadden Weimans goed voorbereid op het werkveld. Zo leerde ze radio maken, interviewen, monteren en presenteren. Ze mocht dan ook direct bij de VARA aan de slag en zou hier ruim twaalf jaar blijven hangen. Als redacteur, verslaggever en presentator werkte zij bij Radio 1 en Radio 5 aan programma’s als Halte 747, De Ochtenden en Radio Kassa. In deze tijd sprak Weimans ook de voice-over in voor Nederland 3, Zembla en andere programma’s. Ook na haar vertrek bij de VARA maakte Weimans nog radio. Zo nam zij Tijdgeest voor haar rekening, een rubriek in het Radio 1-programma De Gids.FM over nieuwe ontwikkelingen in sociale media en internet. Daarnaast is Weimans sinds november 2017 op vrijdag de vaste presentatrice van Met het oog op morgen op NPO Radio 1.

Begin 2009 verscheen Simone Weimans voor het eerst op televisie. Voor de NPS nam zij als presentator plaats bij het kortlopende programma Dichtbij Nederland. Hoewel dit avontuur maar drie maanden duurde, smaakte het televisiewerk naar meer. Toen de VARA na het eindigen van Radio Kassa Weimans als verslaggever wilde behouden, maar haar geen plek als presentator kon bieden, solliciteerde Weimans voor een rol als presentator van NOS op 3. Nadat zij bij de laatste kandidaten overbleef, vroeg de NOS haar als nieuwslezer bij het NOS Journaal.

Vanaf 2011 is Weimans verbonden aan de NOS en leest zij drie keer per week, meerdere malen per dag het nieuws voor in het NOS Journaal. Ook brengt zij regelmatig het nieuws in actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Vooral de spanning die live-uitzendingen met zich meebrengen maakt nieuws presenteren voor haar uitdagend. “Het is een soort combinatie van paniek, daadkracht, onzekerheid en nieuwsgierigheid”, legt Weimans uit aan de Libelle. “Bij mij komt dat alles dan samen, dat gevoel is uniek.” Op de website van de NOS vat zij samen hoe een geslaagde uitzending eruitziet: “De hectiek in je oortje en tegelijkertijd rust uitstralen, de juiste toon raken en de vragen stellen die de kijkers thuis ook hebben.”

Andere activiteiten

In 2018 haakt Simone Weimans net vóór de finale van het populaire spelprogramma Wie is de Mol? af. Hoewel zij dus niet weet te winnen, levert haar deelname haar wel degelijk wat op. “Sinds Wie is de Mol? ben ik wat toegankelijker geworden”, stelt zij in het AD. “Ik vind het heel fijn om wat vaker uit dat Journaalkeurslijf te stappen.” Spelprogramma’s als Per Seconde Wijzer of 2 voor 12 lijken haar leuk om te doen, evenals documentaires. “Zelf iets maken, dat mis ik soms wel een beetje.”

Toch ambieert Weimans geen eigen talkshow, volgens haar interviewer van De Volkskrant de “Heilige Graal” in tv-land. “Ik zou het wel kunnen, daar gaat het niet om, maar elke avond, aan zo’n tafel, pff, ik moet er niet aan denken.” Haar ego is er bovendien naar eigen zeggen niet groot genoeg voor. “Ik heb lang als redacteur en verslaggever gewerkt, dan zie je hoe presentatoren zich gedragen en ik heb me altijd voorgenomen: zo ga ík niet worden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code