Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Lone van Roosendaal

De naam Lone van Roosendaal zegt je misschien niet meteen iets, maar je hebt deze actrice ongetwijfeld wel een keer voorbij zien komen op tv. Ze werd bekend bij het grote publiek door de serie Voetbalvrouwen.

Al jong passie voor de spotlights

Lone van RoosendaalLone van Roosendaal zag op 12 juni 1969 het levenslicht in Bonn, Duitsland. Ze verhuisde toen ze drie jaar oud was naar Maastricht en groeide dan ook op in Limburg. Haar vader ging toen hij begin twintig was naar Bonn om daar een opleiding voor restaurator voor schilderijen te doen, totdat de moeder van Roosendaal voor de deur stond, zwanger. Ze trouwden, maar toen Van Roosendaal twaalf was scheidden ze weer. Na de scheiding woonde Van Roosendaal drie jaar in Berlijn met haar vader, waardoor ze ook de Duitse taal machtig werd. Lone van Roosendaal wist al op heel jonge leeftijd dat ze later op het podium wilde staan. Toen ze ongeveer zes was merkte ze al dat ze het leuk vond om met zingen en spelen de aandacht te trekken. Ze wilde operazangeres worden, maar zegt daar nu over: ‘Als tiener is het toch een stuk hipper om Madonna na te doen.’ Het was dan ook geen verrassing dat ze na de havo de Academie voor de Kleinkunst ging doen in Amsterdam. Daar studeerde ze in 1993 af.

Musical

Lone Van Roosendaal speelde de rol van Donna in de musical Mamma Mia in drie landen: Nederland, Belgie en Duitsland. De Duitse rol kon ze spelen omdat ze de Duitse taal vloeiend sprak door de jaren dat ze er doorbracht met haar vader. Ze is overigens de enige vrouw die deze hoofdrol in de ‘Mamma Mia’-musical wereldwijd in drie landen vertolkte. Naast ‘Mamma Mia’ speelde zij in veel andere musicalproducties. Ze begon met een klein rolletje in ‘The Sunshine Boys’ en speelde daarna in onder andere eind jaren negentig in ‘Grease the musical’, maar ook in ‘My Fair Lady’, ‘The Dancing Queens’, ‘Rocky over the Rainbow’, ‘De Kleine Zeemeermin’. Haar eerste grote rol kreeg Van Roosendaal in 2004 in de musical ‘Sweet Charity’. Hiervoor ontving ze een jaar later de Johnny Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol.

Tv en film

Maar Lone van Roosendaal is niet alleen in musicals te zien, ze kwam ook met regelmaat op televisie en is ook op het witte doek te zien geweest. Voor tv had ze gastrollen in onder meer ‘Sam Sam’, ‘Meiden van de Wit’, ‘Koefnoen’ en politieseries ‘Grijpstra & De Gier’ en ‘Flikken Maastricht’. Bovendien had ze een van de vaste hoofdrollen in de tv-serie Voetbalvrouwen. Haar eerste filmrol had ze in 2003 in ‘Allstars’, als vroedvrouw. Daarna speelde speelde ze in de Vlaamse speelfilm ‘De zaak Alzheimer’ en in ‘Amazones’. Een grote rol kreeg ze in de bioscoopfilm ‘Verliefd op Ibiza’ die in 2012 uitkwam. Hierop volgde een gelijknamige serie waarin ze ook een vaste rol heeft. Verder heeft Lone van Roosendaal in 2014 deelgenomen aan het populaire RTL5-programma Expeditie Robinson. Hoe vind jij dat Van Roosendaal het er vanaf heeft gebracht? Laat hieronder een reactie achter!

Privésituatie

Lone van Roosendaal is getrouwd met Eric en moeder van twee dochters uit een eerdere relatie, Puck en Bobbi. Ze is in bezit van twee boten: één om in te varen en in de ander woont ze, in Amsterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code