Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Rob van Scheers

Rob van ScheersRob van Scheers (Utrecht, 1959) is een verslaggever voor het wekelijkse tijdschrift ‘Elsevier’. Hij heeft meerdere studies afgerond, zo studeerde Scheers aan de Pedagogische Academie en aan de School voor de Journalistiek te Utrecht. Vanuit zijn studie rolde hij de journalistiek in, eerst bij Hp/De Tijd en daarna bij de VPRO (Gids en Radio).

Tegenwoordig is Van Scheers onder andere gastdocent filmgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Daarnaast is hij auteur van de internationaal geprezen biografie van Paul Verhoeven en een tiental, veel herdrukte en vertaalde, andere boeken. Deze boeken handelen onder andere over cultuurgeschiedenis. Andere publicaties van van Scheers zijn ‘De Grote Parade’, ‘De Kleine Parade’, ‘De Jazz Parade’ en het samen met Ronald Gipard boek ‘De Liefde die Feyenoord heet’. Verder is hij medeauteur van het boek ‘Jezus van Nazaret’ van Paul Verhoeven. Op zijn eigen website noemt van Scheers zichzelf een schrijver/cultuurreporter. Ook deed Van Scheers een onderzoek naar de bronnen van de populaire cultuur.

De Jip Golsteijn Journalistiekprijs

In 2010 heeft Rob van Scheers de Jip Golsteijn Journalisitekprijs gewonnen voor een verhaal in het weekblad ‘Elsevier’. Dit is een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt voor de meest bijzondere producties op cultureel gebied. De prijs werd ingesteld nadat Jip Golsteijn in 2002 plotseling overleed. Jip Golsteijn was een van Nederlands eerste popjournalisten. Het verhaal van van Scheers gaat over Cosimo Matassa, een beroemde muziekstudio-eigenaar en geluidstechnicus. Matassa, die aan de wieg stond van de ‘Sound of New Orleans’, heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de R&B en Rock ’n Roll in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Zelf heeft Van Scheers het ontvangen van deze prijs als een grote eer ervaren.

Reactie Van Scheers

Rob van Scheers is er zelf erg trots op dat hij een prijs heeft gewonnen die onlosmakelijk verbonden is met Jip Golsteijn. Hij is zelf een trouwe lezer van zijn werk en komt overeen met Golsteijn in de zin dat hij tevens beschikt over de eigenschap dat hij erop uit wil trekken en roeien met de riemen die je hebt. Kijken wat je tegemoetkomt is een levensstijl die door zowel Golsteijn en Van Scheers gedeeld wordt.

De Jury

De jury vond het artikel van Rob van Scheers erg goed, met name vanwege de verassende onderwerpskeuze. Met name de manier waarop Van Scheers het verhaal heeft opgeschreven sprak hen erg aan. van Scheers won door het ontvangen van de prijs zowel 2500 euro als een oorkonde.

De biografie van Paul Verhoeven

In september 2008 werd de door Rob van Scheers geschreven biografie van Paul Verhoeven uitgegeven. Deze geactualiseerde versie van de veelgeprezen biografie werpt een nieuw licht op het leven van een van de grootse filmers van Nederland op dit moment. Deze nieuwste editie verscheen tevens tijdens de zeventigste verjaardag van Verhoeven en is aangevuld met kleurenfoto’s en extra hoofdstukken. Tijdens het schrijven van deze biografie sprak van Scheers tevens met Jan Wolkers, Gerard Reve, Jeroen Krabbé en Carice van Houten. Jan Wolkers heeft zelfs het voorwoord van de biografie geschreven. In 2013 wonnen Paul Verhoeven en Rob van Scheers voor deze reeks en het boek ‘Volgens Verhoeven’ de Louis Hartlooper Prijs voor de Filmjournalistiek (gedeeld met Bor Beekman).

De Grote Parade

In ‘De Grote Parade’ (2005) beschrijft Rob van Scheers op een zeer interessante manier hoe de meest bekende namen uit de geschiedenis op de een of andere manier altijd wel iets met elkaar te maken hebben. Deze zogeheten ‘crosslinks’ komen naar voren in het boek van van Scheers, waarin hij vrijwel de hele aarde afreist en daardoor duidelijk maakt hoe tijd en ruimte steeds meer relatieve begrippen zijn geworden in onze moderne tijd. Ook geeft hij aan dat er zeer interessante onderstromen zijn in de kunstgeschiedenis en in de cultuurgeschiedenis. Het resultaat van het onderzoek van Van Scheers is letterlijk een ‘grote parade’ aan verhalen, anekdotes, en reportages. Je zou een geschiedschrijving van culturele personen kunnen noemen, die op een zeer speelse manier beschreven wordt. In zijn boek beschrijft Rob van Scheers de denkwijzen van honderden schrijvers en kunstenaars en geeft voor vrijwel iedere persoon een korte biografie. In 2012 werd zijn boek ‘De kleine parade – Een verborgen geschiedenis van Utrecht’ door de lezers van het AD/UN verkozen tot het ‘beste boek over Utrecht ooit’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code