Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Jon Dahl Tomasson

Jon Dahl Tomasson is een bekende voetballer. Hij is geboren op 29 augustus 1976 in Kopenhagen. Tomasson is Deens, maar is vooral in Nederland bekend vanwege zijn voetbalprestaties.

Carrière als voetballer

Jon Dahl TomassonHij begon zijn carrière in 1993, waar hij speelde bij Koge BK. Al snel ging hij naar SC Heereveen. Daar speelde hij de sterren van de hemel. In 1996 werd hij benoemd tot Nederlands Talent van Het Jaar en een jaar later bereikte hij met SC Heereveen de Amstel Cup. Hierna verloor de Heereveense voetbalclub het jonge voetbaltalent aan het buitenland. Tomasson ging spelen voor Newcastle United FC. Hier speelde hij echter maar een seizoen. Al een jaar later keerde hij terug naar Nederland, omdat hij voor de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord ging spelen. Bij Feyenoord had Tomasson het naar zijn zin. Hij speelde vier seizoenen voor de club. In 1999 werd hij kampioen met Feyenoord. Ook won hij in 2002 met Feyenoord de UEFA Cup. Bij deze spannende finale scoorde niemand minder dan Tomasson het winnende doelpunt, waar vele Feyenoord supporters hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor zijn.

Na dit succesvolle voetbaljaar vertrok Tomasson naar AC Milan. Ook bij deze club was de Deense voetballer succesvol. In 2003 won hij met de club de Champions League en stond hij twee jaar later wederom in de finale van deze cup. Hij werd dan ook zowel in 2002 als in 2004 uitgeroepen tot Deens Voetballer van het Jaar. Bij AC Milan was er voor Tomasson echter geen ruimte in de basis. Tomasson was dit niet gewend en stapte daarom in de zomer van 2005 op om over te stappen naar VFB Stuttgart. Ook speelde hij nog twee seizoenen bij de Spaanse voetbalclub Villareal CF. Toch lag zijn hart bij de Rotterdamse club. Hij tekende voor een aantal seizoenen bij Feyenoord. Dit kwam onder andere door Gertjan Verbeek, die toen hoofdtrainer was van Feyenoord. Tomasson kende Verbeek nog van zijn tijd bij Heereveen, toen Verbeek daar assistent-trainer was. De Deense voetballer speelde de sterren van de hemel bij de Rotterdamse voetbalclub. Helaas was hij genoodzaakt zijn professionele voetbalcarriere te staken in 2011 vanwege een aanhoudende blessure. Dit droevige nieuws maakte Tomasson op een persconferentie op 7 juni 2011 bekend. Tomasson was toen 34 jaar. Feyenoord fans betreurden het ten zeerste dat de Deense speler genoodzaakt was te stoppen met de sport. Hij had zich, ook in zijn laatste jaren bij Feyenoord, bewezen als een sterspeler waardoor het moeilijk was om afscheid van hem te nemen.

Aan de Slag als Trainer

Al snel werd duidelijk dat Tomasson te veel passie voor de sport had om volledig te stoppen met voetbal. Hij werd vrijwel direct toegevoegd aan de technische staf van SBV Excelsior, zodat hij daar ervaring kon opdoen in het trainersvak. Al snel werd hij hoofdtrainer van de club. Hierna stapte hij over naar de voetbalclub Roda JC Kerkrade, waar hij sinds 2013 hoofdtrainer is.

Tomasson voelt zich enorm thuis in Nederland. In 2008 werd hij vader van zoon Luca. Al snel nadat Luca ter wereld was gekomen, besloten de voetballer en zijn vriendin dat Nederland het land zou worden waar het kind zou moeten opgroeien. Tomasson gaf aan dat Nederland het land is waarin hij volwassen is geworden, zowel als mens en als speler. De Nederlandse mentaliteit lijkt op de Deense mentaliteit, volgens de topvoetballer. Ook de Nederlandse humor en de Nederlandse manier van omgaan met mensen doet Tomasson denken aan Denemarken. Hierdoor was het gemakkelijk voor hem om hier te aarden. Tot op de dag van vandaag is Tomasson daarom ook woonachtig in Nederland, met zijn vriendin en zijn zoontje, waar hij gelukkig is als hoofdtrainer bij Roda JC.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code