Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Saïda Maggé

Saïda Maggé, geboren in 1987, groeide op in Nijmegen. Nadat haar droom om balletdanseres te worden op haar veertiende door een kapotte knie uiteenspatte, legde Maggé zich toe op de journalistiek en verhuisde naar de Randstad. Vooral de inwoners van Amsterdam zullen haar dan ook snel herkennen, aangezien ze jarenlang een vertrouwd gezicht was op stadszender AT5. De journaliste en presentatrice is tegenwoordig regelmatig in de nationale media terug te vinden, bij Nieuws & Co op Radio 1 en bij Nieuwsuur voor de NOS.

Opleiding & carrière

Nadat zij in Nijmegen haar havodiploma had gehaald, studeerde Saïda Maggé Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In haar studietijd liep zij stage bij AT5 en bij het NOS Jeugdjournaal. Voor vakblad Villamedia schreef Maggé columns over haar ervaringen als beginnend journaliste. Na het behalen van haar diploma in 2010 was zij als freelance journalist actief bij AT5, als tv-redacteur bij BNN en als verwerker bij RTV Utrecht.

Vanaf 2011 tot 2017 zien Amsterdammers Maggé terug als verslaggever en presentator bij AT5. Haar harde werken als stagiaire en freelancer werd beloond. “Natuurlijk moet je ook geluk hebben, maar met hard werken maak je het verschil”, vertelde Maggé recentelijk aan vrouwenblad Marie Claire. “Als je iets wilt, moet je daar keihard voor werken, want niemand komt jou zomaar je droombaan aanbieden.” Voor AT5 maakte Maggé programma’s als het AT5 Nieuws, De Zwoele Stad, In de Stad, De Straten van Amsterdam en uitzendingen rond Koninginnedag, de Uitmarkt en de gemeenteraadsverkiezingen.

Eind 2017 maakte Saïda Maggé de overstap naar de radio. Voor de NTR werd zij presentator van De Bus, onderdeel van Nieuws & Co op Radio 1. Niet veel later vroeg hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje haar om te solliciteren als invalpresentator bij zijn programma. Hoewel zij deze kans met beide handen aangreep, voelde Maggé zich aanvankelijk bezwaard. Voorganger Joost Karhof was immers geheel onverwacht op Tweede Kerstdag overleden. “Toen me ruim een maand na zijn dood werd gevraagd of ik interesse had om een screen- test te doen, was dat wel dubbel”, legde Maggé uit aan Marie Claire. “Dit was mijn droombaan, maar ik heb tijdens die procedure ook heel vaak aan hem gedacht.”

Vanaf mei 2018 vult Maggé op regelmatige basis de presentatorsstoel van Nieuwsuur , als invaller voor Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars. Hier was ze in augustus van dat jaar bijna dagelijks te zien. Aangezien Maggé naar de radio was vertrokken om veel te kunnen interviewen, was zij verheugd dat zij hier nu ook op televisie weer de kans toe kreeg. Sindsdien combineert zij haar werkzaamheden voor radio en tv.

Diversiteit

In haar eerste column voor vakblad Villamedia, waar zij in haar studententijd voor schreef, toonde Saïda Maggé nog enige onzekerheid over haar journalistieke kwaliteiten. “Net als mijn vrouwelijke medestudenten, net als al die andere vrouwen in de media, laat ik me leiden door mijn angst en sta ik op het punt de boel af te blazen”, valt op Villamedia te lezen. In diezelfde column overwon zij deze angst. “Ik realiseer me dat als ik meer vrouwen in de media wil zien, misschien eens kan beginnen met mezelf.”

Maggé is dan ook groot voorstander van meer diversiteit op tv. Toch is zij boven alles journalist, niet activist. Ook over haar migratie-achtergrond sprak zij zich uit tegen Villamedia, aangezien Maggé zich toch echt Hollander voelt. “Ik vind het daarom vervelend als mensen vragen naar mijn afkomst, wanneer ze bijvoorbeeld mijn naam zien.” Maar, geeft ze toe, “tegelijkertijd snap ik het en zou ik hetzelfde doen”. Hoezeer haar afkomst bij het Nederlandse publiek speelt, blijkt uit een zoekopdracht in Google. Drie van de tien op basis van veelgebruikte zoektermen door Google voorgestelde aanvullingen van een zoekopdracht naar ‘Saïda Maggé’ hebben betrekking op haar migratie-achtergrond: ‘Marokko’, ‘Marokkaanse’ en ‘achtergrond’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code