Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Sabrina Starke

Sabrina Starke is een zangeres. Ze werd geboren op 9 augustus 1979 in Paramaribo, Suriname. Toen ze zes maanden was kwam ze naar Nederland, waar ze in Rotterdam opgroeide.

Doorbraak

Sabrina StarkeSabrina Starke was al jong muzikaal bezig. Toen ze vijftien jaar oud was schreef ze haar eerst liedje en op haar zeventiende begon ze een R&B-groepje samen met haar nichtje. Starke rondde een modeopleiding af en was een tijd werkzaam als jongerenwerkster. Ook was ze achtergrondzangeres in een reggaeband. In 2005 gooide ze echter het roer om en besloot te gaan voor een bestaan als singer-songwriter. Folk, Soul en Jazz vormden haar uitgangspunten en onder meer Tracy Chapman was een van haar inspiratiebronnen. In 2006 won Starke de ‘Talent Night’, dat leidde tot een optreden in New York. In datzelfde jaar werd ze tweede bij de ‘Grote Prijs van Nederland’, de grootste en langstlopende muziekcompetitie van ons land, met finales in Paradiso en de Melkweg. Een jaar later nam zij deel aan het Unsigned project, een project van het Nationaal Pop Instituut met als doel het promoten van talentvolle Nederlandse acts die nog geen platencontract hebben. In het zevende project, ‘The Mighty 8’, waar Starke aan deelnam, stond hiphop en soul centraal. Het resulteerde in een nummer 1 hit in Starkes geboorteland Suriname. Eind 2007 won Starke de Music Matters Award. Met het gewonnen prijzengeld verscheen haar eerste album, dat deels in Nederland en deels in Los Angeles werd opgenomen. Dit in eigen beheer uitgebrachte album, ‘Yellow Brick Road’, werd een succes. Het album stond 52 weken in de albumlijst en ontving platina. Ook ontving Starke twee Edisons, een voor Beste Nieuwkomer van 2008 en de Jazzism Publieksprijs.

Stijgende lijn

Twee jaar later, in 2010, kwam het tweede album van Sabrina Starke, ‘Bags & Suitcases’, uit en halverwege 2012 volgde haar derde album ‘Outside The Box’ bij het nieuwe label 8ball Music. Dit album vormt een mix van alle stijlen waar Starke van houdt: Hip Hop, Soul, Jazz, Pop en Reggae. Ook staan er twee songs met features op het album. Dit zijn bijdragen van Ziggi Recado en B.A.N.G. Een jaar later verscheen nog een album van Starke, maar dit had een andere insteek dan haar voorgaande albums. Normaliter schreef zij haar nummers namelijk altijd zelf, maar voor deze keer maakte ze een uitzondering. Dit album, ‘Lean On Me, The Songs of Bill Withers’, bevatte zoals de titel al zegt hits van Bill Withers en werd opgenomen onder begeleiding van het Metropole Orkest. Het album ontving in oktober 2013 een Radio 6 Soul & Jazz Award voor beste album. Van januari 2014 tot maart 2014 trok Starke door het land met haar eigen theatershow die in het teken stond van Bill Withers. De voorstelling was een combinatie van haarzelf op gitaar en nummers waarbij ze werd begeleid door haar eigen band. Het Metropole Orkest kwam wel terug in virtuele vorm. In 2014 was Starke bovendien te zien in het zesde seizoen van ‘De Beste Zangers van Nederland’. Begin juli werd bekend dat Starke het programma had gewonnen.

Privé

Sabrina Starke heeft een vriend en is moeder van twee kinderen. Op het moment van schrijven woont ze in Rotterdam. In september 2014 is was zij te zien als deelnemer aan de vijftiende editie van Expeditie Robinson. Wat vond jij van de deelname van Starke aan Expeditie Robinson 2014? Reageer dan hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code