Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Philip Freriks

Philip FreriksPhilip Freriks werd op 27 juli 1944 geboren in Utrecht. Freriks was pas zestien jaar oud toen hij in 1960 aan zijn journalistieke loopbaan begon. Dit was bij ‘Nieuw Utrecht Dagblad’, wat de Utrechtse editie van ‘Het Parool’ is. Gedurende zijn middelbare schooltijd werkte Freriks tevens voor ‘Het Vrije Volk’, een Nederlands sociaaldemocratisch dagblad. Toen Freriks in 1966 zijn HBS-diploma behaalde, vertrok hij naar Parijs om daar aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen IEP te studeren. In 1971 werd hij daar buitenlandcorrespondent voor zowel ‘Het Parool’ als de TROS, VARA en VPRO. In 1974 keerde Freriks terug naar Nederland om daar bij de VARA te gaan werken bij de programma’s ‘Achter het Nieuws’ en ‘Haagsche Kringen’. Tevens was hij toen nog buitenlandcorrespondent voor de ‘Le Monde’, de Franse nationale krant. Na drie jaar besloot Freriks om terug te keren naar Parijs, waar hij de Parijse correspondent van de NOS, Het Parool en De Volkskrant werd. In Parijs leerde hij tevens zijn vrouw Lili kennen, met wie Philip Freriks getrouwd is en één zoon heeft. Lili Freriks was werkzaam voor verschillende filmfestivals, waaronder het Festival van Lille, het Filmfestival Rotterdam, Cinémathèque française, Centre Pompidou, het Filmfestival van Kopenhagen en dat van Marseille. Sinds enkele jaren is zij tevens betrokken bij de schilderkunst en in 2006 en 2007 heeft zij exposities gehad in Amsterdam.

Televisiecarrière

Philip Freriks is ook actief op het gebied van televisie. Van 1989 tot 1990 presenteerde Freriks de wekelijkse mediarubriek ‘Lopend Vuur’ voor de NOS. Ook presenteerde hij het boekenprogramma ‘Passages’ van de NPS en het geschiedenisprogramma ‘De tijd staat even stil’ (NCRV). Ook presenteerde Freriks een aantal keer ‘De Avond van de Korte Film’ en ‘De Avond van het Boek’. Vanaf 1990 verbond Freriks zich aan ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’ van de NTR. Dit programma wordt ieder jaar in december uitgezonden en Freriks is tot nu toe bij iedere editie de presentator geweest. Vanaf 1 januari 1999 was hij tevens nieuwslezer bij de NOS, waar Philip Freriks bekend staat om versprekingen. Hier komt ook zijn bijnaam ‘Philip de Hakkelaar’ vandaan. Het presenteren van het nieuws heeft Freriks dertien jaar lang gedaan, tot hij op 18 december 2009 zijn laatste achtuurjournaal presenteerde. In 2008 gaf Freriks samen met Eva Jinek en Eelco Bosch van Rosenthal live vanuit Washington verslag van de historische verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten. In het daarop volgende jaar deed Freriks drie achtereenvolgende dagen verslag vanuit Kaboel in Afghanistan, waar presidentsverkiezingen werden gehouden. Ook vertegenwoordigde hij de vaste stem in het KRO-programma ‘Profiel’ en in ‘The Passion’ in 2012 van de EO vertolkte Philip Freriks de rol van de verteller. Sinds 2012 presenteert Philip Freriks tevens de kennisquiz ‘De Slimste Mens’.

Boeken

Philip Freriks is bovendien auteur van een aantal boeken. ‘Neem nou Parijs’, ‘Het Spoor van de Monumentale Meridiaan’, ‘Ik herinner me’, ‘Gare du Nord’ en ‘Jantje’, een boek over de broer van Philip Freriks, zijn hier voorbeelden van. Samen met zijn vrouw Lili Freriks schreef Freriks bovendien ‘Les chats de Lili’, met daarin schilderijen van mevrouw Freriks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code