Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Peter Teerlink

Peter TeerlinkPeter Teerlink werd op 4 oktober 1964 geboren te Loosdrecht. Hij bezocht van 1977 tot 1983 het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum, waar hij zijn vwo-diploma behaalde. In 1983 besloot hij Notarieel en Nederlands recht te gaan studeren aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Nadat Teerlink deze opleidingen in 1988 afrondde, heeft Teerlink in 1990 een opleiding Ondernemingsrecht gevolgd aan de Grotius Academie te Nijmegen, waarna hij van 1994 tot 1996 Internationaal Belastingrecht studeerde aan de New York University.

Begin van de carrière

Peter Teerlink is zijn carrière begonnen als advocaat te Amsterdam. Daarna is hij als management trainee in het bankwezen gestart en tot 1999 heeft hij gewerkt als Corporate & Investment Banker voor diverse financiële instellingen in Amsterdam, Parijs, Brussel en New York. Sinds 1999 is Teerlink zelfstandig ondernemer, venture capitalist en bedrijfsadviseur. Teerlink werkt vanuit Rotterdam en is gespecialiseerd in internationale fusies en begeleiding van overnames. Daarnaast houdt hij zich bezig met business development, financial (re)structuring en internationale exploitatie van intellectueel eigendom alsmede gerelateerde kapitaalmarkt-transacties.

Corporate Venturing

Veel van de activiteiten van Peter Teerlink volgen uit de corporate venturing praktijk waarbij twee bedrijven (één groter en één kleiner) strategische allianties met elkaar aan gaan met betrekking tot de door kleinere onderneming ontwikkelde of te ontwikkelen innovatie. Teerlink begeleidt dergelijke trajecten, zowel vanuit de grote acquirerende corporatie als vanuit de kleine innovatieve onderneming. Dit vraagt om specifieke kennis om tot een optimale transactie en structuur te kunnen komen die voor alle belanghebbenden zo positief mogelijk is. Deze kennis is des te belangrijker wanneer grensoverschrijdende taal, cultuur en juridische verschillen in acht dienen te worden genomen. Volgens Teerlink is corporate venturing veelal het gevolg van het feit dat veel grote ondernemingen liever een werkende innovatie kopen dan deze zelf te ontwikkelen. Omgekeerd kunnen sommige innovaties vooral tot bloei komen wanneer ze losgekoppeld worden van het kennisinstituut of de corporate waarvan ze afkomstig zijn.

Het begeleiden van transacties

Voorbeelden hiervan zijn Amerikaanse multinationals zoals Intel, Dow Chemical, Nike en MSD. Ook transacties van partijen uit Nederland, België, Duitsland, Engeland, Scandinavië, Saoedi Arabië, Dubai, Hong Kong en China heeft Peter Teerlink begeleid. Hierbij gaat zijn speciale aandacht uit naar sectoren als energie, chemicaliën, medische apparaten en IT/media. Als propositie voor innovatieve ondernemers biedt Teerlink via een aantal vaste relaties met family offices en informele investeerders toegang tot de financiering van het werkkapitaal en investeringsprogramma’s. Hij introduceert daarnaast deze innoverende bedrijven in een internationale netwerk in commerciële en financiële markten. De projecten en investeringen die Teerlink begeleidt dienen te passen binnen de eerder genoemde focus of moeten simpelweg “heel leuk” zijn. Teerlink heeft de zakelijke ambitie om mee te helpen aan een realistische invulling van de Nederlandse wens voor een kenniseconomie.

Zweden

Niets is zo zuiverend als de bossen en meren van midden Zweden. Op slechts een dag rijden van Nederland biedt dit gebied de mogelijkheid om zonder enig vorm verstoring door modernismen uitsluitend geconfronteerd te worden door een prettig klimaat, verse lucht, alleen het geluid van de natuur en een incidentele eland. Geen grenzen, geen richtlijnen en geen beperkingen. Een ideale omgeving voor meditatie, voor kinderen om hun fantasie de vrije loop de laten en voor management teams om al bomen hakkend en roeiend aan team building te doen. Samen met vrienden exploiteert Teerlink een groot gebied rond het Vättern meer.

Abraham Teerlink

De familie Teerlink heeft het expat bloed al vroeg in de aderen gehad. Reeds in het begin van de 19 eeuw vertrok voorouder Abraham Teerlink van Dordrecht naar Parijs en later Rome waar hij tot het einde zijn 80 jarige leven zou blijven wonen en waar hij in een lokale kerk is begraven. Hij werd aanvankelijk gefinancierd door de Nederlandse koning en ontwikkelde zich tot een groot landschapsschilder dichter en professor in de beeldende kunsten.

Privé

Peter Teerlink is getrouwd en vader van twee zoons. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met zijn gezin, het maken van reizen, negentiende-eeuwse schilderkunst, blues, Zweedse bosbouw, zeilen, skiën en Zen boeddhisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code