Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Peter Elverding

Peter ElverdingPeter Elverding was van 1999 tot en met 2007 voorzitter van de Raad van Bestuur van het Nederlandse chemiebedrijf DSM. Momenteel is Elverding lid van de Raad van Commissarissen van verschillende bedrijven. Bij de Koninklijke BAM Groep, Q-park en Camille Oostwegel Groep is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen. Bij SHV Holdings is Elverding vicevoorzitter en bij FrieslandCampina is hij lid van de Raad van Commissarissen. Elverding werd op 23 december 1948 in Eindhoven geboren. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma aan het Jezuïeten-gymnasium te Amsterdam begon Elverding met zijn rechtenstudie aan de Universiteit van Amsterdam (UVA). Hij specialiseerde zich in arbeidsrecht en organisatiekunde. Tijdens zijn studie richtte Elverding het eerste politieke café op in een straatje parallel aan de Dam in Amsterdam, hier organiseerde hij veel links getinte discussies. Tevens was hij voorzitter van de PvdA-jongeren in Amsterdam. In die tijd wilde Elverding de politiek in, maar nadat hij in 1970 meehielp aan de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, met Ed van Thijn als lijsttrekker, en zag hoe groot het verschil was tussen ideologie en de praktijk knapte hij af op de politiek.

Carrière

Peter Elverding heeft na zijn studie diverse HR-functies bekleed, onder andere bij AkzoNobel en de Bijenkorf. In 1985 ging Elverding bij DSM aan de slag. DSM is een Nederlands chemiebedrijf dat internationaal actief is. Hier begon hij begon directeur personeels- en algemene zaken bij DSM Resins, de DSM tak die zich richt op het leveren van innovatieve hoogwaardige harsen die onder andere worden gebruikt in verf, coatings en composietmaterialen. Vervolgens is Elverding bij DSM Research aan de slag gegaan als directeur algemene zaken. In de jaren daarop is Elverding directeur concern personeelszaken en directeur concernstaf personeel & organisatie bij DSM geweest. In 1995 is Elverding lid geworden van de Raad van Bestuur van DSM en in 1999 werd hij voorzitter. Onder zijn leiding heeft het chemieconcern een grote verandering ondergaan. Zo werd DSM onder leiding van Elverding veruit het meest duurzame chemiebedrijf ter wereld, werden de petrochemische activiteiten afgestoten en voert het bedrijf al jaren lang de ‘Dow Jones Sustainability World Index’ aan. Mede dankzij deze prestaties werd Elverding in 2005 door FEM uitgeroepen tot topman van het jaar. In 2007 is van Elverding opgestapt bij DSM en met pensioen gegaan.

Commissariaten

In 2011 werd Peter Elverding uitgeroepen tot machtigste commissaris van Nederland uitgeroepen. Momenteel behoort Elverding nog steeds tot een van de machtigste commissarissen van Nederland, in 2014 stond hij op de tweede plek. Onder andere zijn voorzitterschap bij de Koninklijke BAM Groep, zijn vicevoorzitterschap bij SHV Holdings en zijn rol als commissaris bij FrieslandCampina hebben hier aan bijgedragen. Elverding was bij ING voorzitter en later vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen maar is hier opgestapt omdat hij het aantal commissariaten dat hij bekleedt wil verminderen.

Privéleven

Peter Elverding is getrouwd met Gerde de Bruin. Het echtpaar Elverding heeft drie dochters. In zijn vrije tijd houdt Elverding erg van koken, lekker (uit)eten, wandelen en zeilen. In 2007 werd Elverding benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding kreeg hij voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en innovatie van de Nederlandse en de internationale chemische industrie. Ook buiten DSM en de chemie heeft Elverding en aantal belangrijke maatschappelijke functies vervuld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code