Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Marianne Thieme

Marianne Thieme is vooral bekend door haar werk als medeoprichtster en fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Marianne Thieme werd op 6 maart 1972 in Ede geboren. Haar ouders leerden haar en haar broer om oog te hebben voor het milieu, dier en de natuur. Ook zag Thieme toen zij elf jaar oud was op Schooltelevisie beelden van de Canadese zeehondenjacht. Vanaf dat moment kwam de dierenactiviste in haar naar boven.

Studie

Marianne ThiemeMarianne Thieme ging naar het Duno College in Doorwerth, een dorpje in de provincie Gelderland. Daarna studeerde ze een jaar aan de Sorbonne in Parijs. In 1992 ging ze Nederlands recht studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze specialiseerde zich in bestuursrecht en studeerde in 1997 af. Tijdens haar studie viel het haar op dat er bijna geen aandacht werd besteed aan dierenrechten en dit stelde haar teleur. Na haar studie te hebben afgerond werkte ze vier jaar bij overheidsadviesbureau B&A Groep in Den Haag. Daarna wilde ze van het beschermen van dieren haar werk waren en werd ze beleidsmedewerker bij Bont voor Dieren. In 2004 werd ze directeur van de Stichting Wakker Dier. Dit deed ze tot 2006.

Partij voor de Dieren

In het najaar van 2002 richtte Marianne Thieme met andere dierenbeschermers de Partij voor de Dieren (PvdD) op. De partij ontstond na de val van kabinet-Balkenende I uit onvrede met het bestaande dieronvriendelijke politieke beleid. Begin 2003 was Thieme lijsttrekker van de PvdD, maar haalde de partij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen net geen zetel. Een jaar later werd zij lijsttrekker voor de partij bij de Europese verkiezingen. Hoewel de stemmen verdrievoudigd waren was dit eveneens net niet genoeg voor een zetel omdat het Europees Parlement een hogere kiesdrempel heeft. Eind 2006 behaalde de PvdD tijdens de Tweede Kamerverkiezingen twee zetels en kwam Marianne Thieme in de Tweede Kamer. Vier jaar werd bekend dat het voorzitterschap van de partij werd overgenomen door Luuk Folkerts. Wel trad Thieme in 2012 weer op als lijsttrekker. Ook toen behaalde de Partij voor de Dieren twee zetels.

Naast de politiek

Marianne Thieme naast haar werk als politica nog meer voor het welzijn van dieren. Zo startte ze met omroepvereniging Nútopia: de omroep voor dieren, natuur en milieu. Nútopia fuseerde met DeNieuwe Omroep en werd twee jaar later omgedoopt tot LLiNK, dat tussen 2005 en 2010 uitzendingen had op radio, tv en internet. Ook is Thieme schrijfster en publicist. Zo verscheen in 2004 haar eerste boek ‘De eeuw van het dier’, dat vooral ging over de rechten van dieren, maar ook autobiografische elementen bevat. Ook bracht ze in 2009 het door haar geschreven essay ‘Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen’ uit, dat uiteenzet waarom er minder tot geen vlees gegeten moet worden. Thieme ontving enkele onderscheidingen voor haar werk in de politiek. Zo werd ze in 2006 door vrouwenblad Viva verkozen tot Meest Spicy Politica. In datzelfde jaar vond de parlementaire pers haar Politiek Talent van het Jaar. Marianne Thieme is sinds 2008 getrouwd met een biologisch akkerbouwer. Samen met haar man heeft Thieme twee dochters. Op het moment van schrijven woont Thieme met haar gezin in Maarssen.

One comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code