Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Job Cohen

Job CohenMarius Job Cohen is geboren in Haarlem op 18 oktober 1947. Van 2001 tot en met 2010 was hij de burgermeester van Amsterdam. Verder was Cohen van 2010 tot en met 2012 politiek leider van de PvdA. Zijn middelbare schooltijd bracht hij door op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem. Vervolgens vertrok hij naar Groningen om daar rechten te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit.

Terug in de tijd

De ouders van Job Cohen, Dolf Cohen en Hetty Koster, waren beiden historici en vrijzinnig-joods. Cohen is de tweede zoon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten zijn ouders apart van elkaar onderduiken en zij zagen elkaar pas terug toen de oorlog was afgelopen. Cohen zijn grootouders, van vaderszijde, kwamen om in een concentratiekamp.

Echtgenote en kinderen

Job Cohen is getrouwd met Lidie Cohen en heeft twee kinderen, dochter Lotje en zoon Jaap. Lidie Cohen lijdt aan de ziekte multiple sclerose. Ondanks haar ziekte blijft Lidie positief. Zij krijgt veel steun van Cohen en haar kinderen.

Begin Carrière

Gedurende zijn studie was Job Cohen actief lid van het Groninger Studenten Corps “Vindicat atque Polit”. Tevens was hij actief lid van het Studentenmuziekgezelschap “GSMG Bragi”. Cohen vertrok na het behalen van zijn diploma naar Leiden, waar hij zijn carrière als wetenschappelijk medewerker bij het Bureau Onderzoek van Onderwijs aan de Rijksuniversiteit Leiden begon. Na tien jaar in Leiden te hebben gewerkt vertrok Job Cohen naar Maastricht. Hier werkte hij als hoofdmedewerker aan de Universiteit van Maastricht. Cohen heeft, samen met andere, de juridische faculteit opgericht.

Job Cohen burgermeester van Amsterdam

Op 15 januari 2001 werd Job Cohen benoemd als burgemeester. Cohen heeft tijdens zijn burgermeesterschap hoogtepunten, maar ook dieptepunten gekend. Een hoogtepunt is het volstrekken van het eerste homohuwelijk. Een ander hoogtepunt was het burgerlijk huwelijk van de toen nog Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima. Cohen sloot dit huwelijk in de grote zaal van de Beurs van Berlage. Een dieptepunt was de moord op Theo van Gogh.

Politiek

Op 1 september 1967 werd Job Cohen al lid van de Partij van de Arbeid, waar hij een aantal bestuursfuncties vervulde. In de tussentijd heeft hij vele andere functies vervuld, maar hij heeft de politiek nooit los kunnen laten. In 1993 werd Cohen staatssecretaris van Onderwijs in het Kabinet-Lubbers lll. Na een jaar liep zijn termijn van dit ministerie af en keerde hij weer terug naar Maastricht. Wel was hij nog verbonden met het landsbestuur. Zeven jaar later stelde Job Cohen zich officieel kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Wouter Bos had zich terug getrokken en Cohen naar voren geschoven. Echter, na twee jaar legde Cohen zijn functie als fractievoorzitter al neer. Cohen gaf als reden: “Ik wilde bijdrage aan een fatsoenlijke samenleving, waarin zo veel mogelijk mensen-ongeacht hun afkomst of achtergrond- tot hun recht komen. Ik moest helaas vaststellen dat ik er onvoldoende in ben geslaagd om de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig over het voetlicht te brengen”.

De Polonaise van Job Cohen

Tijdens zijn periode als fractievoorzitter van de PvdA, nam Job Cohen actief deel aan de campagnes voor zijn partij. Een spraakmakende activiteit was de Polonaise van Cohen tijdens de uitzending van omroep KoffieMAX. Dit was echter niet zijn debuut op televisie, eerder heeft Job Cohen meegespeeld in de laatste aflevering van Baantjer. Zijn rol was hem op het lijf geschreven, hij “speelde” namelijk de burgermeester van Amsterdam.

Buiten de deur snoepen

Op internet circuleren roddels waarin wordt beweerd dat Job Cohen een minnares had. Er is echter  nooit enige reden geweest om aan te nemen dat het ook daadwerkelijk zo is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code