Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Mark Rutte

Mark Rutte is geboren op 14 februari 1967 in Den Haag. Sinds 14 oktober 2010 is hij minister-president van Nederland en minister van Algemene Zaken. Ook is Rutte politiekleider van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Mark Rutte heeft zijn middelbare school periode doorgebracht in Den Haag. Hij volgde hier een gymnasiumopleiding. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma ging Rutte geschiedenis studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden. Mark Rutte heeft nog getwijfeld om een conservatoriumopleiding piano te volgen, maar die toekomst vond hij toch te onzeker.

Een groot gezin

Mark Rutte

Mark Rutte komt uit een groot hervormd
gezin. Zo is hij de jongste uit een gezin met zeven andere kinderen. Zijn vader was eerder getrouwd met een vrouw die overleed in Japanse Gevangenschap. Zijn vader was vroeger vertegenwoordiger van een handelsonderneming in Nederlands-Indië en tijdens de Tweede wereldoorlog is hij met zijn gezin gevangen gezet in het kamp, waar zijn vrouw overleed. Toen der tijd had de vader van Mark Rutte al drie kinderen. Toen de vader van Rutte weer terug keerde naar Nederland trouwde hij met de zus van zijn overleden vrouw. Zij kregen samen vier kinderen waaronder Mark Rutte. Door deze gezinssamenstelling heeft Rutte hier onbewust een leidmotief aan overgehouden, namelijk dit gezin uit de crisis halen en sterker laten worden. In het politiek leven van Mark Rutte is dit leidmotief vaak terug te zien.

Loopbaan

Toen Mark Rutte in 1992 zijn opleiding voltooide aan de Rijksuniversiteit Leiden is hij gaan werken bij Unilever. Hij werkte onder andere bij het toenmalige Unilever-onderdeel Loders Croklaan in Wormeveer. Rutte was verantwoordelijk voor opleidingen en trainingen van medewerkers en tevens begeleidde hij enkele reorganisaties. Dit deed hij tot 1997. Hierna was Mark Rutte werkzaam als personeelsmanager binnen Unilever in dienst van Van den Bergh Nederland. In 2002 was hij directeur Human Resources in dienst van de IGLOMora Groep BV.

Mark Rutte doorbraak in de politiek

Mark Rutte werd in 2002 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Kabinet-Balkenende I. Hierna stapte Rutte in 2004 over naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2006 was Mark Rutte VVD-campagneleider voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen. Toen Jozias van Aartsen na deze gemeenteraadsverkiezingen zich had teruggetrokken als fractievoorzitter en daarmee ook als kandidaat-lijsttrekker, maakte Mark Rutte bekend kandidaat-lijsttrekker te zijn. In juni 2006 nam Rutte ontslag als staatssecretaris op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, omdat de meeste politieke partijen vonden dat hij als lijsttrekker beter geen deel meer kon uitmaken van het kabinet. Hierna werd hij beëdigd als Kamerlid. In 2010 steeg de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 naar 31 zetels en werd daarmee de grootste partij van Nederland. Mark Rutte werd door de koningin op 7 oktober 2010 benoemd tot formateur. Hierdoor was hij verantwoordelijk voor het vormen van een kabinet bestaande uit VVD en CDA. Dit kabinet is echter gevallen en in op 5 november 2012 trad het twee kabinet-Rutte aan. Een coalitiekabinet van VVD en PvdA.

Relaties en geruchten

Markt Rutte is nog steeds vrijgezel. Hij had de kans toen de Zeeuwse Annemarie de Kunder Mark Rutte ten huwelijk vroeg tijdens het tv-programma de College Tour. Rutte vroeg eerst aan Annemarie of zij haar cv in drievoud wilde opsturen. Daarna gaf hij aan dat hij het leeftijdsverschil toch te groot vond. Ook gaan er geruchten dat Mark Rutte op mannen valt. Zo heeft Jan Roos van het radioprogramma ‘Echte Jannen’ op Radio1 beweerd dat Premier Mark Rutte een relatie zou hebben met een man. Er gaan al een lange tijd geruchten over de geaardheid van Rutte. Dit komt voornamelijk omdat hij op 44-jarige leeftijd nog steeds geen relatie heeft. Een ander gerucht is dat de minister president Mark Rutte een relatie zou hebben met prinses Mabel. Zij kenden elkaar ook al uit hun studententijd. Er wordt beweerd dat ze zelfs ex-geliefden zijn. Rutte zelf geeft aan het niet relevant te vinden om over zijn liefdesleven te praten op televisie: “Het is toch heel raar dat je in Nederland niet zonder partner zou mogen leven”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code