Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Ralph Hamers

Ralph Hamers werd op 25 mei 1966 in Simpelveld geboren. Hamers is per 13 mei 2013 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van ING Groep. Momenteel is hij Chief Executive Officer (CEO) en voorzitter van de Raad van Bestuur van de ING.

Jeugd

Ralph-HamersRalph Hamers groeide op in Simpelveld in Zuid-Limburg, vlak bij de grens van Duitsland en België en heeft hier een onbezorgde jeugd gehad. Samen met zijn broers was Hamers vaak aan het voetballen of racefietsen. Hij behaalde zijn diploma aan het Rolduc gymnasium in Kerkrade. Op zijn achttiende besloot Hamers om Simpelveld te verlaten en econometrie te gaan studeren in Tilburg. Hij was pas net 22 toen hij zijn studie afrondde. Tijdens zijn studie was Hamers ook werkzaam bij de fabriek van autofabrikant General Motors in de buurt van Antwerpen. Hierna werkte Hamer 5,5 jaar voor accountantskantoor Dunwoody & Company in het Canadese stadje Thunder Bay. Hier was hij via een studentenorganisatie terecht gekomen.

Carrière

Toen Ralph Hamers in 1989 terug kwam naar Nederland ging hij aan de slag voor de toenmalige Amrobank. Twee jaar later stapte hij echter over naar NMB Postbank die in diezelfde periode gingen fuseren met verzekeraar Nationale-Nederlanden. Hieruit is de ING Groep ontstaan. Hier begon hij onder andere met vliegtuigfinanciering, later kwam hij in de filmindustrie terecht. Voor de filmfinanciering kreeg hij te maken met alle grote film bedrijven zoals Disney, Warner Brothers en Paramount. Toen Hamers 33 werd hij naar Boekarest gestuurd om ING Roemenië te leiden. Zijn voorganger was naar een andere bank vertrokken en de managers die eronder zaten wilden mee. Toch heeft Hamers ING Roemenië in drie jaar tijd uit weten te bouwen van 150 naar 450 medewerkers. Vanaf dat moment ging het nog sneller met Hamers. In 2002 werd hij lid van de directie van ING Bank Nederland, drie jaar later werd hij CEO. Vervolgens werd hij in 2007 hoofd van het internationale kantorennet van commercial banking. Drie jaar later kreeg hij een vergelijkbare functie bij de internationale consumentenbank. In 2011 werd hij CEO in België en Luxemburg, waar ING beschikt over een groot kantorennet met 12.000 werknemers. Op 1 oktober 2013 werd hij benoemd tot CEO van de ING Group en voorzitter van de Raad van Bestuur van de ING.

Klanten staan voorop

Ralph Hamers staat bekend om de nadruk die hij legt op klanttevredenheid. Vóór de komst van Hamers stond het belang van de aandeelhouders boven alles. Kosten snijden en winst maximaliseren luidde het credo. “In Roemenië zag ik drie klanten per dag – om ze te begrijpen en gevoel met ze te krijgen. Toen ik in Nederland het kantorennet runde, zat ik twee dagen per week bij klanten – dat kun je overal navragen.”, zo vertelt hij in een interview met Elsevier. Hamers heeft dan ook naast zijn rol als CEO nog steeds een klantenportefeuille.

Privéleven

Ralph Hamers is op zijn 33ste getrouwd, net voor hij naar Roemenië vertrok. Samen met zijn vrouw heeft hij een tweeling, dochter Michelle en zoon Maxim die zijn geboren in de tijd dat Hamers in Roemenië werkte. Zijn weekenden brengt Hamers door met zijn gezin. Zo is hij grensrechter bij het voetbalteam van zijn zoon. Daarnaast staat hij als support van zijn dochter langs de lijn op het hockeyveld. Racefietsen doet hij nog steeds graag en wanneer hij tijd heeft maakt hij tochten door ’t Gooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code