Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Peter R. de Vries

Peter R. de VriesPeter R. de Vries is een bekende naam in Nederland. Dat hij misdaden tracht op te lossen weet bijna iedereen, maar wie is deze man echt? Hoe is hij de man geworden die hij nu is? En waar staat die “R” eigenlijk voor? Peter Rudolf de Vries werd op 14 november 1956 geboren in Aalsmeer. Het gezin de Vries bestond uit zes kinderen die gereformeerd werden opgevoed. In de omgeving van Aalsmeer ging hij naar school. Zijn Havo-diploma behaalde hij in Amsterdam-Buitenveldert alvorens hij in 1976 startte met zijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht. Naast militair was hij ook bestuurslid van de Algemene Vereniging Nederlandse Militairen. Na zijn dienstplicht ging Peter als 21-jarige verslaggever aan de slag bij De Telegraaf. Op de redactie in Den Haag, de afdeling “algemene verslaggeverij”, werd zijn interesse gewekt voor de misdaadverslaggeving. Op het hoofdbureau van de politie bezocht hij namelijk in het kader van zijn werk dagelijks de persconferenties over misdrijven en rechercheonderzoeken. Zijn interesse werd door zijn werkgever opgemerkt en hij werd overgeplaatst naar de redactie in Amsterdam. In Amsterdam schreef hij een aantal spraakmakende misdaadreportages. In deze jaren werd Peter R. de Vries de befaamde misdaadverslaggever die hij anno 2013 nog steeds is. Peter is inmiddels getrouwd en heeft twee kinderen.

Spraakmakende zaken van Peter R. de Vries

De ontvoering van multimiljonair Freddy Heineken, de Puttense moordzaak, de verdwijning van Natalee Holloway; het zijn allemaal geruchtmakende moordzaken waar Peter schokkende reportages over heeft gemaakt. Tijdens de onderzoeken voor deze reportages zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen en is oud bewijs ontkracht. Door Peters toedoen zijn verdachten en onterecht veroordeelden vrijgesproken. Door zijn toedoen zijn tevens de juiste daders opgepakt, veroordeeld en gevangen gezet. De reportages die Peter naar aanleiding van de misdaadonderzoeken heeft gemaakt zijn veelvuldig uitgezonden op diverse commerciële televisiezenders in binnen- en buitenland. In 1991 was Peter betrokken bij de start van het eerste echte misdaadprogramma op de Nederlandse televisie. In dit programma werden opgeloste en onopgeloste misdrijven nauwkeurig gereconstrueerd. In 1995 werd hij door mediamagnaat John de Mol benaderd voor een eigen misdaadprogramma. Het programma “Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever” werd aanvankelijk uitgezonden op RTL4, waarna het programma verhuisde naar SBS6. Peter mag worden beschouwd als een van de pioniers bij het inzetten van de verborgen camera om de waarheid aan het licht te brengen. Het programma heeft een grote rol gespeeld bij het aankaarten en oplossen van moorden en verdwijningen. In de tientallen afleveringen werden oplichters, fraudeurs en afpersers ontmaskerd, justitiegeheimen onthuld, voortvluchtige moordenaars en criminelen ingerekend en gerechtelijke dwalingen rechtgezet. En Nederland keek mee.

Werkzaamheden van Peter R. de Vries

Naast de zelfstandige televisieprogramma’s van Peter wordt hij in de media vaak opgeroepen als deskundige. Daarom is hij ook vaak in andere programma’s te vinden, zoals RTL Boulevard, Pauw en Witteman en Hart van Nederland. Door zijn diverse optredens op televisie weet vrijwel iedere Nederlander wie Peter R. de Vries is. Naast zijn televisieoptredens heeft Peter boeken, artikelen en columns geschreven over zijn bevindingen en ervaringen. In totaal zijn er tien boeken, waaronder gebundelde columns, geschreven en uitgegeven op naam van Peter R. de Vries. Eén van zijn meest bekende werken, “De ontvoering van Alfred Heineken”, is een klassieker geworden met meer dan 250.000 verkochte exemplaren en 23 herdrukken. Peter heeft een passie voor zijn werk. Dat heeft hem gemaakt tot een gerespecteerde maar ook bekritiseerde misdaadverslaggever in binnen- en buitenland. Op dit moment is het rustig rond Peter R. de Vries, maar hij zal zich altijd in geruchtmakende criminele zaken vastbijten en deze tot op de bodem uit blijven zoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code