Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

John de Mol

John de MolJohannes Hendrikus Hubert de Mol, beter bekend als John de Mol, is Nederlands’ meest bekende mediamagnaat. Hij werd geboren op 24 april 1955 in Den Haag, maar groeide op in een Goois gezin. In Hilversum ging hij naar school, en aan het R.K. Lyceum behaalde hij uiteindelijk zijn Havodiploma. John ging niet graag naar school; al vrij snel zakte hij van gymnasium naar havoniveau. Dit kwam voornamelijk door zijn liefde voor voetbal. John trapte liever een balletje met vrienden dan dat hij in de schoolbanken zat. Hij voetbalde op aardig niveau en wilde daarom als klein jongetje graag profvoetballer worden. Deze wens is niet uitgekomen, maar een buitengewone carrière heeft hij wel opgebouwd. Zijn liefde voor voetbal is echter niet verdwenen. In 1999 werd De Mol commissaris bij Ajax en hij is nog steeds regelmatig in het publiek te vinden. Enfin, John groeide op als zoon van voormalig zanger en muziekondernemer John de Mol senior. Zijn vader werd directeur bij de piratenzender Radio Noordzee, en via hem rolde John ook de muziekwereld in waar hij achter de schermen werkte en plaatjes draaide. Een liefhebber van muziek is hij nog steeds, maar de radiowereld heeft hij inmiddels ingewisseld voor de televisiewereld.

 John de Mol’s televisieloopbaan

John is zijn televisiecarrière ooit begonnen bij Studio Sport, waar hij achter de schermen het sportcommentaar aan elkaar monteerde voor de uitzending. Bij de TROS ging hij vervolgens aan de slag als assistent van de assistent-producer. Al snel schoof hij plaatsen op, en na enkele jaren nam hij ontslag bij de TROS en werd hij freelance televisieproducent, zelfstandig en flexibel inzetbaar. Op dat moment was John pas 23 jaar oud. Zijn succes begint met de productie van de Showbizzquiz. Dit Nederlandse spelprogramma werd uitgezonden door de TROS tussen 1978 en 1986, met presentatie van Ron Brandsteder. Ron Brandsteder maakte overigens ook zijn televisiedebuut in dit programma.

De jonge zelfstandige ondernemer

Vlak voor zijn eerste producties als zelfstandig televisieproducent trouwt De Mol met de Nederlandse zangeres Willeke Alberti op 24 juli 1976. Vier jaar later gaat het stel uit elkaar, maar daarvoor wordt hun zoon Johnny geboren. John trouwde op 21-jarige leeftijd met de tien jaar oudere Alberti, en werd op 24-jarige leeftijd vader. Tijdens zijn huwelijksjaren was hij betrokken bij de start van de B.V. “Disco Alberti”. Deze B.V. werd later omgedoopt tot John de Mol Produkties waar John zijn eerste producties maakte. De eerste echter kijkcijferhit scoorde hij met het programma Medisch Centrum West. Vanaf dat moment was John de Mol niet meer uit de televisiewereld weg te denken. Veel commerciële programma’s zouden in het vervolg door hem geproduceerd worden. In 1994 fuseert John de Mol Produkties met Joop van den Ende, die ook bekend is vanwege grote televisie- en musicalproducties. Dit is de start van Endemol Holding B.V., een productiebedrijf dat tegenwoordig behoort tot één van de grootste internationale televisieproducenten. Endemol heeft deze programmaformules aan veel commerciële zenders over de hele wereld weten te verkopen.

Wat nu nog meer?

John de Mol is inmiddels multimiljardair. Na de verkoop van Endemol Producties is hij actief bezig met zijn mediaonderneming Talpa Media en verschillende beleggingen. Via Talpa Media heeft De Mol diverse belangen in een breed scala aan multimediaondernemingen en beheert hij een groot percentage van de markt. Eén van zijn recente hits is het programma The Voice Of …(Holland), dat aan tientallen landen is doorverkocht. John blijft nieuwe programma’s bedenken, die overigens in Nederland vaak gepresenteerd worden door zijn zus Linda de Mol, en succesvol ondernemen. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een bekende en gerespecteerde Nederlander, in binnen- en buitenland. Voorlopig zal hij de zaken nog niet naast zich neerleggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code