Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Ryan Babel

Ryan Babel werd op 19 december 1986 geboren in Amsterdam. Babel is van origine van Surinaamse afkomst en het oudste kind uit een sportief gezin van drie kinderen. Zijn beide ouders waren vroeger fanatieke sporters, waardoor hij in zijn jeugd veel tijd doorbracht op sportvelden. Toen Babel nog heel klein was, was hij al fanatiek bezig met voetbal en kon hij de bal al erg ver en hard trappen. Dat hij een professionele voetballer zou worden, was dan ook een logische stap.

Carrière

Ryan BabelRyan Babel begon zijn voetbalcarrière bij S.V. Diemen, waar hem veel kennis werd bijgebracht over de verschillende inzichten van het voetbalspel. Na hier twee jaar fanatiek te hebben gespeeld, besloot hij op advies van zijn vader over te stappen naar voetbalvereniging Fortius. In 1997 besloten zijn ouders hem in te schrijven voor de talentendagen van Ajax, waar hij bij de tweede ronde werd afgewezen.  Hij besloot om bij Fortius te blijven voetballen. Toen Babel elf jaar oud was, werd hij door de KNVB gescout. Hij begon te spelen voor de Amsterdamse selectie van de KNVB, waarna hij nog in datzelfde jaar werd gescout door Ajax. In het seizoen van 1998/1999 begon Babel in de D1 van Ajax, waarna hij de C1, B1, A1 en Jong Ajax moeiteloos doorliep. In januari 2004 tekende Babel zijn eerste contract bij Ajax, waarna hij op 1 februari 2004 debuteerde in Ajax 1 tegen ADO Den Haag.

Transfers

Na het EK onder de 21 vertrok Ryan Babel in 2007 naar Liverpool FC. Babel ondertekende een contract voor vijf jaar en maakte de overstap voor zo’n 18 miljoen euro. Het was moeilijk voor Babel om een basisplaats te verkrijgen in het basisteam van Liverpool, doordat er concurrentie was van Fernando Torres en Dirk Kuijt en Babel vaak op de bank moest blijven zitten. Dit leverde manager Rafael Benitez een hoop kritiek op. Op 24 januari 2011 werd bekend dat Ryan Babel de overstap zou maken naar de Duitse club TSG 1899 Hoffenheim. Op 30 augustus 2012 werd bekend dat Babel zijn contract bij deze club had afgekocht en terugkeerde naar AFC Ajax. Hij ging hier een contract aan tot 30 juni 2013. Aan het einde van deze periode maakte hij bekend dat hij voor drie jaar een contract had getekend bij de Turkse voetbalclub Kasımpaşa SK.

Nederlands Elftal

In maart 2005 debuteerde Ryan Babel als international tegen Roemenië. Hij viel in voor Arjen Robben en scoorde het tweede doelpunt, waardoor de wedstrijd met 0-2 gewonnen werd. Hierdoor werd Babel de op drie na jongste doelpuntenmaker van Oranje en de jongste doelpuntenmaker sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook zou Ryan Babel meegaan naar de Europese Kampioenschappen van 2008, maar hij scheurde zijn enkelbanden tijdens een besloten training. Zijn plek werd toen ingenomen door Khalid Boulhrouz.

Muzikale Carrière

Sinds 2009 rapt Ryan Babel onder de naam Rio. Zo deed hij mij in het nummer ‘1-2tje’van Lange Frans & Baas, dat op hun album ‘Het Land Van’ stond. Dit nummer gaat over de manier waarop de rappers een voetbalwedstrijd spelen. Babel zingt ook mee in het nummer ‘Wij zijn Ajax’ van ‘Ajax & Friends’, wat op 18 december 2012 uitkwam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code