Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Michiel van Erp

Michiel van Erp is een Nederlandse documentairemaker en regisseur. Hij werd op 4 oktober 1963 geboren in Eindhoven. Hij werd onder meer bekend door de langlopende reeks Lang Leve… die hij in 1996 voor de VARA maakte. Van Erp groeide op in de Eindhovense wijk Stratum. Zijn vader had een muziekwinkel en gaf muzieklessen aan huis. Doordat ze een klein huis hadden waar telkens mensen in en uit liepen voor de muzieklessen, raakte Van Erp eraan gewend om naar andere mensen te kijken. Ook in de klas hij meer iemand die de kat uit de boom keek dan het haantje de voorste: ‘Ik keek altijd, en oordeelde. Toen al.’

Studie en toneel

Michiel van Erp

Van Erp verliet het ouderlijk nest op zijn achttiende. Hij wilde graag acteur worden en deed auditie voor de Toneelscheel, waar hij niet werd toegelaten. Het werd dan ook iets heel anders: hij ging Industrieel Ontwerpen studeren aan de Technische Universiteit Delft. Wel ging hij ondertussen werken als acteur bij een jeugdtheatergroep. Ook zat hij bij de Delftse Komedie, het studententoneel. Zijn studie rondde hij in 1988 af bij een bedrijf in Ede, op een naar eigen zeggen ‘onzinnig onderwerp’: een kabelaftakklem. Maar acteur bleek toch echt niet zijn roeping te zijn en dus wilde Van Erp na vier jaar graag iets anders gaan doen. Via een vriendin kwam hij in 1992 bij de VPRO terecht, waar hij zijn ideeën moest presenteren. Ideeën die hij niet had en dus ter plekke moest verzinnen. Ze werden positief ontvangen en hij mocht ze ten uitvoer brengen. Hij ging gaan de slag bij VPRO jeugdtelevisie, bij Villa Achterwerk, toen nog onder presentatie van ‘de drie dikke dames’. Daar leerde Van Erp zijn eigen programma’s maken.

Televisie

In 1996 stapte van Erp, nadat een nieuw idee voor een programma dat hij graag wilde maken geen gehoor vond bij de VPRO, over naar de VARA. Daar mocht hij het programma, dat uiteindelijk Lang Leve… zou heten, wel gaan maken. In deze langlopende documentairereeks werden gewone mensen in de provincie op een buitengewone manier geportretteerd. Van Erp ontving meerdere onderscheidingen voor deze portrettenserie. Zo won hij prijzen op diverse buitenlandse filmfestivals en kreeg hij een eervolle vermelding van de Nipkov-jury. Meer recentelijk maakte Michiel van Erp de serie Ramses.

De familie

In 2004 richtte Michiel van Erp met het productiebedrijf De Familie Film & TV, dat documentaires en televisieprogramma’s maakt. Deze gaan veelal over bijzondere mensen in opmerkelijke situaties. Twee jaar later werd Monique Busman zijn compagnon. Het bedrijf werkt samen met verschillende regisseurs en produceert ook in opdracht van derden. Met De Familie maakte Van Erp onder meer de bioscoopdocumentaire Pretpark Nederland in 2006. Deze film en de films File (2008), Angst (2009) en Erwin Olaf, On Beauty and Fall (2009) van Michiel van Erp werden vertoond op het Nederlands Filmfestival. Ook maakte Van Erp vele portretten en documentaires.

Niet alleen documentairemaker

Behalve documentaires regisseert Michiel van Erp ook in theater. In 2001 debuteerde hij als theaterregisseur met het stuk Mexico: The Paradise in Me, van theatergezelschap mugmetdegoudentand. Een jaar later regisseerde hij Tourist en in 2005 Brak. Tussen 2005 en 2008 was hij samen met anderen het artistieke team van dat theatergezelschap. Michiel van Erp schreef bovendien twee boeken. In 2005 verscheen zijn eerste boek Voor de Geraniums en in 2012 zijn tweede boek I am a woman now, dat hij samen met Danielle Serdijn schreef. Michiel van Erp heeft op het moment van schrijven een relatie en woont in Amsterdam. Van Erp drinkt graag witte wijn en heeft drie katten: Evelien, Loekie en Lolly.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code