Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Rob Wijnberg

Rob WijnbergJournalist Rob Wijnberg is op 11 augustus 1982 te Winschoten geboren. Hij is vooral bekend van zijn journalistieke werk, maar hem beschrijven als journalist alleen zou hem tekort doen. Naast zijn werk als columnist en publicist is Wijnberg filosoof. Hij heeft het schrijven niet van een vreemde, zijn vader Jeffrey Wijnberg is namelijk naast psycholoog ook succesvol schrijver en columnist. Gedreven is Wijnberg altijd al geweest, zo heeft hij in Groningen op het gymnasium gezeten, was hij op zijn vijftiende de jongste persoon in Nederland die ingeschreven stond bij de Kamer-van-Koophandel en schreef hij al in 2001 een column voor de jongerenpagina van de telegraaf. Na het gymnasium begon Wijnberg aan de studie bedrijfskunde en zat hij op de toneelschool. Beide opleidingen heeft hij niet afgerond, maar brachten hem naar de studie die Wijnberg misschien wel het meest gevormd heeft tot de journalist die hij nu is; de studie filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Wijnberg heeft een vriendin, maar wie zij precies is, blijft onbekend. Hij spreekt bewust niet over haar omdat hij vindt dat zij geen deel zou moeten zijn van het publieke debat rondom hemzelf. Wijnberg is woonachtig in Amsterdam.

Carrière

Rob Wijnberg heeft al veel bereikt voor hij zijn studie filosofie afrondde, echter na zijn studie houdt het lijstje met prestaties nog lang niet op. Wijnberg is dan ook een echte workaholic, een werkdag van 14 uur is doodnormaal. De motivatie achter dit alles is enorm: Wijnberg wil een plekje in de geschiedenis verwerven. In zijn eigen woorden is dat plekje pas echt gegarandeerd wanneer zijn filosofie een –isme wordt. In 2005 komen zijn essay ‘Waarom het de jeugd niet meer kan boeiuh’ en het vervolgessay ‘Creality-tv’ uit. Beide essays leidden er in 2007 toe dat Wijnberg’s eerste boek ‘Boeiuh! Het stille protest van de jeugd’ uitkwam waarin hij nadenkt over de slechte reputatie die de jongerengeneratie bezit. Wijnberg blijft doorschrijven en in 2008 en 2010 komen zijn boeken ‘In dubio’ en ‘Nietsche en Kant lezen de krant’ uit. Vooral het laatstgenoemde filosofieboek verkreeg enorme populariteit, maar het jaar 2010 staat eerder te boek als het jaar waarin Wijnberg hoofdredacteur werd van nrc.next – daarmee de jongste hoofdredacteur van een landelijk dagblad. In 2011 kwam het samen met Stine Jensen geschreven boek ‘Dus ik ben’ uit. In 2012 schrijft Wijnberg het boek ‘En mijn tafelheer is Plato’, een kritiek op de infotainment in Nederland waarin hij de actualiteit in een breder verband plaatst.

De Correspondent

In 2012 werd Rob Wijnberg plotseling ontslagen als hoofdredacteur van nrc.next omdat er in de nieuwe koers van het blad geen plaats voor hem was. Hij mocht blijven als columnist, maar sloeg dit aanbod af omdat de voorwaarden te beperkt waren. Na zijn vertrek gaat Wijnberg niet bij de pakken neerzitten, maar start het online journalistieke platform De Correspondent wat na een succesvolle crowdfundingcampagne vrijwel meteen groot wordt. Het platform streeft niet mee te deinen op de waan van de dag, maar juist de diepere structuren en ontwikkelingen achter het nieuws in beeld te brengen. Wijnberg’s werk blijft niet ongezien: In 2013 wordt hij verkozen tot Journalist van het Jaar door de Nederlandse Vereniging voor Journalisten. Verder komt in 2013 zijn boek ‘De nieuwsfabriek’ uit als manifestatie van De Correspondent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code