Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Lucas van Woerkum

Lucas van Woerkum is een Nederlandse filmregisseur. Van Woerkum werd in 1982 geboren en in 2007 debuteerde hij met de muziekfilm ‘Sophia’ en de korte film ‘Naar Anna’. Het werk van Van Woerkum bestaat voornamelijk uit de verfilmingen van klassieke muziekstukken en muziekdocumentaires. Zijn werk is over het algemeen fictief van aard.

Repertoire

Lucas van Woerkum

In 2004 studeerde Lucas van Woerkum cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Voor zijn afstudeerproject maakte hij in samenwerking met de filmmaker Frank Scheffer de film ‘Mahler: Ich bin der Welt abhanden gekommen’. In deze film wordt getoond hoe dirigent Riccardo Chailly de Negende symfonie van Gustav Mahler dirigeert bij het Koninklijk Concertgebouworkest. De film werd zowel in het Holland Festival als in het Auditorium van het Louvre in Parijs vertoond. Van Woerkum visualiseerde daarnaast in 2007 een gedeelte uit Dmitri Sjostakovitsj’s eerste celloconcert. Dit vertaalde hij naar de film die hij ‘Moderato’ noemde. In datzelfde jaar werd Van Woerkum door het Nederlands Fonds voor Film geselecteerd om de fictiefilm ‘Naar Anna’ te maken voor NPS Kort!. Deze film werd zowel op televisie als in verschillende bioscopen vertoond. In het daaropvolgende jaar verfilmde hij tevens het tweede deel van het tweede pianoconcert van Dmitri Sjostakovitsj. Dit werd vertaald naar de film ‘Andante’. Daarnaast won Van Woerkum verschillende prijzen, zoals die van ‘Beste Cinematografie’ en ‘Beste Muziek’ op het 48 Hour festival. Van Woerkum maakte in opdracht van de Nationale Reisopera tevens een visualisatie van de complete ‘Der Ring des Nibelungen’ van componist Richard Wagner.

Symphonic Cinema

Dat Lucas van Woerkum een passie heeft voor de combinatie van film en klassieke muziek, blijkt ook uit het feit dat hij onder de naam ‘Symphonic Cinema’ fictie films maakt voor vertoningen in concertzalen. Bij deze vertoningen wordt de muziek synchroon uitgevoerd met het geprojecteerde beeld. Dit werkt als volgt: gesitueerd tussen de andere leden van het symfonieorkest, stuurt hij de filmbeelden aan vanaf een iPad. Voor deze iPad is speciale software ontwikkeld die ervoor zorgt dat hij de filmbeelden kan aansturen. Inmiddels heeft Van Woerkum al veel projecten op deze manier gedaan. Zo werd de film ‘Sophia’ in juni 2010 vertoond in samenwerking met het UvA-orkest in het Concertgebouw in Amsterdam in de Grote Zaal. In november van dat jaar kreeg hij vanuit het Koninklijk Concertgebouworkest de opdracht om de compositie ‘Scale’ van Willem Jeths te verfilmen. In 2011 ging ‘The Isle of Dead’ in première, een film gebaseerd op ‘Die Toteninsel’ van Sergei Rachmaninov. Deze film werd bijzonder genoeg ook vertoond in het Van Gogh Museum, met het originele schilderij ernaast. In 2015 leidt Van Woerkum met zijn Symphonic Cinema het legendarische sprookjesballet ‘De Vuurvogel’ (L’Oiseau de Feu’) van de componist Igor Stravinsky uit 1910. Van Woerkum doet dit in samenwerking met het Philharmonisch Orkest, die zelf de muziek spelen. Van Woerkum speelt mee als een VJ in een live gemaakte film, waarin Gijs Scholten van Aschat een hoofdrol speelt. Dit werk is een unieke samenkomst tussen film en klassiek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code