Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Mr. Polska (Dominik Wlodzimierz Groot)

Dominik Wlodzimierz Groot, oftewel rapper Mr. Polska, zag op 20 juli 1989 in het Poolse Torún het levenslicht. Hij maakt deel uit van het rapcollectief Nouveau Riche.

Jeugd

Mr. PolskaMr. Polska werd geboren als zoon van Poolse ouders. Zijn achternaam was dan ook Czajka. Toen hij drie jaar oud was scheidden zijn ouders en emigreerde hij met zijn moeder naar Nederland om daar een nieuw leven te beginnen. Zijn moeder trouwde met een Nederlandse man en zo kwam Mr. Polska aan zijn Nederlandse achternaam (‘Groot’). Hij groeide op in Utrecht, maar kwam ook nog ieder weekend in Polen dankzij het werk van zijn moeder, die stewardess was. Mr. Polska was al jong bezig met muziek en teksten schrijven. Zijn droom was om de beste rapper van zowel Nederland als Polen te worden.

Opleiding

Na de middelbare school te hebben afgerond ging Mr. Polska naar de Herman Brood Academie in Utrecht. Al tijdens zijn studie, om precies te zijn in 2007, bracht hij in eigen beheer een album uit onder de naam MC Polski. In 2010 rondde Mr. Polska zijn opleiding af. In datzelfde jaar stond hij tegenover Kalibwoy, Boef en de Gelogeerde Aap in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Hij won niet, maar ontving in 2010 wel een StateMagazine Rookie of the Yearaward.

Carrière en TMF Awards

Mr. Polska kwam op zijn artiestennaam door de trots op zijn achtergrond, maar ook om een brug te slaan tussen Nederlanders en Polen. Binnen een jaar nadat hij zijn opleiding had afgerond had Mr. Polska een platencontract op zak. In 2011 bracht hij al singles uit onder het label NouveauRiche Music. Zijn eerste soloplaat onder dit label was ‘De Boswachter EP’. Op deze EP stond onder meer Gustav, waarvan de videoclip een State Award won. In 2011 ‘tweette’ Mr. Polska zichzelf naar de TMF Awards. Dit behoeft wellicht wat toelichting. Mr. Polska liet via Twitter weten dat hij wel had willen optreden op de TMF Awards 2011. Daarop reageerde TMF dat hij eerst maar eens 1000 keer geretweet moest worden met #polskaoptmfawards. Dit lukte de rapper binnen een halfuur en zo was hij verzekerd van een optreden op de TMF Awards. In maart 2012 bracht Mr. Polska zijn debuutalbum ‘Waardevolle Gezelligheid’ uit. Hierop stond de single ‘Krokobil’, die hij samen met Yellow Claw en Sjaak maakte. Dit werd een grote hit in Nederland.

Pool van het jaar

In het najaar van 2011 ontving Mr. Polska van de stichting Polonus de Publieksprijs van de Pool van het jaar-verkiezing. Ook werd hij geïnterviewd door Pownews en trad hij in Ekko op tijdens de 3VOOR12 Utrecht Awards. In 2012 trad hij op het 3VOOR12-podium van Noorderslag op. Gedurende het Europees Kampioenschap voetbal in 2012 maakte Mr. Polska bovendien iedere avond achtergrondreportages in Polen voor het programma Sportzomer op Radio 1. Mr. Polska was in 2014 te zien in het populaire RTL 5-programma Expeditie Robinson, waar hij met zijn medekandidaten heeft gestreden om de titel van de vijftiende editie van het programma. Wat vond jij van de deelname van Mr. Polska bij Robinson? Reageer hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code