Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Rivkah op het Veld

Rivkah op het Veld presenteert één van de meest populaire programma’s op tv, namelijk NOS Studio Sport. Maar wie is zij eigenlijk precies? Op het Veld werd op 21 oktober 1990 geboren in Naarden. Als kind woonde ze in veel plaatsen, maar het langste in de omgeving van Hilversum. Ook heeft ze een aantal jaar in Utrecht gewoond. Haar middelbare school doorliep ze op het Comenius College te Hilversum. Vroeger wilde zij coach van Ajax of muzikant worden. Muzikant is haar aardig gelukt: ze speelt zowel solo als in de band Lilac Wine. Op het Veld komt uit een echt medianest, maar wist als kind nog niet dat ze voor de tv wilde werken. Ze was veel bezig met muziek en basketbal, de sport die ze zelf beoefende. Wel vond ze sport kijken toen al erg leuk: niets van de Olympische Spelen en het voetbal werd gemist. Dit ging zelfs zover dat ze toen ze een jaar of 10 was van haar ouders eiste dat ze pas op vakantie gingen wanneer de Olympische Spelen en/of het WK voetbal afgelopen was. De Tour de France werd dan bekeken vanuit cafeetjes op vakantie.

Studie en NOS

Rivkah op het Veld

Rivkah op het Veld besloot om Klassieke Talen te gaan studeren. Dit bleek het toch niet voor haar te zijn en na een paar weken besloot ze te stoppen en een tussenjaar te nemen. Op het Veld vond journalistiek altijd al interessant en tijdens dit tussenjaar kwam ze erachter dat ze hierin verder wilde. Ze begon dan ook in 2010 aan de studie Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is dan al begonnen bij NOS Studio Sport, waar ze sinds haar zeventiende de autocue voor de presentator bediende. Ze kwam bij de NOS terecht doordat haar moeder bij het Journaal werkt. Naar eigen zeggen een simpel bijbaantje, ‘maar wel bij de beste en leukste sportredactie van de wereld’. Ze wist meteen dat ze er thuishoorde. Vanaf 2010 werkte ze als redactie-assistente en daarna nog als regieassistente. Dit combineerde ze een zomer met werk voor NOS Headlines (tegenwoordig NOS op 3). Hierbij was ze coördinator en verslaggever bij zomertour, waarbij ze een zomer lang langs verschillende festivals ging in Nederland.

Presenteren

Tijdens het uitstapje bij NOS Headlines ontdekte Rivkah op het Veld dat ze het leuk vond om voor de camera te staan. Ze overwoog een paar keer om een screentest te doen bij de NOS, bijvoorbeeld toen er vacatures vrijkwamen bij het Jeugdjournaal en NOS op 3, maar besloot te wachten omdat ze zichzelf te jong vond. Toen er in 2013 een vacature vrijkwam bij haar thuishonk Studio Sport besloot ze er voor te gaan. Er is veel talent, maar uiteindelijk worden Rivkah op het Veld en Sjoerd van Ramshorst de gelukkigen. De NOS was erg over ze te spreken: ‘Ze zijn jong, hebben toekomst, maar zijn geen nieuwelingen en dat helpt: ze weten wat er van hen verwacht wordt en hoe de programma’s worden gemaakt’. In 2013 ging Rivkah dan ook NOS Studio Sport presenteren. Zij begon met de luncheditie, het sportblok in het NOS Journaal van 13:00, maar ging daarna ook grote evenementen op zich nemen. Zo presenteerde ze de Tour de France en Roland Garros in 2013. In 2014 presenteerde ze bovendien de live ochtenduitzending van de Olympische Winterspelen. Voor haar werk voor het sportjournaal moet Op het Veld vaak erg vroeg uit de veren. Als voorbereiding slaapt ze goed en drinkt ze veel water. Ook kijkt ze graag hoe ervaren collega’s Tom Egbers en Dione de Graaff het doen.

Naast Studio Sport

Rivkah op het Veld woont samen met haar vriendin Jolanda Keizer in Amsterdam. Jolanda Keizer is een voormalig Nederlands meerkampster en deed onder andere in 2008 mee aan de Olympische Spelen in Beijing. Op het Veld liet zich positief uit over een lesbische Canadese schaatsster die zich tegen de anti-homowetgeving van Rusland keerde. Naast haar werk leest Op het Veld graag Engelse klassiekers. Haar kleding koopt ze het liefst bij vintagewinkeltjes. Haar tweede liefde, naast haar werk, is muziek en alles wat daar mee te maken heeft. Ze rondde in de winter van 2013 haar studie Media & Cultuur af. Door haar studie is ze zich naar eigen zeggen meer bewust geworden van wat ze zegt en wat dat voor bepaalde groepen mensen kan betekenen. Ze heeft voorlopig nog geen plannen om door te studeren, maar het kan best dat ze over een aantal jaar toch besluit een master te gaan doen. Op het Veld gaat met veel plezier naar haar werk en wil nog heel veel leren in haar vakgebied. Ze heeft wel gemerkt dat ze geïnteresseerd is in achtergrondverhalen; in wat mensen te zeggen hebben. Zodoende vindt ze interviewen ook erg leuk. Maar vooralsnog ziet ze zichzelf voorlopig nog presenteren bij NOS Studio Sport.

2 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code