Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk is geboren en getogen in onze hoofdstad Amsterdam, alwaar hij ter wereld kwam op 8 september 1960. In deze stad groeide hij op en ging hij naar school. Nadat hij zijn Vwo-diploma heeft behaald start hij met de opleiding Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Deze opleiding heeft hij echter niet voltooid. Zijn journalistieke carrière biedt al voor zijn afstuderen toekomstperspectief. Tegenwoordig is Matthijs van Nieuwkerk bekend als televisiepresentator en journalist.

Zijn journalistieke carrière

Zijn journalistieke carrière begon bij Het Parool, waar hij samen met een goede vriend vanaf 1984 Matthijs van Nieuwkerkverantwoordelijke was voor de interviews in de sportkatern. De geïnterviewden breidden zich langzamerhand uit van sportmensen tot schrijvers en kunstenaars. In 1988 werd van Nieuwkerk redacteur bij de kunstredactie e in 1996 zelfs hoofdredacteur van Het Parool. Onder zijn leiding is de toen landelijke krant weer een echte Amsterdamse krant geworden. Zijn hoofdredacteurschap heeft Het Parool weer doen opleven en opnieuw tot een succesvolle eigentijdse regionale krant gemaakt. In 2002 maakte Matthijs de overstap van journalistiek op schrift naar journalistiek op beeld. Amsterdam werd ingeruild voor Hilversum. Achter de schermen hield Matthijs het niet lang vol, daarom is hij sinds januari 2003 meer vóór de camera te vinden. In 2003 presenteerde van Nieuwkerk, in aanloop van de Kamerverkiezingen, de programma’s Nederland Kiest en NOVA. Samen met presentator Wilfried de Jong begint hij in deze tijden ook met het programma Holland Sport. Vijf jaren lang hebben zij in Holland Sport diverse sportfragmenten mogen voorzien van commentaar, tot het in 2008 voor van Nieuwkerk tijd was om zich volledig te richten op zijn succesvolle dagelijkse actualiteitenprogramma De Wereld Draait Door.

Het succes van De Wereld Draait Doorrr

In oktober 2005 start De Wereld Draait Door, ook wel bekend als DWDD, als VARA-programma op Nederland 3. Sedert de beginjaren is DWDD een ongekend populair programma voor jong en oud. Van Nieuwkerk staat zelf aan de wieg van dit programma en heeft het concept van “infotainment-programma” ontwikkeld. De presenteerstijl van Van Nieuwkerk is opvallend vlot, doch welbespraakt, verstaanbaar en modern. Matthijs drukt een belangrijke stempel op het programma. “Mijn taak als presentator is het roer stevig in handen houden en tegelijkertijd toch álles toe te laten. Dat is wel eens vervelend voor de redactieleden: soms zien ze niks van hun werk terug in de uitzending, omdat het gesprek nu eenmaal een andere richting is uitgegaan. Nou ja, dat is dan maar zo. Ik wil alleen een boeiend, spannend gesprek; hoe ik daaraan raak, is van geen belang”. Aldus Matthijs van Nieuwkerk. Het programma, waar korte gesprekken over uiteenlopende actuele of minder actuele onderwerpen plaatsvinden tussen de gast en de presentator, trekt tussen de 600.000 en 800.000 kijkers per dag en is daarmee één van de best bekeken Nederlandse programma’s. Een dagelijks succes voor van Nieuwkerk, al jarenlang.

Wat biedt de toekomst?

Wegens het succes van DWDD zal van Nieuwkerk ons naar verwachting nog een tijd vermaken als razendsnelle presentator en scherpe journalist van dit programma. Daarnaast is hij, in het verlengde van DWDD, onlangs gestart met het wetenschappelijke programma De Wereld Leert Door. In dit programma, dat door van Nieuwkerk ingeleid wordt, komen wetenschappers en (universitair) docenten aan het woord om de tv-kijkers, de leek, de vertellen over hun specialismen. Ook dit programma wordt uitgezonden door de VARA en behaald succes. Toch kan het niet evenaren aan het grote succes van DWDD. Tevens is Matthijs al jarenlang te zien als presentator van de meest bekende aftellijst allertijden, de Top 2000 a Go-Go. Dit programma wordt in aanloop van de jaarwisseling uitgezonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code