Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Rob Trip

De Nederlandse NOS radio- en televisiepresentator Rob Trip werd geboren te Haarlem op 9 maart 1960.  Hij groeide op in een liefdevol gezin en volgende het basis- en middelbare onderwijs in Haarlem. Na zijn middelbare schooltijd besloot Rob rechten te gaan studeren. Echter, zoals velen kwam hij er tijdens zijn eerste jaar achter dat deze studie niet voor hem was weggelegd. Het daar op volgende jaar start hij daarom met een nieuwe studie; politicologie. Deze richting vond hij uitermate interessant en rondde hij met succes af. Als hij na zijn studie aan de slag gaat bij de regionale omroep in Gelderland is dit niet direct met journalistieke maar juist met beleidsmatige intenties. Echter, al snel blijkt dat zijn journalistieke loopbaan toch bij deze omroep begint: “Voordat ik het wist, hield ik zelf ook een microfoon vast en interviewde ik mensen”. Na verloop van tijd gaat Rob ook de dagelijkse nieuwsuitzending bij Omroep Gelderland presenteren.

Trip’s journalistieke loopbaan

Rob TripRob zal vanaf dat moment altijd zijn passie behouden voor nieuws en actualiteit. Na zijn start bij Omroep Gelderland wordt Rob in 1989 gepolst voor een baan bij Veronica Nieuwsradio. Vanaf dat moment zal hij het nieuws, dat bij Veronica op dat moment nog op twee dagen wordt uitgezonden, op de radio ten gehorde brengen. Daarnaast werkt hij mee tijdens de (overige) monteer- en productiedagen van Veronica Nieuwsradio. De radioprogramma’s van deze zender staan volledig in het teken van nieuws en actualiteit, waardoor Rob veel tijd heeft om uiteenlopende onderwerpen uit te pluizen en aan de luisteraars te vertellen. Een aantal jaren heeft Trip voor deze werkgever gewerkt. “Veronica was de omroep van het vrije woord”, zegt hij. Bij Veronica Nieuwsradio maakt Rob tevens kennis met NOS, de grootste nieuwsorganisatie en leverancier van nieuws in Nederland. In 1995 maakt hij de overstap van Veronica Nieuwsradio naar Radio 1. Hier presenteert Rob het dagelijkse ochtendprogramma met iedere dag een andere medepresentator naast zich op de stoel. Een jaar later neemt Trip, naast zijn ochtendprogramma op Radio1, in de avonden de presentatie van het actualiteitenprogramma NOVA op zich. Een jaar later komt daar de presentatie van het politieke zondagse programma Buitenhof bij. Vanaf dit moment is hij weer terug op televisie. Het verschil tussen presenteren op de radio en de televisie is groot. “Vooral de aandacht die het krijgt. Bij de radio kun je bijna op je kop gaan staan en dan hoor je er bijna nooit wat over.”

Een echte doorzetter

In maart 2001 werd Trip getroffen door een hersenbloeding en stond zijn leven en carrière op zijn kop. “Ik was bang dat ik nooit meer kon praten, en dat alles wat ik had opgebouwd in de afgrond verdween”, zo meldde Trip in een interview. Gelukkig herstelde hij en zette hij alles op alles om zijn carrière weer op te pakken. Met succes, Rob herstelde snel en ging al tijdens zijn revalidatie weer aan het werk. Zijn journalistieke carrière krijgt hierna zelfs een nieuwe boost; hij wordt de opvolger van Philip Freriks bij het prestigieuze NOS Achtuurjournaal. Op maandag 11 januari 2010 debuteert Trip als nieuwslezer van het best bekeken NOS-journaal van Nederland. Naar eigen zeggen groeide Rob op in een gezin waar het Achtuurjournaal heilig was. “Tussen acht en half negen werd niet gesproken en verstoord gereageerd als de telefoon rinkelde”, aldus Trip. De NOS maakte in maart 2019 bekend dat bij Rob Trip prostaatkanker is geconstateerd. Vanwege de behandeling van de ziekte was hij tijdelijk niet op radio en televisie en televisie te horen en te zien. De NOS meldde direct dat Trip zeker zal terugkeren, maar dat nog niet bekend is wanneer. Door de ontdekking van de kanker moest Rob Trip ook de presentatie van het NOS Slotdebat en de NOS Uitslagenavond in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen uit handen geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code