Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Jeroen Tjepkema

Al in zijn middelbare schooltijd fietste Jeroen Tjepkema op weg naar het plaatselijke gymnasium dagelijks langs zijn latere werkplek, het Mediapark in Hilversum. Hier is hij sinds 2006 actief als redacteur en presentator bij het NOS Journaal. Hoewel Tjepkema op 27 juli 1970 werd geboren in Amsterdam, verhuisden zijn ouders naar Laren toen hij nog maar een kind was. Zelf heeft hij twee kinderen, dochter Wietske en zoon Jan. In zijn vrije tijd hockeyt Tjepkema bij het bedrijfsteam van de NOS en tennist, roeit of leest hij. Ook zingt hij bij het Groot Concertkoor Amsterdam, waarmee hij twee keer in het jaar optreedt.

Opleiding & carrière

Tjepkema voltooide in de jaren negentig zijn studie Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. In deze periode was hij al als nieuwslezer en -redacteur actief voor onder andere de lokale zender Radio Amsterdam en voor Radio 10 Gold, op freelancebasis.

Na het behalen van zijn diploma viel een afwijzing bij een vervolgstudie samen met een aanbieding van Sky Radio. Hier wordt Tjepkema fulltime nieuwslezer. Overdag aangeleverde ANP-nieuwtjes schreef hij ’s nachts om tot volwaardige nieuwsteksten. Dit bood hem echter niet genoeg uitdaging.

In 2000 ging Jeroen Tjepkema daarom een nieuwe uitdaging aan bij de NOS, eveneens op de radio. In 2005 komt hij na een screentest voor Studio Sport tot de laatste ronde van de sollicitatieprocedure. Daar legt hij het af tegen Jeroen Stomphorst en Henry Schut, nu doorgewinterde veteranen van de sportredactie. Zij zijn “lopende encyclopedieën op het gebied van sport”, legt Tjepkema op de Beeld en Geluid wiki van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid uit. “Er is nu eenmaal een verschil tussen een sportkenner en een sportliefhebber, ik ben een liefhebber.”  

Toch kwam uit de sollicitatie bij Studio Sport iets moois voort. Tjepkema werd namelijk gevraagd een screentest te doen voor het NOS Journaal. Ditmaal was hij wel succesvol en mocht hij vanaf juni 2006 de televisie-uitzendingen van het NOS Journaal overdag presenteren. Sinds 2009 treedt hij ook af en toe aan voor de avonduitzendingen. Ook is hij sinds het begin van het programma in 2010 bij Nieuwsuur te zien om het laatste nieuws te brengen.

Andere werkzaamheden

In de Beeld en Geluid wiki beschrijft Tjepkema ook het paradoxale aan zijn werk. “Uiteraard zijn mijn hoogtepunten de dieptepunten wat het nieuws betreft, maar het zijn wel de momenten waarop alle journalistieke radertjes een tandje extra gaan draaien.” Dit brengt de uitdaging die Tjepkema in zijn werk zoekt. De aanslagen van 11 september 2001 en de moord op Pim Fortuyn een jaar later zijn hier voorbeelden van.

Voor de NOS zit Jeroen Tjepkema ook in de NOS Taalcommissie, die zich bezighoudt met richtlijnen voor een zo neutraal mogelijke woordkeuze. Via Twitter houdt hij hiertoe een vinger aan de pols en probeert hij uitleg te geven. “Deze interactiviteit met het publiek vind ik heel belangrijk.”

Baard

In 2013 kreeg Tjepkema ongewild stijladvies door de baard die hij destijds liet staan. Jan Peter Jansen, hoofdredacteur van tijdschrift Men’s Health, was in Spits duidelijk in zijn oordeel: “Een baard als deze is de reden dat ik zelf geen baard heb.” Het gezichtshaar deed af aan de autoriteit die een nieuwslezer volgens hem zou moeten uitstralen. Visagist Thijs Willekes adviseerde Tjepkema om zijn grijzende baard bij te kleuren. In plaats daarvan besloot Tjepkema zijn gezichtshaar weer vaarwel te zeggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code