Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Maarten van Rossem

Maarten van Rossem werd op 24 oktober 1943 geboren in Zeist. Als oudste van drie kinderen groeide hij op in Wageningen, gemeente Gelderland. De vader van Van Rossem werkte als entomoloog en was tevens kunstenaar. Een jaar na de geboorte van Van Rossem ontsnapte hij aan de dood bij het bombardement op Wageningen. Zelf verklaart hij zijn somberheid uit deze gebeurtenis. Zijn achterdocht naar mensen kan hij verklaren aan de hand van het feit dat Van Rossem op jongere leeftijd een buitenbeentje was. Toen hij iets ouder werd en erachter kwam dat hij goed kon leren, gebruikte hij deze eigenschap om van zich af te bijten.

Jeugd

Maarten van RossemAls Maarten van Rossem zestien jaar oud is, besluiten zijn ouders om te scheiden. In die tijd was dat nogal ongebruikelijk, maar zelf vond hij het vooral fijn dat het geruzie tussen zijn ouders was afgelopen. Toen Van Rossem zijn middelbare schooltijd afrondde, wilde hij het liefste geschiedenis studeren. Zijn ouders waren hier op tegen en wilde liever dat hij farmacie zou gaan studeren in Utrecht. De jonge Van Rossem gaf toe, maar de opleiding beviel hem totaal niet en al na een paar maanden besloot hij om zich toch stiekem in te schrijven voor de opleiding geschiedenis. Jammer genoeg viel ook deze studie tegen, alsmede het studentenleven. Hoewel Van Rossem hoopte dat hij tijdens zijn studie met zijn mede geschiedenisstudenten diepgaande gesprekken zouden voeren over existentialistische zaken, bleek dit niet het geval. In 1967 werd Van Rossem lid van de PvdA, wat hij zelf als “enorm radicaal” beschouwde. Een jaar later, in 1968, vonden in de Verenigde Staten verkiezingen. Deze volgde Van Rossem compleet en hier ontstond dan ook zijn interesse voor Amerika. Ontwikkelingen als anti-Vietnamdemonstraties bepaalden het beeld van die tijd en Van Rossem knipte de krantenartikelen uit om deze vervolgens in een plakboek te plakken. Voor hem was Amerika het hart van de wereld. Door zijn uiteenlopende interesses rondt Van Rossem echter pas na acht jaar zijn opleiding Geschiedenis af. Dit doet hij echter wel Cum Laude bij Duitse historicus Hermann von der Dunk.

Televisie carrière

In 1984 komt het tot nu toe bekendste boek van Maarten van Rossem ‘De Verenigde Staten in de Twintigste Eeuw’ uit. Dit boek leidt in oktober van dat jaar tot zijn televisiedebuut in de NCRV-studio als commentator om het Amerikaanse vicepresidentschap. Vijf jaar later zendt de NOS live de inauguratie van president George Bush senior uit. Samen met Pieter Vink verzorgt Van Rossem het commentaar. Dit was geen groot succes: halverwege de uitzending hield de floormanager een bord omhoog waarop stond dat Van Rossem minder cynisch moest zijn. Wat bleek? Er hadden duizenden boze kijkers opgebeld naar de NOS. De volgende dag stond er op de voorpagina van de Telegraaf dat een linkse deskundige het Amerikaanse Volk had beledigd met zijn cynische uitspraken. Van Rossem werd zes maanden niet uitgenodigd bij uitzendingen van de NOS.

Hoogleraar Moderne Geschiedenis

In 1966 werd Maarten van Rossem bijzonder hoogleraar moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Omdat hij tot twee keer toe niet werd aangenomen als hoogleraar Amerikanistiek, zag hij deze functie als een soort troostprijs. Bovendien beviel Van Rossem het bijzonder hoogleraarschap prima. Achteraf is hij opgelucht dat hij geen hoogleraar Amerikanistiek werd, want nu kon hij ook  ongegeneerd over andere zaken zijn mening geven.

De Slimste Mens

Sinds het seizoen 2012-2013 is Maarten van Rossem jurylid bij NCRV-kennisquiz ‘De Slimste Mens’. De presentatie wordt sinds dat jaar verzorgd door Philip Freriks. Op 8 augustus 2014 trok het programma een kijkcijferrecord van 1,3 miljoen kijkers. De gasten van die avond waren Jeroen Smit, Art Rooijakkers en Jan Jaap van der Wal. Alleen het achtuurjournaal van de NOS trok die avond meer kijkers.

Privé

Maarten van Rossem is getrouwd. De vrouw van Maarten van Rossem is oud-hoofdredacteur van vrouwenblad Margriet en heet Winnie.

One comment

 1. F.Flameling

  Ik volg al een hele tijd Maarten van Rossem, Spit ook het Internet door. Ik ben al heel op zoek naar deze uitzending:

  Vijf jaar later zendt de NOS live de inauguratie van president George Bush senior uit. Samen met Pieter Vink verzorgt Van Rossem het commentaar.

  Ook Ben ik Op zoek naar De Uitzending Met het commentaar van Maarten op de aanslag van de Twin Towers in New York. Ook Daarbij ontstond er een rel. Pieter Jan Hagens en Kees Driehuis verdachten hem van relativerende opmerkingen.

  Beide uitzendingen worden door de NOS GEBLOKKEERD.

  Kunt U mij misschien helpen om deze uitzendingen te verkrijgen?

  Met Vriendelijke groeten.

  Frank Flameling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code