Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Jitse Groen

Jitse Groen werd op 2 juni 1978 geboren. Groen is bedenker, oprichter en CEO van Thuisbezorgd.nl BV en Takeaway.com. Daarnaast is hij lid van de  raad van advies van Hotel Booker BV.

Studententijd

Jitse GroenJitse Groen heeft bedrijfsinformatietechnologie gestudeerd aan de Universiteit van Twente. Toen hij zijn medestudenten op het NOS Journaal zag met hun bedrijf dacht Groen: dat kan ik ook. Naar aanleiding hiervan is Groen tijdens zijn studie begonnen met ondernemen. Hij besloot websites te gaan bouwen voor lokale bedrijven, ondanks het feit dat hij hier geen ervaring in had. Met behulp van een boek over programmeren ging Groen aan de slag. Naast het feit dat het programmeren best ingewikkeld bleek te zijn vond Groen het niet leuk. Het bedrijf heeft dan ook niet erg lang bestaan. Hierna is hij van de IT (informatietechnologie) steeds meer richting de marketing gegaan. Toen Groen in 1999 op een familiefeestje was en bleek dat het bedrijf waar hij eten wilde bestellen niet op internet te vinden was ontstond het idee om hier iets mee te doen. Het idee was om een website met zoveel mogelijk restaurants te creëren voor het online bestellen van eten. De volgende dag heeft Groen de domeinnaam Thuisbezorgd.nl geregistreerd en in 2000 werd de website officieel gelanceerd. De eerste drie jaar van zijn studie verliepen vrij voorspoedig, maar toen Groen zijn bedrijf steeds voor zijn studie zette ging het niet meer. Over zijn laatste jaar heeft Groen zes jaar gedaan en uiteindelijk heeft hij besloten ermee te stoppen nadat hij keer op keer te horen kreeg dat hij geen stage mocht lopen bij zijn eigen bedrijf of afstudeerscriptie mocht schrijven over zijn eigen bedrijf.

Thuisbezorgd.nl

Jitse Groen lanceerde Thuisbezorgd.nl in 2000, maar doordat internet toen nog via de inbelverbinding ging was het bedrijf niet meteen een succes. In 2002 heeft het bedrijf een poging gewaagd om in België aan de slag te gaan, deze eerste poging was echter niet succesvol, hier is Thuisbezorgd.nl na zes maanden gestopt. Volgens Groen komt dit ten eerste doordat Belgen de term ‘thuis leveren’ gebruiken in plaats van ‘thuis bezorgen’. Daarnaast was het bedrijf in Nederland nog te klein. Het bedrijf begon ook in Nederland pas een beetje te lopen na de komst van breedband internet in 2003. In 2005 kocht Thuisbezorgd.nl de enige concurrent, Pizzaweb.nl, op. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste eten-bestelsite van Nederland. Sinds 2007 zijn is Thuisbezorgd.nl ook actief in het buitenland. Internationaal is het bedrijf bekend onder de naam Takeway.com en is het actief is tien landen. In 2014 heeft het bedrijf de Duitse concurrent Lieferando.de overgenomen om zo het marktaandeel in Duitsland te vergroten.

Privéleven

Toen Jitse Groen jong was wilde hij dolgraag piloot worden. Zijn carrière is echter een andere kant op gegaan, wel vliegt Groen nog als hobby. Naar eigen zeggen ziet hij vliegen als het bewijs dat natuurkunde klopt en vindt hij het interessant dat vliegen je veel leert over het weer, waarom een vliegtuig vliegt en over radiobakens. Een andere hobby van Groen, die hij vooral in zijn studententijd beoefende, is roeien. In 2014 is Groen op nummer 500 binnengekomen in de Quote 500, met een geschat vermogen van €35 miljoen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code