Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Marieke Elsinga

Marieke Elsinga werd geboren op 12 juli 1986 in Gouda. Sinds zij in 2012 haar carrière op nationale radio begon, is zij te horen geweest als verslaggever en presentator in diverse Qmusic-programma’s. Vanaf september 2018 heeft Elsinga samen met Mattie Valk zelfs haar eigen ochtendshow. Vanaf 2016 combineert zij haar radioactiviteiten met haar televisiecarrière. Bij RTL is zij onder meer te zien (geweest) bij RTL Late Night, RTL Boulevard, Expeditie Robinson en Adam Zoekt. Eva VIPS.

Jeugd en opleiding

Marieke Elsinga doorliep het vwo op Christelijke Scholengemeenschap De Goudse Waarden in Gouda, gevolgd door een opleiding Communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht. Daarna werkte zij voor Hyves aan commerciële campagnes, in samenwerking met bekende media- en reclamebureaus en voor grote merken als Unilever, Nike, T-Mobile en WNF. In 2010-2011 produceerde Elsinga citymarketing campagnes voor CityFilm in onder meer Dubai, Qatar, Abu-Dhabi, Duitsland en de Benelux.  

Radio

Op 25-jarige leeftijd gooide Elsinga het roer om. “Ik stopte met mijn sales-baan, zette een jaar lang alles op alles voor een baan in de mediawereld en vroeg iedereen heel brutaal voor een bak koffie”, aldus Elsinga. “Zo sprak ik uiteindelijk met onder andere Jort Kelder, Merel Westrik en Lauren Verster.”

Na een stage bij AT5 startte Elsinga in 2012 aan het opleidingstraject van Qmusic. De Goudse won dit zogenaamde Q-college in maart 2013 en was vanaf toen vooral ’s weekends in de avonden en ’s nachts op de zender te horen, vanaf november 2013 met een eigen programma. Daarnaast was Elsinga elke maandag bij Qmusics ochtendshow Mattie & Wietsze als verslaggever te horen. In augustus 2015 schoof haar tijdslot op naar de vroege avond op weekenddagen.

In augustus 2016 leek Marieke Elsinga voor een televisiecarrière te kiezen, toen zij stopte bij Qmusic en naar RTL vertrok. In de zomer van 2018 werd echter bekend dat Elsinga vanaf september samen met voormalig collega Mattie Valk de nieuwe ochtendshow Mattie & Marieke op Qmusic zou gaan presenteren. “Het radiomaken is altijd blijven kriebelen en ik vind het dus ook fantastisch dat ik mijn werk bij Qmusic kan combineren met mijn werk voor RTL”, lichtte Elsinga toe. “Ik heb heel veel zin om de show met Mattie te gaan maken, we hebben altijd al een goede klik gehad en wat is er nou leuker dan samen elke dag Nederland wakker maken?!” Het duo had hun eerste uitzending op 3 september 2018.

In 2014 werd Elsinga genomineerd voor de Marconi Award in de categorie ‘Aanstormend Talent’ en voor de Philip Bloemendal Prijs, hoewel zij geen van beide prijzen wist te winnen. In 2019 won Elsinga daarentegen wél de Zilveren Radioster als beste vrouwelijke dj.     

Televisie

Vanaf september 2015 tot juli 2016 presenteerde Marieke Elsinga NH Leeft op NH, de regionale zender van Noord-Holland. Voor dit programma trok zij twee keer per week naar typisch Noord-Hollandse locaties en gebeurtenissen.

Na haar vertrek bij Qmusic, tijdelijk bleek later, schoof Elsinga in augustus 2016 als co-host aan bij RTL Late Night en RTL Summer Night, als vervanger van Luuk Ikink. Ikink verkaste naar RTL Boulevard, een weg die ook Elsinga een jaar later aflegde. Hier is zij sinds april 2019 zelfs een van de vaste presentatoren en neemt zij elke maand een week lang de uitzendingen voor haar rekening.

In 2017 was Marieke Elsinga ook als deelnemer te zien in enkele entertainmentprogramma’s van RTL, zoals Expeditie Robinson, Carlo’s TV Café, De Grote Improvisatieshow en Wie Ben Ik?. Het jaar daarop volgden programma’s als RTL Gezondheidstest en It Takes 2. Ook presenteert Elsinga vanaf september 2018 Adam Zkt. Eva VIPS.  

In 2017 won Elsinga de Aanstormend Talent Award tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala.

Persoonlijk

In december 2018 vroeg radio-collega Domein Verschuuren Elsinga live op de radio op date. Desondanks liet Elsinga in januari 2019 weten al meer dan tien jaar geen vriend te hebben gehad. Het Nederlandse publiek lijkt er daarentegen van overtuigd dat zij en Mattie Valk, medepresentator van Mattie & Marieke, een relatie hebben. “Dat hebben we niet, wat goed is, want het lijkt me heel ingewikkeld om een ochtendshow te doen met je partner”, ontkracht zij de geruchten.

Het gebrek aan een partner heeft Elsinga overigens veel voordelen gebracht op professioneel vlak. “Vrijgezel zijn heeft me heel veel gebracht op het gebied van werk, ik voel me al jaren vogelvrij om ’s nachts radio te maken of ’s avonds heel laat televisie of nu weer een ochtendshow”, legt Elsinga uit. Toch vind zij het soms heel jammer dat ze al meer dan tien jaar single is. “Want ik heb veel liefde te geven en dat stop ik nu alleen in mijn kat en dat is top, want ik heb echt een superleuke kat!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code